Vandaag open om 09:30
Maandag11:30 - 18:00
Dinsdag09:30 - 18:00
Woensdag09:30 - 18:00
Donderdag09:30 - 18:00
Vrijdag09:30 - 18:00
Zaterdag09:30 - 18:00
Zondag11:30 - 17:30

010-4431075

  • Voor 23:00 besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending vanaf 30,-
  • Uitgebreide fysieke winkel in Rotterdam
  • Beoordeling9.620820100
Filters

Hakblokken

(15)

Hakblok kopen

Buiten een goed mes is een hakblok (of snijplank) minstens zo belangrijk voor het snijden van voedsel. Het is eigenlijk het verlengstuk van een mes. Het voorkomt beschadigingen en is bovendien een stuk hygiënischer. 

Materiaal en formaat van een hakblok

Hakblokken zijn in de meeste gevallen gemaakt van hout en zorgen ervoor dat messen scherp blijven. Een hakblok is verkrijgbaar in verschillende formaten en hoogtes. Wanneer je aanrecht te laag is, kan een dik hakblok de werkhoogte verbeteren. Een houten hakblok kan echter niet in de vaatwasser en vergt iets meer onderhoud. Een hakblok is vaak duurder dan een snijplank, maar staat wel mooi in je keuken en kan zelfs als serveerplank gebruikt worden. Daarnaast zijn er modellen met en zonder sapgeul. Een sapgeul zorgt ervoor dat het sap van bijvoorbeeld een stuk vlees wordt opgevangen zodat je aanrecht schoon blijft. 

Gebruik van een hakblok

Snijd je vaak grote stukken vlees met bijvoorbeeld een hakbijl? Dan is een hakblok ideaal. Een hakblok is doorgaans wat dikker en duurder dan een snijplank, maar kan wel meer hebben. Bovendien staat het stoer op het aanrecht. Doordat een hakblok ook meer weegt, zal het blok nauwelijks verschuiven op het aanrecht. Voor het kiezen van het juiste mes om in combinatie met een hakblok (of snijplank) te gebruiken, kun je terecht op de adviespagina Welk mes kiezen?

Schoonmaken van een houten hakblok

Na gebruik kun je het hakblok het beste afspoelen met heet water en schoonvegen met een afwasborstel of een doekje. Heb je rauw vlees of rauwe vis gesneden? Gebruik dan ook afwasmiddel om het hakblok te ontsmetten. 

Het is aan te raden het hout van een hakblok elke twee tot vier maanden te behandelen met speciale olie of crème om het blok in optimale conditie te houden. Smeer eerst het blok in met citroen of witte azijn en strooi daarbovenop (zee)zout. Wrijf vervolgens met een doekje of een stukje keukenpapier het zout en de citroen of azijn over het hout. Laat het een kwartier intrekken en spoel dan het blok af met water. Het is belangrijk dat je het hakblok goed droog maakt, zodat de olie straks goed in het hout kan trekken. Druppel vervolgens wat olie op het blok en wrijf het in met een doekje of een stukje keukenpapier. Laat de olie rustig intrekken. Druppel vervolgens weer wat olie en laat het wederom rustig in het hout trekken. Herhaal dit proces totdat het hout geen olie meer opneemt: het blok is dan verzadigd.