Vandaag open om 09:30
Maandag11:30 - 18:00
Dinsdag09:30 - 18:00
Woensdag09:30 - 18:00
Donderdag09:30 - 18:00
Vrijdag09:30 - 18:00
Zaterdag09:30 - 18:00
Zondag11:30 - 17:30

010-4431075

  • Voor 23:00 besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending vanaf 30,-
  • Uitgebreide fysieke winkel in Rotterdam
  • Beoordeling9.616271100

Hoe werkt een stoompan?

De stoompan, het perfecte middel als je wilt gaan koken met stoom. De Chinezen maken al ruim 3000 jaar gebruik van deze kooktechniek. Toch zijn tegenwoordig veel thuiskoks nog onbekend met stomen. Want hoe gebruik je een stoompan? Kun je alleen groente stomen? Is stomen gezond? Dit zijn vragen waar wij je antwoord op gaan geven.

Stomen kan middels een stoompan, stoomoven, stoommandje of stoominzet. In dit artikel vertellen we je alles over het gebruik en voordelen van de stoompan. Daarnaast geeft onze pannenexpert je concrete tips over koken met stoom.

Koken met stoom

Wat is stomen van voedsel?

Bij het stomen van voedsel gaar je de ingrediënten gescheiden van het vocht. De hete waterdamp stroomt direct op het voedsel en omsluit het van alle kanten. Bij stomen maak je dus het eten gaar door middel van damp die vrijkomt van het kokende water.

Voordelen stoompan

Een stoompan gebruiken heeft vele voordelen. Middels deze kookmethode blijven de natuurlijke voedingsstoffen behouden zonder het toevoegen van extra vet of olie. Voedsel bereid met een stoompan is een gezonde vorm van garen. Tijdens deze voorzichtige garing verandert de samenstelling van cellen waardoor het voedsel lichter verteerbaar wordt.

Daarnaast blijven mineralen en vitamines tijdens het stomen beter behouden doordat deze niet ‘kapot gekookt’ worden. Middels stomen behoud je namelijk 30% meer vitamine C. Een ander voordeel is dat de kleur van het voedsel niet vervaagt.

Koken met stoompan

Wat is een stoompan?

Een stoompan is een pan waarmee je intrediënten stoomt. Je giet een niet vette vloeistof in de pan en hangt het stoommandje minimaal 3 cm boven het vocht. Het product wat je gaat stomen leg je in het mandje. Dankzij de stoomontwikkeling wordt de inhoud langzaam gegaard. Zodra de bereidingstijd van de ingrediënten voorbij is kun je de producten uit de stoommand halen.

Stoompan gebruiken

Stoompan gebruiksaanwijzing

Onze pannenexpert gaat je in de volgende stoompan handleiding laten zien hoe stomen van groenten in zijn werk gaat. Zelf hebben we voor dit artikel gekozen voor de WMF Vitalis Compact Aroma Stomer. Deze kleine stoompan is perfect voor de beginner. De stoompan heeft namelijk een glazen deksel en temperatuurklokje waardoor je nauwlettend het stoomproces in de gaten kunt houden.

Stap 1: Maak de stoompan gereed voor gebruik

Haal het stoommandje uit de stoompan. Vul de pan met een niet vette vloeistof. Je kunt stomen met water, maar ook met bouillon of zelfs wijn. Houd er rekening mee dat de vloeistof niet het mandje mag raken, anders ga je koken. Houd daarom ongeveer 3 centimeter ruimte tussen de vloeistof in het stoommandje. Plaats vervolgens het stoommandje weer terug in de pan.

TIP VAN ONZE PANNENEXPERT

Zorg dat gedurende het stoomproces er genoeg vocht in de pan zit. De pan mag namelijk niet gaan droogkoken. Vul zo nodig tussentijds de vloeistof aan.

