Openingstijden
Maandag11:30 - 18:00
Dinsdag09:30 - 18:00
Woensdag09:30 - 18:00
Donderdag09:30 - 17:00
Vrijdag09:30 - 18:00
Zaterdag09:30 - 18:00
Zondag11:30 - 17:30

010-4431075

  • Voor 23:00 besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending vanaf 30,-
  • Uitgebreide fysieke winkel in Rotterdam
  • Beoordeling9.621862100
Filters

Grillpannen

(41)

Grillpan kopen

Wie denkt aan gezond eten, denkt aan grillen. Een grillpan helpt je bij het bereiden van vlees, groenten en vis op een vetarme en smakelijke manier. Kookpunt verkoopt grillpannen van diverse merken en van verschillend materiaal. Een grillpan van gietijzer werkt doorgaans het prettigst. Dit materiaal is geschikt voor iedere warmtebron en kan tot hoge temperaturen verhit worden. Fijn als je snel een entrecôte wilt dichtschroeien, of geblancheerde groenten net even die lekkere grillsmaak wilt meegeven.

Voordeel en gebruik van een grillpan

Dankzij de hoge temperatuur en de kenmerkende ribbels van een grillpan schroeien etenswaren snel dicht en blijven de sappen behouden. Het vocht wordt namelijk tussen de ribbels opgevangen. De strepen die op het voedsel ontstaan zorgen voor een lekkere smaak. Het voordeel van een grillpan is dat je weinig tot geen boter of olie nodig hebt. Hierdoor creëer je een gezonde, heerlijke maaltijd. Wanneer je wel boter of olie wilt gebruiken, raden we je aan om of het voedsel of de grillpan in te smeren. Als je olie of boter in de pan giet, zal het tussen de ribbels in gaan zitten. 

Grillpan van gietijzer

Gietijzer is een bijzonder sterk en duurzaam materiaal. Dit zorgt ervoor dat je gietijzeren pan bij het juiste onderhoud vaak een leven lang meegaat. Doordat gietijzer zo sterk en robuust is, kan de pan tegen een stootje en zal deze ook niet snel beschadigen of kromtrekken. Het gietijzer verspreidt de hitte geleidelijk en gelijkmatig over de pan. Veel onderhoud heeft de pan niet nodig. Vóór het eerste gebruik is het zaak om de pan in het in te branden met (olijf)olie: laat de grillpan met een flinke laag olie langzaam verwarmen (ook de randen insmeren) en vervolgens afkoelen. Het gietijzer neemt de benodigde olie op en is dan klaar voor gebruik. Een gietijzeren pan levert het beste werk als je deze lekker vet houdt.

Verschillen tussen een grillpan en een grillplaat

Een grillpan heeft vaak een kleiner oppervlak voor het grillen dan een grillplaat. Grillplaten hebben meestal handvatten aan de zijkant, terwijl een grillpan een lange steel heeft. Een grillplaat is daarom eenvoudiger in een oven en op een barbecue of grill te plaatsen, terwijl een grillpan makkelijker op het fornuis of een inductiekookplaat kan worden gezet. Sommige grillpannen hebben een een inklapbare steel. Dit bespaart niet alleen ruimte bij het opbergen van de pan, maar kan ook losgemaakt worden. Zo maak je van de pan in een handomdraai een grillplaat. Voor advies om de juiste pan of bakplaat aan te schaffen, kun je terecht op de pagina Welke pan kiezen?

Grillpan schoonmaken

Een grillpan met anti-aanbaklaag kun je niet met een schuurspons schoonmaken. Laat de pan liever weken en borstel deze schoon onder heet water, zo voorkom je dat de anti-aanbaklaag haar goede eigenschappen verliest en blijft de grillpan lang bruikbaar. Een gietijzeren grillpan maak je niet schoon met zeepsop omdat hierdoor de pan ruw wordt en aan kan gaan bakken. Je borstelt de pan schoon met een borsteltje en heet water. Gaat niet al het vuil goed van de grillpan af, zet er dan wat water in en laat het even koken, daarna gaat het borstelen een stuk eenvoudiger. Als de pan er zwart en glanzend uitziet, is hij goed schoon en weer klaar voor gebruik.