Vandaag open om 11:30
Maandag11:30 - 18:00
Dinsdag09:30 - 18:00
Woensdag09:30 - 18:00
Donderdag09:30 - 18:00
Vrijdag09:30 - 18:00
Zaterdag09:30 - 18:00
Zondag11:30 - 17:30

010-4431075

  • Voor 23:00 besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending vanaf 30,-
  • Uitgebreide fysieke winkel in Rotterdam
  • Beoordeling9.620988100
Filters

Dienbladen

(10)

Dienblad kopen.

Een dienblad is een plateau, waarop eet- en drinkgerei kan worden geplaatst. Hierdoor kun je als gastvrouw, gastheer of ober het over een korte afstand verplaatsen. Van de keuken naar de eet- of koffietafel en weer terug. In de horeca worden dikwijls ronde dienbladen met een opstaande rand gebruikt, die zijn gemaakt van roestvrij staal. De dienbladen voor in de keuken thuis hebben vaak ook handvatten, zijn versierd en worden gemaakt van materialen als: hout, metaal, kunststof of bamboe.

Een dienblad is meestal aanwezig in ieder huishouden. Toch wordt het, dikwijls uit gemak, niet altijd gebruikt. Echter, volgens de etiquette dien je altijd een dienblad te gebruiken. Ook als je maar één of twee kopjes serveert, ondanks dat je die gemakkelijk in de hand zou kunnen dragen.

Hoe draag je een dienblad als een echte professional? Ondersteun het blad met de vingertoppen van de linkerhand als je rechtshandig bent. Het dienblad houd je op borsthoogte of maximaal op schouderhoogte, zoals ervaren obers of serveersters.  Verdeel de glazen op het blad en zorg ervoor, dat de zwaarste glazen in het midden van het dienblad staan. Je hand ondersteunt zodoende het zwaarste gedeelte van het blad en je houdt hierdoor enigszins controle. Zet hoge glazen zoveel mogelijk aan de rand, zodat je die het eerst kunt uitserveren. Kortom, Draag het dienblad op de linkerhand als je het kunt. Met de andere vrije hand kun je de dingen op tafel zetten.

In de horeca moet het dragen van schone of gebruikte glazen altijd op een dienblad gebeuren. Zowel voor het brengen als voor het afruimen van de glazen. De glazen worden steeds bij de voet vastgenomen en nooit bij de kelk van het glas. Het glas vastpakken aan de rand is onhygiënisch. Bij het serveren en het afruimen is het noodzakelijk de volgorde van bediening te respecteren. Namelijk de dames altijd voor de heren en oudere gasten voor jongere.

Ben je onzeker met een dienblad? Oefen dan eerst met een tennisbal op een dienblad voor de nodige balans. Oefen vervolgens met lege glazen en bouw dit uit naar volle glazen. Er bestaan ook dienbladen met een handige antislip-bodem.