Vandaag open tot 18:00
Maandag11:30 - 18:00
Dinsdag09:30 - 18:00
Woensdag09:30 - 18:00
Donderdag09:30 - 18:00
Vrijdag09:30 - 18:00
Zaterdag09:30 - 18:00
Zondag11:30 - 17:30

010-4431075

 • Voor 23:00 besteld, morgen in huis
 • Gratis verzending vanaf 30,-
 • Uitgebreide fysieke winkel in Rotterdam
 • Beoordeling9.621862100

Welke soort pan kiezen?

Welke soorten pannen zijn er? Afhankelijk wat je wilt gaan bereiden, en de warmtebron, is er een pan die aansluit bij jouw wensen. We krijgen in onze winkel dagelijks vragen over type pannen, pannenmaterialen en hun gebruik. Bekijk onderstaande lijst om erachter te komen welke soorten pannen er allemaal zijn en waarvoor je ze kunt gebruiken. Daarnaast zijn er verschillende pannen waarbij we precies laten zien hoe ze werken.

Met deze adviespagina gaat onze pannenexpert je precies laten zien welke soorten pannen er zijn en waar je ze voor gebruikt. Sommige pannen vergen echter wat extra uitleg. Bij deze pannen laten we je stap voor stap zien hoe het gebruik in zijn werk gaat. 

Alle pannen

Kookpannen

We onderscheiden verschillende soorten pannen waarmee je kunt koken. Waaronder de kookpotten en -pannen, maar ook de sauspan, pastapan en de snelkookpan. Lees hieronder meer over de verschillende soorten kookpannen.

Soorten kookpannen:  
 • Kookpan
 • Pannenset
 • Soeppan
 • Snelkookpan
 • Steelpan
 • Sauspan
 • Asperge- en pastapan
 • Melkpan
 • Fonduepan
 • Au-bain-mariepan

 

Kookpan

Wat is een kookpan? Een kookpan, ook wel een kookpot genoemd, is onmisbaar in de keuken. Het is een pan waar een geruime hoeveelheid vocht in kan, vrijwel altijd voorzien van een deksel. De meeste huishoudens beschikken over gemiddeld 3 kookpannen in verschillende formaten. Kookpotten zijn perfect voor het koken van groenten, soepen en pastabereidingen.

Kookpannen

Pannenset

Wat is een pannenset? Een pannenset bestaat uit diverse kookpannen vaak in combinatie met een steelpan of koekenpan. Met een pannenset haal je een basisuitrusting in huis, perfect voor het koken van groenten, pasta, rijst en het bereiden van soepen en sauzen.

Pannensets

Soeppan

Wat is een soeppan? Een soeppan is hoge variant van de kookpan. Een groot voordeel van een extra hoge pan is dat deze ook gebruikt kan worden voor de bereiding van grotere hoeveelheden aardappels, maar ook asperges en pasta. Een zeer veelzijdige pan dus. 

Soeppannen

Snelkookpan

Wat is een snelkookpan? Een snelkookpan, ook wel een hogedrukpan genoemd, is een pan waarmee je onder druk kookt. Hierdoor bespaar je 2/3 van de reguliere kooktijd en blijven er meer vitamines en mineralen behouden. Te gebruiken voor vlees, groenten maar ook stoofpotten.

Meer weten over het gebruik van een snelkookpan? Lees dan ook ons uitgebreide artikel: Hoe werkt een snelkookpan? >

Snelkookpannen

Steelpan

Wat is een steelpan? Een steelpan is een kleine kookpan met in plaats van handgrepen een steel. Een zeer functionele en praktische pan die als het ware tussen een kook- en sauspan inzit. Hierdoor heeft de steelpan de voordelen van deze beide pannen.

Steelpannen

Sauspan

Wat is een sauspan? Een sauspan is perfect voor de bereiding van sauzen en smelten van chocolade. Een sauspan heeft altijd een bolvormige of conische vorm zodat je met de garde overal goed bij kunt. Het beste materiaal voor een sauspan is koper wegens de optimale geleiding.

Sauspannen

Asperge- en pastapan

Wat is een aspergepan? Een asperge- en pastapan is perfect voor het koken van lange producten zoals asperges en spaghetti. Middels deze pan kun je de complete inhoud gelijkmatig koken en gemakkelijk scheiden van het vocht. De pannen zijn tweedelig en daardoor ook zonder inzet te gebruiken als hoge kookpan.

