Openingstijden
Maandag11:30 - 18:00
Dinsdag09:30 - 18:00
Woensdag09:30 - 18:00
Donderdag09:30 - 18:00
Vrijdag09:30 - 18:00
Zaterdag09:30 - 18:00
Zondag11:30 - 17:30

010-4431075

  • Voor 23:00 besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending vanaf 30,-
  • Uitgebreide fysieke winkel in Rotterdam
  • Beoordeling9.620820100
Filters

Koksmessen

(140)

Koksmes kopen

Koksmessen zijn in iedere (professionele) keuken te vinden. Ze zijn namelijk het belangrijkste gereedschap van de kok. Een koksmes is een alleskunner; het kan gebruikt worden voor het snijden van vlees, vis en groente, maar ook voor het fijnsnijden van bijvoorbeeld kruiden of het pellen van knoflook.

Lemmet en handgreep van een koksmes

Het lemmet van een koksmes is stevig en niet flexibel. Het mes is heel breed en loopt met een lichtronde lijn af in een punt. Hoe ronder de bolling, hoe beter het mes kan worden gebruikt als wiegmes. De lemmetlengte ligt tussen de 16 en 36 centimeter en de hoogte is circa 4 of 5 centimeter. Tijdens het snijden kan de wijsvinger van de hand waarmee het eten wordt vastgehouden tegen het hoge lemmet leunen. Hierdoor kan er snel en veilig worden gesneden. Met de brede hiel van het mes kunnen zware snijtaken worden volbracht; de scherpe punt van het mes is bedoeld voor precisiesnijwerk. De meeste koksmessen hebben een gladde zijkant, maar er bestaan ook modellen met kuiltjes (granton) in het lemmet, die ervoor zorgen dat het voedsel niet aan het mes blijft plakken. Bij het snijden met een koksmes is het handig om een snijplank of hakblok te gebruiken.

Er zijn verschillende soorten handgrepen. Een houten handgreep is zeer comfortabel, maar kan niet in de vaatwasser, waar een kunststof of roestvrij stalen handgreep qua hygiëne makkelijker te reinigen is maar minder luxe oogt. Ook zijn er diverse vormen. Op onze website is een breed scala aan koksmessen met uitgebreide specificaties te vinden, zodat iedereen een mes kan vinden dat perfect bij hem of haar past. Aarzel bij vragen niet om contact op te nemen met één van onze medewerkers!

Verschil tussen Duitse en Japanse (santoku) koksmessen

Het lemmet van een Japans koksmes, ook wel santoku genoemd, is doorgaans dunner, scherper en gemaakt van harder staal dan een Duits koksmes. Dit zorgt ervoor dat het mes lichter is en langer scherp blijft. Ook ontstaat er minder weerstand tijdens het snijden. Een santoku is echter wel gevoeliger voor roestvorming en schade. Vanwege het harde staal is een Japans koksmes lastiger om te slijpen. Een Duits koksmes kan vaak meer aan dankzij het dikkere lemmet en kan daardoor voor vrijwel alles gebruikt worden. Ook is een Duits koksmes makkelijker te onderhouden, maar moet het wel vaker geslepen worden.

Koksmes slijpen

Om een koksmes scherp te houden, moet het mes geslepen worden. Dit kan met behulp van slijpstenen. Meer informatie is te vinden op onze adviespagina Hoe houd je messen scherp?