Openingstijden
Maandag11:30 - 18:00
Dinsdag09:30 - 18:00
Woensdag09:30 - 18:00
Donderdag09:30 - 18:00
Vrijdag09:30 - 18:00
Zaterdag09:30 - 18:00
Zondag11:30 - 17:30

010-4431075

  • Voor 23:00 besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending vanaf 30,-
  • Uitgebreide fysieke winkel in Rotterdam
  • Beoordeling9.620188100
Filters

Schilmessen

(15)

Schilmes kopen

Een schilmes is een door de jaren heen geëvolueerd aardappelschilmesje. Aardappelschilmesjes zijn traditionele gereedschappen in de Nederlandse keuken en worden gebruikt voor het schillen van, hoe kan het ook anders, aardappelen, maar ook voor het schillen van groente en fruit. Tegenwoordig maken veel mensen ook gebruik van dunschillers, aangezien deze makkelijk en snel werken. 

Schillen en schoonmaken met een schilmes

Een schilmes wordt vooral gebruikt voor het schillen en schoonmaken van groente en fruit en is eigenlijk niet geschikt om mee te snijden. De punt zal bij het snijden altijd de snijplank raken, wat niet goed is voor de punt.

Lemmet en handgreep van een schilmes

Een schilmes is over het algemeen vlijmscherp en heeft een rug die richting de punt naar beneden loopt. Een klassiek aardappelschilmesje heeft een rechte snede, maar er zijn ook mesjes met een lemmet in de vorm van een halve maan. Deze messen worden ook wel tourneermessen genoemd en zijn handig voor kleine taken waar je secuur te werk wilt gaan. Bijvoorbeeld om oneffenheden uit groente of fruit te halen, zoals bruine plekjes op aardappelen, of het schillen van fruit of groente met veel rondingen. Dit keukenmes is doorgaans klein en handzaam. Hierdoor ligt het prettig in de hand en is het mes na gebruik makkelijk op te bergen. De lemmetlengte ligt doorgaans tussen de 5 en 8 centimeter en is dus korter dan het lemmet van een officemes.

Er zijn tevens verschillende soorten handgrepen. Een houten handgreep is zeer comfortabel, maar kan niet in de vaatwasser, waar een kunststof of roestvrij stalen handgreep qua hygiëne makkelijker te reinigen is maar minder luxe oogt. Ook zijn er diverse vormen. Op onze website is een breed scala aan schilmessen met uitgebreide specificaties te vinden, zodat iedereen een mes kan vinden dat perfect bij hem of haar past. Aarzel bij vragen niet om contact op te nemen met één van onze medewerkers!

Schilmes slijpen

Om een schilmes scherp te houden, moet het mes geslepen worden. Dit kan met behulp van slijpstenen. Meer informatie is te vinden op onze adviespagina Hoe houd je messen scherp?