Asperge- en pastapannen

Melkpan

Wat is een melkpan? Een melkpan, ook wel melkkoker genoemd, is een kleine pan perfect voor het koken van melk en andere vloeibare producten. De melkpan, vaak met antikleeflaag, beschikt altijd over een steelgreep en een schenktuit of druppelvrije schenkrand.

Melkpannen

Fonduepan

Wat is een fonduepan? Een Fonduepan, bij kaasfondue ook wel een caquelon genoemd, is perfect voor het verwarmen van (kaas)sauzen en vloeistoffen. Er zijn fonduepannen van verschillende materialen, zo is er altijd een variant die past bij het type fondue. Kaasfondue, of fonduen met bouillon of olie.

Fonduepannen

Au bain-mariepan

Wat is een au bain-mariepan? Met au bain-mariepannen verwarm je indirect de inhoud van de pan. Een au bain-mariepan beschikt altijd over een dubbele laag of tweede pan waar kokend water ingaat. Zo maak je een indirect waterbad. Deze bereidingstechniek en pan wordt veel gebruikt bij het smelten van chocolade.

Au bain-mariepan

Bakpannen

Er zijn diverse pannen waarmee je kunt bakken. De bekendste en meest gebruikte is wel de koekenpan, verkrijgbaar in alle soorten en maten en diverse materiaalsoorten. Naast de koekenpan heb je echter nog meer soorten pannen waarmee je kunt bakken, zoals de wokpan, hapjespan of specifieker bijvoorbeeld een poffertjespan. Lees hieronder meer over de verschillende soorten bakpannen.

Soorten bakpannen:  
 • Koekenpan
 • Hapjespan
 • Wokpan
 • Vispan
 • Paellapan
 • Crêpepan
 • Poffertjespan
 • Blinipan

 

Koekenpan

Wat is een koekenpan? Een koekenpan gebruik je voor het bakken van ingrediënten. Koekenpannen zijn er in diverse uitvoeringen waarbij ieder type materiaal een eigen functionaliteit heeft. Zo heb je bijvoorbeeld koekenpannen met een antikleeflaag voor eiwitrijke producten en roestvrijstalen koekenpannen voor het dichtschroeien van vlees.

Advies over koekenpannen nodig? Lees dan nu ons uitgebreide artikel: Welke koekenpan kiezen >

Koekenpannen

Hapjespan

Wat is een hapjespan? Een hapjespan is te vergelijken met een koekenpan, maar heeft een hogere rand. De hapjespan wordt vaak verward met de sauteerpan. Echter heeft de hapjespan een rechte rand en de sauteerpan juist een bolle, aflopende rand. Combineer de hapjespan met een deksel zodat je niet alleen kunt bakken maar ook stoven.

Hapjespannen

Wokpan

Wat is een wokpan? Met een wokpan roerbak je op zeer hoge temperatuur razendsnel kleine stukjes groenten, vlees of vis met eventueel rijst of noedels. Wokpannen hebben een iconische bolle vorm, waardoor producten met gemak snel door de pan kunnen draaien. De vorm zorgt er ook voor dat de hitte goed langs de wanden omhoog kan kruipen, waardoor de pan overal goed heet wordt. We kennen verschillende soorten wokpannen. Zo is er de 'normale' wokpan, de Aziatische wok en de Indonesische Wadjan.

Wokpannen

Vispan

Wat is een vispan? Een vispan is wegens de praktische ovale vorm perfect voor het bakken van hele vissen. Dit model maakt het mogelijk om de warmte evenredig over de vis te verspreiden. Vispannen zijn in verschillende maten en materialen verkrijgbaar.

Vispannen

Paellapan

Wat is een paellapan? Een paellapan is een lage, ronde pan met een groot bodemopppervlak, bedoeld om een klassieke Spaanse paella mee te maken. Deze lage pan met stevige handgrepen is verkrijgbaar in verschillende materiaal-uitvoeringen. Perfect in combinatie met een gasbrander, of bij gebruik op de BBQ of gasfornuis.

Paellapannen

Pannenkoekenpan

Wat is een pannenkoekenpan? Een pannenkoekenpan, ook wel crêpepan genoemd, is een pan waarmee je pannenkoeken en crêpes kunt bereiden. Deze pan heeft een zeer lage rand. Hierdoor kun je gemakkelijk het beslag met een beslagverdeler over het oppervlakte kunt verspreiden en met een spatel het pannenkoekje omdraaien.

