Vandaag open om 09:30
Maandag11:30 - 17:00
Dinsdag09:30 - 17:00
Woensdag09:30 - 17:00
Donderdag09:30 - 17:00
Vrijdag09:30 - 17:00
Zaterdag09:30 - 17:00
Zondag11:30 - 17:00

010-4431075

  • Voor 23:00 besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending vanaf 30,-
  • Uitgebreide fysieke winkel in Rotterdam
  • Beoordeling9.617441100
Filters

Aanzetstalen

(12)

Aanzetstaal kopen

Een aanzetstaal wordt net als een aanzetriem gebruikt voor het dagelijkse onderhoud van messen. Elk mes wordt botter naarmate je het meer gebruikt. Er ontstaan dan (voor het blote oog onzichtbaar) kleine braampjes op het snijvlak. Een aanzetstaal 'vouwt' deze braampjes terug, waardoor het mes scherper wordt en soepeler zal snijden.

Functie van een aanzetstaal

Een aanzetstaal wordt niet gebruikt om een mes te slijpen, maar om een verbogen snede te herstellen. Het geeft een bot mes zijn scherpte terug, zonder materiaal weg te nemen. Een aanzetstaal werkt het best met zachte staalsoorten. Belangrijk is dat het aanzetstaal harder en groter is dan het mes dat je wilt slijpen. Een slijpsteen is harder dan een aanzetstaal en neemt wel staal weg. Een slijpsteen is meer bedoeld om een keertje te gebruiken wanneer een aanzetstaal niet meer goed werkt. Hierna kun je weer verder gaan met een aanzetstaal. Gebruik een slijpsteen niet te vaak, want dan blijft er van je mes niets meer over.

Hoe gebruik je een aanzetstaal?

Bij het aanzetten van een mes dien je het aanzetstaal in de ene hand te houden, en het mes in de andere. Voor meer stabiliteit kan er een snijplank of hakblok worden gebruikt. Belangrijk is de hoek waarin messen aangezet moeten worden. Bij Europese messen is dat 20 graden, bij Aziatische 15 graden. Vervolgens maak je een beweging waarbij het net lijkt of je een stukje van het aanzetstaal weg wilt snijden (doe dit niet te hard). Voor meer informatie over het aanzetten met een aanzetstaal kun je terecht op onze adviespagina Hoe houd je messen scherp?

Een aanzetstaal schoonmaken

Wanneer je een aanzetstaal gebruikt, zal het op een gegeven moment donkerder worden. Je kunt een aanzetstaal schoonmaken met een papiertje met olijfolie of zonnebloemolie.