Vandaag open om 09:30
Maandag11:30 - 18:00
Dinsdag09:30 - 18:00
Woensdag09:30 - 18:00
Donderdag09:30 - 18:00
Vrijdag09:30 - 18:00
Zaterdag09:30 - 18:00
Zondag11:30 - 17:30

010-4431075

  • Voor 23:00 besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending vanaf 30,-
  • Uitgebreide fysieke winkel in Rotterdam
  • Beoordeling9.616271100

Welke koekenpan past bij mij?

Alles over koekenpannen.

Één van de belangrijkste spullen in de keuken is de koekenpan. Ze zijn onmisbaar voor de meeste gerechten en daarom zijn er ook veel verschillende soorten. Voor een eitje bakken gebruik je een andere soort koekenpan dan voor biefstuk. Ben jij toe aan een nieuwe koekenpan, maar weet je niet zo goed welke je moet kiezen? Hieronder maken we je wegwijs in de wereld van de koekenpan.

Werkt de koekenpan op mijn warmtebron?

Al onze koekenpannen kunnen op gas gebruikt worden. Ook keramische, halogene of elektrische kookplaten vormen geen probleem. Op inductie heb je een pan nodig met een platte, stevige en magnetische bodem. Hierdoor is gietijzer is het meest geschikt voor inductie, maar ook pannen van roestvrij staal zijn vrijwel altijd te gebruiken op deze warmtebron. De andere materialen, voornamelijk koper en plaatstaal, zijn te gebruiken op inductie wanneer ze voorzien zijn van een speciale bodem.

Antikleeflaag of niet?

Voor eiwitrijke producten raden we je aan om een pan met een antikleeflaag, ookwel anti-aanbaklaag genoemd, te nemen. Eiwitrijke producten zoals aardappel, vis en eieren hebben de neiging snel te plakken. De antikleeflaag zorgt ervoor dat dit niet gebeurt. Helaas zijn deze pannen niet geschikt voor hoge temperaturen. Hierdoor kun je het dichtschroeien van vlees of gevogelte beter in een koekenpan zonder een dergelijke laag doen. Voor het verder uitkiezen van je nieuwe koekenpan maken we hieronder onderscheid tussen pannen die handig zijn voor het bereiden van eiwitrijke producten of juist voor niet-eiwitrijke producten.

Eiwitrijke producten

Gewone anti-kleeflaag

Niets blijft plakken in deze pan, je e kunt hier dan ook bijna alles in bakken. Het enige waar je nog op moet letten is dat je niet op een te hoge temperatuur gaat bakken; hier kan de laag niet tegen. Om de speciale anti-aanbaklaag zo lang mogelijk intact te houden raden we af de pan schoon te maken in de vaatwasser.

+ Ingrediënten zullen niet aanbakken

+ Weinig olie of andere vetten nodig om te bakken

+ Keuze uit verschillende materialen koekenpannen

- Laag is niet krasbestendig

- Kan niet tegen temperaturen boven den 200°C

- Niet aangeraden om in de vaatwasser te reinigen

Keramische anti-aanbaklaag

Dit is een variant van de gewone antikleeflaag welke iets steviger is waardoor je ook op hogere temperaturen kunt bakken en braden. Na een tijdje kan er aanslag in de pan blijven zitten. In dat geval is hij goed schoon te maken met een reinigingsproduct voor roestvrijstalen pannen (bijvoorbeeld die van Demeyere). Dit is een heel zacht schuurmiddel dat de laag die aanbakt verwijderd.