Pannenkoekenpannen

Poffertjespan

Wat is een poffertjespan? Een poffertjespan is een speciale pan (origineel gemaakt van gietijzer) waarmee je gemakkelijk poffertjes kunt bereiden. De pan heeft kleine uithollingen speciaal voor het toevoegen van het beslag. De aebleskiver-pan valt ook onder de poffertjespannen. Hiermee kun je Deense poffertjes maken.

Poffertjespannen

Blinipan

Wat is een blinipan? Met een blinipan maak je heel gemakkelijk zelf blini's, kleine Russische pannenkoekjes. Ook wel bekend als boekweitpannenkoekjes. De meeste blinipannen zijn klein van stuk en zijn bedoeld om één blini in te bakken, maar er zijn ook modellen waarbij je er meerdere tegelijk kunt bakken. Blinipannen zijn bij voorkeur gemaakt van een materiaal wat een zeer hoge temperatuur aankan, zoals plaatstaal.

Blinipannen

Braadpannen

Braadpannen zijn pannen waarmee je kunt braden en stoven. Denk hierbij aan een klassieke braadpan of braadslede, maar ook de tajine en een römertopf behoren tot de braadpan-familie. Lees hieronder meer over de verschillende braadpannen.

Soorten braadpannen:  
 • Braadpan
 • Braadslede
 • Tajine
 • Dutch oven
 • Römertopf

 

Braadpan

Wat is een braadpan? Een braadpan, ook wel stoofpan genoemd, wordt gebruikt bij het aanbraden en stoven van producten. Braadpannen worden bij stoven en sudderen altijd afgesloten met een deksel. Er zijn braadpannen van verschillende materialen verkrijgbaar zoals gietijzer, keramiek maar ook RVS.

Braadpannen

Braadslede

Wat is een braadslede? Een braadslede is perfect voor het braden van vlees, wild en gevogelte in de oven. Het braadvocht wordt opgevangen en houdt de inhoud sappig. Met een braadslede maak je gemakkelijk een braadstuk klaar.

Braadsledes

Tajine

Wat is een tajine? De tajine is een Marokkaanse stoofpot, een Oosterse braadpan met een kegelvormig deksel. Door de speciale vorm condenseert er vocht aan de binnenkant van de kegel, dit sijpelt vervolgens langs de wand terug naar beneden en zorgt ervoor dat het gerecht sappig blijft. Het resultaat is een authentiek stoofgerecht.

Wil je zelf aan de slag met een tajine? Lees dan ook ons uitgebreide artikel: Hoe gebruik je een tajine? >

Tajines

Dutch Oven

Wat is een Dutch Oven? Een Dutch Oven is een gietijzeren kookpot, in veel gevallen op pootjes en met een verhoogde rand op het deksel. Een Dutch oven wordt gebruikt voor buiten koken op open vuur. Op het deksel kunnen kooltjes worden geplaatst, waardoor de pan van alle kanten omgeven is door hitte. Net als een klein oventje. 

Meer weten over het gebruik van een Dutch Oven? Lees dan ook ons uitgebreide artikel: Koken in de Dutch Oven >

Dutch Ovens

Römertopf

Wat is een römertopf? De van oorsprong oud Romeinse Römertopf is een poreus aardewerken stoofpot, perfect voor de bereiding van stoofgerechten. De Römertopf wordt voor gebruik in water gedompeld zodat tijdens het garingsproces de ingrediënten worden gaargestoomd.

Römertopf

Grillpannen

Een grillpan is een pan welke beschikt over een gegroefd braadoppervlakte. Doordat het product de pan enkel op de hoge delen raakt, krijg je het herkenbare gestreepte bakpatroon. Met een grillpan bak je in weinig vet of olie, waardoor het gezonder is dan bijvoorbeeld bakken in een koekenpan. Een grillpan is perfect voor het grillen van vlees-, visproducten en groentes.

Soorten grillpannen:
 • Grillpan
 • Grillplaat

 

Grillpan

Wat is een grillpan? Een grillpan is een pan welke beschikt over een gegroefd braadoppervlakte. Grillpannen zijn verkrijgbaar in diverse materialen, zoals gietijzer, rvs of zelf met anitkleeflaag. Bij grillen wil je het product kort en hevig bakken op een hoge temperatuur, waardoor je de perfecte zwarte grillstrepen krijgt. Daarom raden wij voor het voor het beste grillresultaat gietijzer, plaatstaal of rvs aan, dit materiaal kan namelijk goed tegen hoge temperaturen.

