Openingstijden
Maandag11:30 - 18:00
Dinsdag09:30 - 18:00
Woensdag09:30 - 18:00
Donderdag09:30 - 18:00
Vrijdag09:30 - 18:00
Zaterdag09:30 - 18:00
Zondag11:30 - 17:30

010-4431075

  • Voor 23:00 besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending vanaf 30,-
  • Uitgebreide fysieke winkel in Rotterdam
  • Beoordeling9.620188100
Filters

Scharen

(14)

Schaar kopen

Een schaar kan in de keuken als goed alternatief voor het mes dienen. Deze keukenhulp is gemakkelijk in gebruik en minstens zo veilig. Omdat we tijdens het koken vaak al een mes bij de hand hebben, gebruiken we deze snel voor taken waar een schaar eigenlijk geschikter voor is. Denk maar aan het versnipperen van kruiden, onttoppen van artisjokken of het versnijden van stukjes kip. Bij dergelijke taken is knippen is veel functioneler, daarom is een schaar onmisbaar in de keuken van elke  kok. 

Huishoud- en keukenscharen

Huishoudscharen en keukenscharen lijken op elkaar. Een huishoudschaar is goed te gebruiken om bijvoorbeeld papier, karton en aluminiumfolie te knippen. Een keukenschaar kan ook nog worden gebruikt om kruiden, vlees en vis te knippen. Voor het knippen van kruiden zijn zelfs speciale schaartjes beschikbaar met meerdere snijvlakken. 

Wild- en gevogeltescharen

Wildscharen en gevogeltescharen zijn sterker dan huishoud- en keukenscharen. Ze zijn geschikt om botten en graten mee te knippen. Het voordeel ten opzichte van een hakmes of hakbijl is dat bij het gebruik van een schaar de kans op splinters veel kleiner is en dat de veer in de schaar ervoor zorgt dat je niet zomaar uitschiet.

Stof- of kleermakersschaar

Voor het knippen van (dikkere) stoffen kan het beste een stof- of kleermakersschaar gebruikt worden. Deze scharen zijn doorgaans asymmetrisch: ze hebben een klein en een groot oog. Het grote, langwerpige oog wordt tijdens het knippen onderaan gehouden. Deze schaar heeft een extra scherpe snede die ervoor zorgt dat de schaar niet in de stof blijft hangen of rafels veroorzaakt. Daar staat tegenover dat deze schaar alleen geschikt is voor het knippen van stoffen. De schaar is namelijk smaller en kwetsbaarder dan een keukenschaar en zal beschadigd raken als het voor andere knipklussen wordt gebruikt. 

Er zijn tevens verschillende soorten handgrepen en diverse vormen. Op onze website is een breed scala aan scharen met uitgebreide specificaties te vinden, zodat iedereen een schaar kan vinden die perfect bij hem of haar past. Aarzel bij vragen niet om contact op te nemen met één van onze medewerkers!

Scharen slijpen

Ook scharen kunnen worden geslepen, mits ze van goede kwaliteit zijn. Elke soort schaar moet op zijn eigen manier geslepen worden en alhoewel er speciale slijpmachines zijn, zijn ze doorgaans te grof. Gelukkig is er de mogelijkheid om het door professionals te laten doen. Meer informatie is te vinden op onze pagina Messen laten slijpen.