Vandaag open tot 18:00
Maandag11:30 - 18:00
Dinsdag09:30 - 18:00
Woensdag09:30 - 18:00
Donderdag09:30 - 18:00
Vrijdag09:30 - 18:00
Zaterdag09:30 - 18:00
Zondag11:30 - 17:30

010-4431075

  • Voor 23:00 besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending vanaf 30,-
  • Uitgebreide fysieke winkel in Rotterdam
  • Beoordeling9.620188100
Filters

Serveerplanken

(35)

Serveerplank kopen.

Een serveerplank ook wel borrelplank genoemd, is helemaal van nu! Waarom? Een serveerplank is namelijk ideaal om kleine gerechten of hapjes smakelijk op te kunnen presenteren. Je kunt de plank gezellig op tafel zetten of er mee rond gaan om de hapjes uit te delen. Serveer zelfgemaakte hapjes, tapas of kaas daarom altijd op een mooie serveerplank.

Het formaat van een serveerplank varieert: van kleine plankjes tot indrukwekkend grote planken van soms wel een meter lang. Het materiaal waar een serveerplank van gemaakt wordt, is meestal van hout, kunststof of steen. Mocht je ook willen snijden op de serveerplank, dan is een kunststof plank minder goed voor de messen. Daarnaast ontstaan er sneller krassen in een kunststof plank en dat gaat weer ten koste van de hygiëne.

Een serveerplank van hout is daarom een goede keuze. Op de vraag welke houtsoort het beste te gebruiken is voor een serveer- of borrelplank is geen eenduidig antwoord te geven. De houtsoorten die voor serveerplanken gebruikt worden, zijn dusdanig afgewerkt dat veel soorten geschikt zijn. Het gaat er dus vooral om welke houtsoort je zelf mooi vindt. Zo zijn er planken verkrijgbaar, die gemaakt zijn van bijvoorbeeld: olijfhout, eikenhout, teakhout, beukenhout, enzovoorts. Een veel gebruikte houtsoort is olijfhout. Van dit hout worden de mooiste borrelplanken gemaakt met een eigen vorm of reliëf. Hierdoor is iedere borrelplank uniek. Kies je daarentegen voor eikenhout, dan kies je voor een serveerplank met een mooie vlamtekening en een warme uitstraling.

Houten serveerplanken blijven mooi door ze regelmatig te behandelen met een olie. Dit kan met onder andere lijnzaadolie, arachideolie, druivenpitolie of zelfs bijenwas. Wrijf eenvoudig de olie met een doek in het hout. Echter, gebruik nooit olijfolie. Olijfolie is namelijk te vettig om een houten plank mee te onderhouden.

Een traditioneel dessert, dat wordt gepresenteerd op een houten plank is de welbekende kaasplank. Het samenstellen van een goede kaasplank is een kunst op zich. De ideale samenstelling van een gevarieerde kaasplank bevat ten minste één van de volgende kazen: gewassen korstkaas, geitenkaas, (half)harde kaas, blauwschimmelkaas en witte kaas. Kies bij voorkeur een aantal milde en een aantal sterkere kazen, voor de nodige variatie.

Hieronder volgen nog een aantal tips voor de perfecte kaasplank:

  • neem altijd minimaal 3 soorten kaas;
  • reken op ongeveer 100 gram kaas per persoon;
  • zorg dat de kazen onderling verschillen qua kleur en structuur;
  • presenteer kazen zo, dat ze qua smaak oplopen van zacht naar pittig.

Tenslotte, gebruik verschillende kaasmessen voor iedere kaassoort. Maak de perfecte kaasplank af met verschillende soorten brood, toastjes, noten, fruit en chutneys.