Vandaag open tot 18:00
Maandag11:30 - 18:00
Dinsdag09:30 - 18:00
Woensdag09:30 - 18:00
Donderdag09:30 - 18:00
Vrijdag09:30 - 18:00
Zaterdag09:30 - 18:00
Zondag11:30 - 17:30

010-4431075

  • Voor 23:00 besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending vanaf 30,-
  • Uitgebreide fysieke winkel in Rotterdam
  • Beoordeling9.620188100
Filters

Broodmessen

(21)

Scherp kartel- of broodmes kopen

Een mes dat niet in de keuken mag ontbreken is het broodmes, ook wel bakkersmes of simpelweg kartelmes genoemd. Een broodmes wordt meestal gebruikt om brood te snijden, maar ook producten als taart, cake, meloen, ananas en pompoen kunnen gemakkelijk met een broodmes onder handen worden genomen.

Lemmetlengte en kartels van een broodmes

De gemiddelde lemmetlengte van een broodmes is 20 tot 30 centimeter. Hoe langer het lemmet, hoe minder bewegingen er nodig zijn om brood te snijden. Bovendien is een lang lemmet prettig om bijvoorbeeld een stokbrood te snijden. Een korter lemmet is fijner voor het snijden van bijvoorbeeld pistoletjes of croissantjes die net vers uit de oven komen.

Een broodmes is altijd gekarteld. Bij het snijden concentreert de druk van het lemmet zich op de puntjes van de kartels, waardoor het brood niet wordt geplet. Er hoeft hiervoor weinig kracht te worden gebruikt, ook als het brood een harde korst heeft. De kartels zorgen er bovendien voor dat het brood zo min mogelijk kruimelt, zodat niet meteen het hele aanrecht onder de broodkruimels ligt.

Er zijn tevens verschillende soorten handgrepen. Een houten handgreep is zeer comfortabel, maar kan niet in de vaatwasser, waar een kunststof of roestvrij stalen handgreep qua hygiëne makkelijker te reinigen is maar minder luxe oogt. Ook zijn er diverse vormen. Op onze website is een breed scala aan broodmessen met uitgebreide specificaties te vinden, zodat iedereen een mes kan vinden dat perfect bij hem of haar past. Aarzel bij vragen niet om contact op te nemen met één van onze medewerkers!

Goede combinatie: een snijplank en een broodmes

Buiten een goed mes is een snijplank minstens zo belangrijk voor het snijden van voedsel. Naast het voorkomen van beschadigingen aan het mes of bijvoorbeeld aan het bord of aanrecht, is een snijplank een stuk hygiënischer. Het snijden van brood is het makkelijkst op een houten snijplank. Bekijk ook eens ons brede assortiment van snijplanken.

Broodmes slijpen

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, kan een kartelmes ook worden geslepen. Het is belangrijk om de kartels scherp te houden, zodat het brood niet zal worden geplet of zal gaan kruimelen. Dit kan met behulp van een slijpstaaf. Meer informatie is te vinden op onze adviespagina Hoe houd je messen scherp?