Grillpannen

Grillplaat

Wat is een grillplaat? Een grillplaat lijkt op een grillpan, maar is anders in gebruik. Een grillplaat heeft namelijk een groter oppervlakte en handvatten. Hierdoor is een grillplaat heel praktisch om te gebruiken in combinatie met een oven of op een barbecue. Daarbij is het ook mogelijk om de plaat over twee gaspitten te verdelen.

Grillplaten

Rookpan

Wat is een rookpan? Een rookpan, ook wel een rookoventje genoemd, is het middel om zelf gemakkelijk ingrediënten te kunnen roken. Roken doe je altijd in combinatie met rookhout of rooksnippers. Een rookpan is vrijwel altijd vervaardigd uit RVS materiaal.

Meer weten? Lees dan ook ons uitgebreide artikel: Hoe gebruik je een rookoven? >

Rookpannen

Stoompannen

Bij stoompannen kook je de ingrediënten niet in het water, maar gaar je deze door middel van stoom. De ingrediënten garen in de hete waterdamp, vlak boven het wateroppervlak. Met deze indirecte manier van koken blijven minteralen beter behouden en worden vitamines niet 'stuk' gekookt. Behalve water kun je ook bouillon of zelfs wijn gebruiken om mee te stomen. Naast de traditionele stoompan kennen we ook de Portugese Cataplana, de sappan en de pocheerpan.

Soorten stoompannen:  
 • Stoompan
 • Stoominzet
 • Cataplana
 • Sappan
 • Pocheerpan

 

Stoompan

Wat is een stoompan? Een stoompan is perfect voor iedereen die wil koken met stoom. Met deze kooktechniek blijven vitamines en mineralen beter behouden. Een stoompan bestaat altijd uit twee delen: een gedeelte dat je vult met water en een inzet of rooster waarop je de ingrediënten plaatst. Verder heeft een stoompan een zeer goed afsluitende deksel zodat stoom niet kan ontsnappen. Met een stoompan is het heel gemakkelijk om vlees, vis en groenten te stomen.

Meer weten over het gebruik van een stoompan? Lees dan ook ons uitgebreide artikel: Hoe werkt een stoompan? >

Stoompannen

Stoominzet

Wat is een stoominzet? Een stoominzet is een item waarmee je een kookpan in een stoompan verandert. Let bij het kiezen van een stoominzet altijd goed op dat de diametermaat overeenkomt met de diameter van de pan. Een stoominzet is vrijwel altijd van RVS gemaakt.

Stoominzetten

Cataplana

Wat is een cataplana? Een cataplana is een Portugese dubbele pan waarmee gerechten gestoomd kunnen worden. De meeste cataplana's worden in verband met de optimale warmtegeleiding gemaakt van koper. Een authentieke pan voor het stomen van zeevruchten.

Cataplana's

Sappan

Wat is een sappan? Een sappan, ook wel stoomextraxtor of ontsapper genoemd, is een pan waarmee je zelf sap kunt maken. Door fruit of groenten in de sappan te plaatsen en de inhoud met stoom te verhitten, komt er sap vrij. Dit verse sap wordt opgeslagen in een reservoir en door middel van een slangetje vul je gemakkelijk diverse weckflessen.

Wil je graag meer informatie over het gebruik van een sappan? Lees dan het uitgebreide artikel: Hoe werkt een sappan? >

Sappannen

Pocheerpan

Wat is een pocheerpan? Een pocheerpan is een pan waar je heel gemakkelijk kleine hapjes in kunt bereiden. De pan heeft speciale vakjes waarin je ingrediënten kwijt kunt. Uiteraard kan een pocheerpan gebruikt worden voor het pocheren van eieren, maar bijvoorbeeld ook dim sums kun je hier goed in bereiden.

 

Pocheerpannen

Meer weten, kom naar Kookpunt!

Wij hopen dat je nu een beter beeld hebt gekregen over welke soorten pannen er allemaal zijn en waar je ze voor kunt gebruiken. Toch nog wat extra toelichting nodig over een specifieke pan, of heb je een andere pannenvraag? Voor meer informatie ben je van harte welkom in onze fysieke winkel in Rotterdam. Hier zijn alle pannen in het echt te bewonderen en kunnen onze experts je helpen met het maken van de juiste keuze. Voor vragen kun je ons natuurlijk ook altijd bellen, of stuur een mail naar webshop@kookpunt.nl.

Kookpunt
Noordplein 29 - 41
3035EC Rotterdam
010 443 10 77