Vandaag open om 11:30
Maandag11:30 - 18:00
Dinsdag09:30 - 18:00
Woensdag09:30 - 18:00
Donderdag09:30 - 18:00
Vrijdag09:30 - 18:00
Zaterdag09:30 - 18:00
Zondag11:30 - 17:30

010-4431075

  • Voor 23:00 besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending vanaf 30,-
  • Uitgebreide fysieke winkel in Rotterdam
  • Beoordeling9.620188100
Filters

PFAS-vrije Koekenpannen

(77)

PFAS vrije koekenpan kopen

PFAS (oftewel poly- en perfluoralkylstoffen) is een verzamelnaam voor meer dan 4000 verschillende stoffen. Als je kijkt naar pannen zijn de meest bekende stoffen PFOA, PFOS en PTFE (Teflon) en GenX. Deze stoffen worden chemisch gefabriceerd en komen van oorsprong niet uit de natuur. Omdat deze stoffen langzaam afbreken en daarnaast bij verkeerd gebruik ook schadelijk kunnen zijn voor mensen en dieren, zijn deze stoffen steeds vaker in het nieuws. Wij hebben daarom een verzameling gemaakt van alle koekenpannen zonder PFAS. Deze zijn dus echt 100% PFAS vrij!

100% PFAS vrij

Steeds vaker claimen producenten van pannen met een anti-aanbaklaag dat de pannen “100% PFOA vrij”  zijn. Vroeger werd PFAS gebruikt als hulpstof bij het maken van Teflon, maar dit gebeurt sinds 2015 niet meer. Een hulpstof komt niet in de pan terecht, maar wordt alleen gebruikt tijdens het maken van Teflon. Er zitten geen schadelijke hoeveelheden PFAS in de anti-aanbaklaag van een pan, zelfs als de pan is gemaakt vóór 2015. PFAS en stoffen die daarop lijken, zijn in Europa verboden in de productie van consumentenproducten. Tegenwoordig worden GenX-stoffen gebruikt als hulpstoffen bij het maken van Teflon. Net zoals met PFAS, zijn er geen schadelijke hoeveelheden GenX stoffen aanwezig in de anti-aanbaklaag van de pan. Zolang deze pannen dus niet op (te) hoog vuur worden gebruikt en de anti-aanbaklaag niet beschadigd is, loop je dus geen risico.

Voordelen van PFAS-vrije koekenpan

  • Warmtebestendig. 
  • Keramische anti-aanbaklaag zonder kans op giftige stoffen die vrijkomen tijdens het koken. 
  • Goed voor het milieu. 
  • Makkelijk schoon te maken

Verschil tussen een reguliere en PFAS vrije pan 

Zoals eerder vermeld, pannen waar PFAS in verwerkt is hebben nadelige bijwerkingen op mens en natuur. De schadelijke stoffen blijven namelijk heel lang in het lichaam wat voor gezondheidsrisico’s kan zorgen. Dit is al meerdere malen voorbij gekomen in de media ondertussen. Een PFAS vrije pan is net zo makkelijk schoon te maken en even duurzaam als een traditionele pan. Vele PFAS vrije pannen bij Kookpunt hebben uitstekende warmtegeleiding, wat ook weer energie bespaart tijdens het koken. Wie wil dat nou niet met de prijzen van nu? 

Veelgestelde vragen over PFAS vrije pannen

Wat zijn de beste PFAS vrije pannen? 

Dit verschilt natuurlijk per persoon, maar Kookpunt biedt meerdere topmerken aan waaronder; De Buyer, Greenpan, Fissler en Creuset

Is gietijzer PFAS vrij?

In gietijzeren pannen zit geen PFAS. Pannen met aan anti-aanbaklaag van keramieke of emaille coating bevatten in principe ook geen PFAS. Wees altijd bewust en lees jezelf in voor de aankoop van een pan.