Al ruim zestig jaar is Kookpunt hét adres voor messenslijpen. Onze roots liggen in de messenslijperij, en die ambachtelijke kennis zetten we nog steeds elke dag in om jouw messen weer vlijmscherp te maken. Of het nu gaat om koksmessen, broodmessen, scharen of tafelmessen – na een slijpbeurt bij Kookpunt snijden ze weer als nieuw.
Niet ieder mes is hetzelfde: westerse messen hebben een andere snede en hardheid dan Japanse messen, en dat vraagt om een eigen aanpak. Daarom bieden we drie slijpwijzen aan – van het herstellen van het fabrieksslijpsel tot ambachtelijk slijpen en een verfijnde handfinish voor Japanse messen. Zo krijgt elk mes precies de behandeling die het nodig heeft.
Benieuwd je welke slijpmethode het beste past bij jouw mes? Hieronder vind je een overzicht van onze drie slijpwijzen, inclusief uitleg en advies per type mes.
Geschikt voor alle messen:
Bij het herstellen van het fabrieksslijpsel wordt het mes weer teruggebracht naar de fabrieksscherpte. De snede wordt geslepen en gepolijst, waardoor het mes weer zo goed als nieuw is. Heeft het mes veel krassen op het blad of is deze erg dof geworden? Je kunt je mes ook compleet laten polijsten, zodat deze weer prachtig glimt. Deze standaard slijpmethode is geschikt voor alle westerse messen. Het wordt aangeraden om het mes na de behandeling bij te houden met een aanzetstaal.
Geschikt voor Global en westerse messen:
Wil je een mes dat nóg scherper is dan de dag dat deze uit de fabriek kwam? Laat het mes dan ambachtelijk slijpen. Met deze methode wordt de snede van het mes zo geslepen dat deze extra dun en daarmee extreem scherp wordt. Dit geeft het mes superieure scherpte en snijeigenschappen. Door deze behandeling wordt het mes wel iets kwetsbaarder, maar zeer lang scherp te houden met een goed aanzetstaal. Het gehele lemmet wordt indien nodig gepolijst, hiermee verdwijnen doffe glans door vaatwassergebruik of krassen van aanzetstalen mits deze niet te diep zijn. Echt een grote beurt voor uw mes! Global messen worden altijd ambachtelijk geslepen.
Geschikt voor alle Japanse messen:
Deze methode is het summum voor meerlaags Japanse messen! Bij deze unieke methode wordt de snede geslepen, waarna deze vervolgens op een traditionele Japanse wijze wordt afgewerkt. Dit gebeurt handmatig op een zeer fijne wetsteen (10.000 korrel) waardoor de snede superscherp wordt. Niet aan voelen: doordat de snede zo microscopisch glad geslepen is lijkt deze bot; maar is scheermesscherp. Dit slijpsel het liefst niet aanzetten, maar zelf bijhouden op een polijststeen. Leuk om te doen! Punt eraf of chip gebroken? Geen nood. Mits de breuk niet te groot is kan onze slijper dit herstellen.
Klein mes | Groot mes | ||
Fabrieksslijpsel herstellen | 5,- | tot | 11,- |
Ambachtelijk slijpen | 10,- | tot | 21,- |
Handfinish Japanse messen | 10,- | tot | 21,- |
Polijsten | 3,- | tot | 6,- |
Reparatie chips of gebroken punt | 3,- | tot | 10,- |
Huishoudschaar / Wildschaar | 10,- | ||
Kappersschaar / Stoffenschaar | 21,- | tot | 32,- |
Tafelmessen slijpen of kartel bijwerken | 5,- | ||
Steakmessen glad slijpen of kartel bijwerken |
6,- | ||
Tafelmessen (her)kartelen | 6,- |
De bovenstaande tarieven gelden voor messen/scharen in goede staat.
Wil je gebruik maken van onze slijpservice? Pak je mes(sen) thuis goed en veilig in en lever ze in bij onze messenafdeling in Rotterdam of Eindhoven. Onze messenexpert bespreekt bij het inleveren samen met jou welke slijpmethode het meest geschikt is voor jouw messen.
Onze slijper werkt wekelijks op vrijdag.
Heb je vooraf al een vraag of wil je advies? Bel onze messenexpert via 010-443 10 75 of stuur een mail naar winkel@kookpunt.nl.
Maandag | 11:30 - 18:00 (Eindhoven gesloten) |
Dinsdag | 09:30 - 18:00 |
Woensdag | 09:30 - 18:00 |
Donderdag | 09:30 - 18:00 |
Vrijdag | 09:30 - 18:00 |
Zaterdag | 09:30 - 17:30 |
Zondag | 11:00 - 17:00 |