Vandaag open om 11:30
Maandag11:30 - 18:00
Dinsdag09:30 - 18:00
Woensdag09:30 - 18:00
Donderdag09:30 - 18:00
Vrijdag09:30 - 18:00
Zaterdag09:30 - 18:00
Zondag11:30 - 17:30

010-4431075

 • Voor 23:00 besteld, morgen in huis
 • Gratis verzending vanaf 30,-
 • Uitgebreide fysieke winkel in Rotterdam
 • Beoordeling9.620988100

Welk servies past bij mij?

Een servies kopen, wat komt daar eigenlijk allemaal bij kijken? Het oog wil ook wat, daarom maken we al snel de keuze voor een servies wat we bovenal mooi vinden. Bij de praktische kant staan we misschien niet altijd stil. Terwijl de verschillen in soorten servies, en vooral in het materiaal, wel degelijk uitmaken in de manier waarop je het beste met servies kan omgaan.

We geven je in dit artikel graag antwoord op vragen als 'kies je voor een porseleinen servies of toch voor keramiek?' 'Wat zijn de verschillen tussen de soorten?' en belangrijker, 'wat zijn de voor- en nadelen?' Met een beetje materiaalkennis vindt je een servies wat helemaal bij je past en er ook nog eens geweldig uitziet!

 

 

Alle serviezen Serviessets

Wat is het verschil tussen porselein en keramiek?

Dit is één van de meest gestelde vragen die wij regelmatig te horen krijgen. Zowel porselein als keramiek zijn veelvoorkomende materialen die gebruikt worden bij de productie van serviezen. Het verschil van deze materialen zit hem voornamelijk in de samenstelling van grondstoffen en de baktemperatuur. Per materiaalsoort vertellen we je meer over de verschillende variaties en de voor- en nadelen in gebruik.

     Porselein      Keramiek
 • Bone China porselein
 • Premium porselein
 • Stoneware

 

 

Porseleinen servies

Een servies van porselein is doorgaans een stuk lichter dan keramiek (ofwel aardewerk). Toch zorgt de hardheid van het materiaal voor een hoge mate van stevigheid. Dit komt mede doordat porselein bij een hoge oventemperatuur (1300 – 1500 graden) wordt vervaardigd. Kies je voor porselein, dan heb je een stevig en licht servies wat erg praktisch is voor dagelijks gebruik.
Natuurlijk heb je porselein in vele soorten en maten. Dat zie je terug in materiaaleigenschappen en de kwaliteit van het porselein. Bekende alternatieve vormen zijn het Fine Bone China en Premium Porselein.

Fine Bone China

Fine Bone China wordt, zoals de naam al doet vermoeden, gemaakt van (minstens 30%) gecalcineerde runderbeenderen. Het is van hoogwaardige kwaliteit en is echt een luxe porseleinsoort. Fine Bone China is wit van kleur en kenmerkt zich doordat het dunne materiaal een lichtdoorlatend effect heeft. Hoewel het licht materiaal is, doet dit niet af aan de stevigheid ervan.

Premium Porselein

Premium Porselein is zowel populair bij huishoudens als in professionele keukens. Het is praktisch, stevig en tijdloos. Vaak is Premium Porselein wit- of crèmekleurig en net iets zwaarder en dikker dan Fine Bone China.

 • + Stevig, dat maakt een porseleinen servies erg praktisch voor dagelijks gebruik.
 • + Licht in gewicht t.o.v. een keramisch servies.
 • Gemakkelijk te reinigen en vaatwasserbestendig.
 • Goed geschikt voor het verwarmen van producten in een magnetron.
 • Slechte warmtegeleiding, warmte dringt niet snel door in het materiaal.
 • - Vrijwel alleen in wittinten te verkrijgen

Keramisch (aardewerk) servies

Behalve porselein is ook keramiek erg populair als materiaalkeuze voor een servies. Keramiek wordt vervaardigd bij een lagere oventemperatuur (800 – 1150 graden)  en is mede daarom dan ook wat zachter dan porselein. Aardewerk heeft een natuurlijke en verfijnde uitstraling. Door een glazuurlaag wordt het aardewerk steviger wat het weer minder gevoelig maakt voor krassen. Toch is het belangrijk om een keramiek servies met beleid te behandelen.

Stoneware

Stoneware servies is een type aardewerk wat wordt gemaakt van klei met een fijne korrel. Doorgaans is stoneware wat sterker dan andere vormen van keramiek. De robuuste en stoere uitstraling maakt dat deze serviesvorm enorm populair is.

 • + Het is magnetronbestendig.
 • Gemakkelijk te reinigen en vaatwasserbestendig.
 • Aardewerk is vaker verkrijgbaar in een speciale kleur of opdruk.
 • Het is wat kwetsbaarder dan porselein en daarmee stootgevoeliger
 • - Mag niet te lang in een vochtige vaatwasser blijven staan

Tip van onze serviesexpert: “Een servies van aardewerk is vaatwasserbestendig. Let wel op! Laat zodra het vaatwasprogramma is afgelopen nooit het servies in een ongeopende vaatwasser staan. Anders trekt het vocht in het keramiek wat ten koste gaat van de kwaliteit.”

Andere soorten serviesmateriaal

Hoewel porselein en keramiek de meest gekozen serviesmaterialen zijn, kun je ook kiezen voor een minder gebruikelijke vorm. De meest bekende alternatieven zijn een glazen-, houten- of kunststoffen servies.