Vandaag open om 09:30
Maandag11:30 - 18:00
Dinsdag09:30 - 18:00
Woensdag09:30 - 18:00
Donderdag09:30 - 18:00
Vrijdag09:30 - 18:00
Zaterdag09:30 - 18:00
Zondag11:30 - 17:30

010-4431075

  • Voor 23:00 besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending vanaf 30,-
  • Uitgebreide fysieke winkel in Rotterdam
  • Beoordeling9.621515100
Filters

Snijplanken

(94)

Snijplank kopen

Buiten een goed mes is een snijplank minstens zo belangrijk voor het snijden van voedsel. Het is eigenlijk het verlengstuk van een mes. Het voorkomt beschadigingen en is bovendien een stuk hygiënischer. 

Materiaal en formaat van een snijplank 

Snijplanken die gemaakt zijn van hout en kunststof zorgen ervoor dat messen scherp blijven. Een houten snijplank is verkrijgbaar in verschillende formaten en hoogtes. Wanneer je aanrecht te laag is, kan een dikkere houten snijplank de werkhoogte verbeteren. Een houten snijplank kan echter niet in de vaatwasser en vergt iets meer onderhoud. Een designplank is vaak iets duurder, maar staat wel mooi in je keuken en kan zelfs als serveerplank gebruikt worden. Daarnaast zijn er modellen met en zonder sapgeul. Een sapgeul zorgt ervoor dat het sap van bijvoorbeeld een stuk vlees wordt opgevangen zodat je aanrecht schoon blijft. 

Snijd je vaak grote stukken vlees met bijvoorbeeld een hakbijl? Dan kan een hakblok ook een goede oplossing zijn. Een hakblok is doorgaans wat dikker en duurder, maar kan wel meer hebben. Bovendien staat het stoer op het aanrecht. Voor het kiezen van het juiste mes om in combinatie met een snijplank (of hakblok) te gebruiken, kun je terecht op de adviespagina Welk mes kiezen?

Snijplank en hygiëne

Professionele koks gebruiken vaak verschillende kleuren snijplanken, waarbij elke kleur voor een bepaald soort voedsel staat:

  • Rood voor rauw vlees

  • Blauw voor vis, schaal- en schelpdieren

  • Groen voor groente en fruit

  • Geel voor gevogelte

  • Zwart voor gebraden vlees en worst

  • Wit voor kaas en brood

In een normale keuken volstaat vaak één snijplank. Snijd je rauw vlees of rauwe vis? Reinig de snijplank dan na gebruik meteen om kruisbesmetting te voorkomen.

Schoonmaken van een houten snijplank

Na gebruik kun je de snijplank het beste afspoelen met heet water en schoonvegen met een afwasborstel of een doekje. Heb je rauw vlees of rauwe vis gesneden? Gebruik dan ook afwasmiddel om de snijplank te ontsmetten. 

Het is aan te raden het hout van een snijplank elke twee tot vier maanden te behandelen met speciale olie of crème om de plank in optimale conditie te houden. Smeer eerst de plank in met citroen of witte azijn en strooi daarbovenop (zee)zout. Wrijf vervolgens met een doekje of een stukje keukenpapier het zout en de citroen of azijn over het hout. Laat het een kwartier intrekken en spoel dan de plank af met water. Het is belangrijk dat je de snijplank goed droog maakt, zodat de olie straks goed in het hout kan trekken. Druppel vervolgens wat olie op de plank en wrijf het in met een doekje of een stukje keukenpapier. Laat de olie rustig intrekken. Druppel vervolgens weer wat olie en laat het wederom rustig in het hout trekken. Herhaal dit proces totdat het hout geen olie meer opneemt: de plank is dan verzadigd.