Vandaag open om 11:30
Maandag11:30 - 18:00
Dinsdag09:30 - 18:00
Woensdag09:30 - 18:00
Donderdag09:30 - 18:00
Vrijdag09:30 - 18:00
Zaterdag09:30 - 18:00
Zondag11:30 - 17:30

010-4431075

  • Voor 23:00 besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending vanaf 30,-
  • Uitgebreide fysieke winkel in Rotterdam
  • Beoordeling9.620820100
Filters

Tajines

(14)

Tajine kopen.

Ben je op zoek naar een geschikte tajine? Bij Kookpunt hebben we, zowel online als in onze winkel aan het Noordplein, een ruim aanbod. Kookpunt heeft tajines van uiteenlopende materialen in het assortiment, welke geschikt zijn voor diverse warmtebronnen. De bekendste is wel de klassieke aardewerken tajine, maar daarnaast heeft kookpunt ook tajines met een gietijzeren bodem en zelfs roestvrij stalen tajines welke geschikt zijn voor inductie. Wil je weten welke tajine het beste bij jou past of hoe je een tajine gebruikt? Kijk dan eens op onze adviespagina: Hoe gebruik je een tajine? Ook voor directe vragen en advies ben je bij ons aan het juiste adres. Bel, mail of kom langs in onze winkel in Rotterdam.

Wat is een tajine?

Echte traditionele Noord Afrikaanse stoofpotjes kunnen niet zonder een Tajine worden bereid. Het woord "tajine" betekent in het Arabisch overigens suddergerecht. Een traditionele tajine bestaat uit een ronde schaal en een vrij hoog kegelvormig deksel. Door de vorm van het deksel druppelt het kookvocht dat tijdens het sudderen verdampt weer terug in de schaal, waardoor het gerecht sappig en mals blijft. Tajines zijn verkrijgbaar in aardewerk, roestvrij staal en gietijzer. Aardewerken tajines kunnen geglazuurd of ongeglazuurd zijn. Bij de aanschaf van een tajine is het belangrijk dat je van te voren controleert op welke warmtebronnen de tajine kan worden gebruikt. Niet alle aardewerken tajines kunnen op het gasfornuis worden gebruikt.

Tajine voor het eerst gebruiken

Geglazuurde en ongeglazuurde tajines kun je het beste een dag in koud water laten weken, tenzij anders is aangegeven in de gebruiksaanwijzing. De tajine zuigt dan een deel van het water op en je voorkomt daarmee dat de schaal tijdens het gebruik barst. Wanneer je de tajine op een gaskookplaat gebruikt, dan kun je er het beste een vlamverdeler onder leggen (wanneer je op inductie kookt is dit niet nodig). Dit zorgt ervoor dat de warmte over de hele bodem van de tajine wordt verdeeld en de kans op oververhitting kleiner wordt.

Koken met de Tajine

Verder is het gebruik van de tajine vrij eenvoudig. Je laat de tajine op laag vuur langzaam opwarmen. Je doet een beetje olie in de schaal. Je snijdt alle ingrediënten in grove stukken en legt, als de schaal goed warm is, alle ingrediënten in de tajine. Eerst het vlees en dan de groenten. Je laat vervolgens alles op laag vuur sudderen tot de juiste gaarheid bereikt is.