+ Ingrediënten zullen niet aanbakken

+ Weinig olie of andere vetten nodig om te bakken

+ Kan temperaturen tot wel 400°C aan

- Laag is niet krasbestendig

- Niet aangeraden om in de vaatwasser te reinigen

- Er kan aanslag ontstaan in de pan, maar deze is gemakkelijk te verwijderen

Niet-eiwitrijke producten

Roestvrij staal

De roestvrijstalen pannen zijn zeer geschikt voor hogere temperaturen. Indien de steel ook van RVS is, kan hij ook in de oven. Als je een biefstukje dicht wil schroeien, bakt deze eerst aan. Geen zorgen, na een tijdje laat het biefstukje vanzelf los en kun je hem omdraaien. Het kan wel even wennen zijn om met een dergelijke pan om te gaan, dit omdat RVS van zichzelf niet zeer warmtegeleidend is. Om dit te verhelpen combineren veel fabrikanten het materiaal met aluminium of koper. De pan kan in de vaatwasser, maar blijft langer mooi als je hem in een sopje afwast.

+ Bestand tegen hoge temperaturen

+ Krasbestendig

+ Zuurbestendig; zal niet roesten

+ Onverslijtbaar en onderhoudsvriendelijk

+ Vaatwasserbestendig

- Niet gebruiken in combinatie met ijzeren producten

- Niet zeer warmtgeleidend

Plaatstaal

De plaatstalen pan moet voor gebruik eerst met zout en dan met olie ingebrand worden. Daarna kun je geweldig bakken met deze pan. Hij kan hoge temperaturen aan en gaat, hoe vaker je hem gebruikt, steeds beter bakken. De pan wordt zwart en creëert zijn eigen antiaanbaklaag. Zorg dat je deze pan vet houdt. Plaatstaal kan makkelijk roesten als het niet vet gehouden wordt.

+ Bouwt een natuurlijke anti-aanbaklaag op

+ Kan goed tegen hoge temperaturen

+ Krasbestendig

+ Kan een leven lang meegaan

- Wordt vaak gezien als ‘minder mooi’ omdat de pan van binnen zwart wordt

- Kan roesten als het niet vet wordt gehouden

- Minder geschikt voor inductie vanwege de dunne bodem

- Niet vaatwasserbestendig

Gietijzer

Gietijzer is een langzame geleider en heeft dus even de tijd nodig om op temperatuur te komen. Als de pan zover is, houdt hij ook lang zijn warmte vast. Zelfs als er koude producten in gelegd worden. Deze pan is dus perfect om vlees in dicht te schroeien of te karamelliseren. De pan bakt het lekkerst als hij vet gehouden wordt. Zorg er dus voor dat je de pan, na het afwassen met warm water, voorziet van een laagje olie. Verzorg je gietijzer goed, gaat het tientallen jaren mee.

+ Kan tegen zeer hoge temperaturen

+ Is, naast alle gebruikelijke warmtebronnen, geschikt voor de BBQ of op een kampvuur

+ Kan een leven lang meegaan

+ Houdt temperaturen lang vast

- Duurt even voordat het op temperatuur is

- Vergt enig onderhoud

- Zwaar materiaal

- Niet vaatwasserbestendig

Koper

Koekenpannen van koper zijn kostbaar, maar dan heb je wel een pan met een uitstekende warmtegeleiding. Hierdoor kan je dan ook heel precies bakken en braden. Omdat zouten en zuren een reactie geven met koper wordt dit materiaal altijd gecombineerd met roestvrij staal, hierdoor is het gemakkelijk schoon te maken na gebruik. Om de pan van de buitenkant mooi te houden kun je gebruik maken van koperpoets.

+ Uitstekende warmtegeleiding

+ Roestbestendig

+ Ovengeschikt

- Kostbaar materiaal

- Veelal niet geschikt voor inductie

- Niet vaatwasserbestendig

Merk van de koekenpan

We hebben vele merken in het assortiment. Veel merken dragen voorkeur uit voor een bepaald materiaal. Zo zijn de pannen van Lodge gemaakt van gietijzer, en de pannen van De Buyer veelal van plaatstaal. Hiernaast zal je keuze voor een bepaald merk vooral te maken hebben met het design, of met de pannen die je al thuis hebt staan. Mocht je meer vragen hebben over verschillen tussen de merken, of nog een andere koekenpan-vraag, dan kun je altijd contact opnemen met één van de productexperts. Bel naar 010-4431072 of mail ons.