Vandaag open tot 18:00
Maandag11:30 - 18:00
Dinsdag09:30 - 18:00
Woensdag09:30 - 18:00
Donderdag09:30 - 18:00
Vrijdag09:30 - 18:00
Zaterdag09:30 - 18:00
Zondag11:30 - 17:30

010-4431075

  • Voor 23:00 besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending vanaf 30,-
  • Uitgebreide fysieke winkel in Rotterdam
  • Beoordeling9.618543100
Filters

Bak- en grillplaten

(43)

Bak- of grillplaat kopen

Met en grillplaat of bakplaat grill je eenvoudig vlees, vis of groente. Hierdoor kun je een vetarme, maar lekkere maaltijd bereiden. De meeste grillplaten hebben ribbels, maar er bestaan ook gladde bakplaten. Grillplaten zijn er tegenwoordig voor elke warmtebron. Ook zijn er verschillende maten, kleuren en vormen. Voor advies om de juiste pan of bakplaat aan te schaffen, kun je terecht op de pagina Welke pan kiezen?

Voordeel en gebruik van een grillplaat 

Dankzij de hoge temperatuur en de kenmerkende ribbels van een grillplaat schroeien etenswaren snel dicht en blijven de sappen behouden. Het vocht wordt namelijk tussen de ribbels opgevangen. De strepen die op het voedsel ontstaan zorgen voor een lekkere smaak. Het voordeel van een grillplaat is dat je weinig tot geen boter of olie nodig hebt. Hierdoor creëer je een gezonde, heerlijke maaltijd. Wanneer je wel boter of olie wilt gebruiken, raden we je aan om of het voedsel of de bakplaat in te smeren. Als je olie of boter op de plaat giet, zal het tussen de ribbels in gaan zitten. 

Grillplaat van gietijzer

Gietijzer heeft een aantal zeer positieve eigenschappen. In de eerste plaats is gietijzer een bijzonder sterk en duurzaam materiaal. Dit zorgt ervoor dat je gietijzeren plaat bij het juiste onderhoud vaak een leven lang meegaat. Een gietijzeren plaat is dan een eenmalige investering. Doordat gietijzer zo sterk en robuust is, kan de grillplaat tegen een stootje en zal deze ook niet snel beschadigen of kromtrekken. Daarnaast is gietijzer erg goed bestand tegen heel hoge temperaturen. Het gietijzer verspreidt de hitte geleidelijk en gelijkmatig over de bakplaat. Een gietijzeren plaat blijft ook lang heet.

Verschillen tussen een grillplaat en een grillpan

Een grillplaat heeft vaak een groter oppervlak voor het grillen dan een grillpan. Grillplaten hebben meestal handvatten aan de zijkant, terwijl een grillpan een lange steel heeft. Daardoor is de grillplaat eenvoudiger in een oven en op een barbecue of grill te plaatsen. Sommige grillplaten zijn aan beide kanten te gebruiken en zijn verkrijgbaar in zowel gietijzer als in andere materialen. Een groter oppervlak biedt de mogelijkheid om bijvoorbeeld vis of spareribs eenvoudig te grillen; braad het aan op een gasfornuis of de keramische- of inductiekookplaat en plaats je vlees of vis daarna op de grillplaat in de oven zodat het aan alle kanten doorgaart.

Grillplaat schoonmaken

Een grillplaat met anti-aanbaklaag kun je niet met een schuurspons schoonmaken. Laat de plaat liever weken en borstel deze schoon onder heet water, zo voorkom je dat de anti-aanbaklaag haar goede eigenschappen verliest en blijft de bakplaat lang bruikbaar. Een gietijzeren grillplaat maak je niet schoon met zeepsop omdat hierdoor de plaat ruw wordt en aan kan gaan bakken. Je borstelt de grill schoon met een borsteltje en heet water. Gaat niet al het vuil goed van de plaat af, zet er dan wat water in en laat het even koken, daarna gaat het borstelen een stuk eenvoudiger. Als de bakplaat er zwart en glanzend uitziet, is hij goed schoon en weer klaar voor gebruik.