Stap 2: Plaats de ingrediënten in de stoompan

De volgende stap is om de ingrediënten die je wilt gaan stomen in de pan te plaatsen. Stem alle voedingsmiddelen met elkaar af qua formaat zodat ze ongeveer gelijktijdig gaar zijn. Snijd bijvoorbeeld de aardappeltjes al in blokjes zodat deze tegelijk met de vis klaar zijn. Houd de inhoud klein, het liefst hapklaar.

Verspreid vervolgens alle ingrediënten in één laag over het complete oppervlak zodat alles in contact blijft staan met de stoom. Werk je met een pan met meerdere lagen? Plaats dan de producten met een langere bereidingstijd zoals vlees en gevogelte onderin. Dit is ook prettiger zodat er geen vocht van het vlees druipt op de groenten. Verspreid de inhoud goed zodat de stoom kan circuleren.

TIP VAN ONZE PANNENEXPERT

Gebruik bij het stomen van voedsel altijd kwaliteitsproducten. Door deze bereidingstechniek versterk je namelijk de smaak van het product. Gebruik dus geen oude of beschadigde ingrediënten, want ook het onaangename bijsmaakje wordt versterkt.

Stap 3: Plaats de stoompan op de warmtebron

Plaats het deksel op de stoompan en zet de pan op de warmtebron. De WMF Vitalis stoompan die wij hebben gebruikt voor dit artikel is geschikt voor alle warmtebronnen, maar dit geldt niet voor iedere stoompan. Bekijk hier een overzicht van alle stoompannen voor inductie.

Begin altijd het stoomproces op een gematigde stand of middelmatig vuur. Na enkele minuten gaat er stoomontwikkeling plaatsvinden. Vanaf dat moment gaat de bereidingstijd van het product in. Vanaf 60 graden gaan de eiwitten stollen. De ideale stoomstand is tussen de 80 en 90 graden. Om dit te monitoren is een stoompan met ingebouwde temperatuurmeter een aanrader.

TIP VAN ONZE PANNENEXPERT

Het is ook mogelijk om te stomen op 40 graden. Uiteraard is de bereidingstijd dan wel een stuk langer. Deze bereidingstechniek wordt ook wel slow stomen genoemd.

Stoomtijden stoompan

Aardappel (in blokjes) 10 - 15 minuten
Asperges (heel en geschild) 7 - 13 minuten
Bloemkool (roosjes) 5 - 10 minuten
Broccoli (stronken) 8- 12 minuten
Sperzieboontjes (heel) 4 - 6 minuten
Spinazie (bladspinazie) 3 - 5 minuten
Spruitjes (heel) 8 - 15 minuten
Tongfiltet (heel en dun) 5 - 7 minuten
Zalmmoot (dik) 10 minuten (2 minuten per cm dikte)

Stap 4: Genieten van het resultaat

Zodra de bereidingstijd van de ingrediënten voorbij is kun je gaan genieten van jouw versgestoomde maaltje. Zoals je op de foto kunt zien hebben wij ons tegoed gedaan aan de Chinese groenten Kailan (10 minuten) met rode peper en sesamzaadjes. Stomen is tenslotte een Aziatische bereidingstechniek.

Reinigen stoompan

Afhankelijk van het materiaal van de stoompan kan deze vaatwasserbestendig zijn. Echter raden wij het altijd aan de pan met de hand en sop af te wassen. Zeker als de pan ook een ingebouwde temperatuurmeter heeft.

Stoominzet pan

Stoominzet

Met een stoominzet kun je ook een kookpan of een snelkookpan tot een stoompan omtoveren. Dit werkt volgens hetzelfde principe als het gebruik van een stoompan volgens bovenstaand instructies. Let er op dat de stoompaninzet dezelfde diameter heeft als de pan.

Zelf stomen met een stoompan?

Je weet het nu helemaal zeker, je wilt zelf ook aan de slag met een stoompan. Wij hebben diverse merken stoompannen in het assortiment. Uiteraard ben je voor vragen of extra advies altijd welkom in onze winkel op Noordplein 29 in Rotterdam of neem een kijkje in onze webshop.