Vandaag open tot 17:00
Maandag11:30 - 17:00
Dinsdag09:30 - 17:00
Woensdag09:30 - 17:00
Donderdag09:30 - 17:00
Vrijdag09:30 - 17:00
Zaterdag09:30 - 17:00
Zondag11:30 - 17:00

010-4431075

  • Voor 23:00 besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending vanaf 30,-
  • Uitgebreide fysieke winkel in Rotterdam
  • Beoordeling9.617441100

Welke koekenpan past bij mij?

Één van de belangrijkste spullen in de keuken is de koekenpan. Bij de meeste gerecht komt er een koekenpan aan te pas en een fijn exemplaar is dan ook onmisbaar. De koekenpan is er in veel soorten en maten en verschillende ingrediënten vereisen vaak ook een ander soort pan. Voor een eitje bakken gebruik je bijvoorbeeld een andere soort koekenpan dan voor biefstuk.

Het kiezen van de juiste pan kan dan ook best een opgave zijn. Ben jij toe aan een nieuwe koekenpan, maar weet je niet zo goed welke je moet kiezen? Hieronder maken we je wegwijs in de wereld van de koekenpan.

 

 

Alle koekenpannen

Werkt de koekenpan op mijn warmtebron?

Al onze koekenpannen kunnen op gas gebruikt worden. Ook keramische, halogene of elektrische kookplaten vormen geen probleem. Op inductie heb je een pan nodig met een platte, stevige en magnetische bodem. Hierdoor is gietijzer is het meest geschikt voor inductie, maar ook pannen van roestvrij staal zijn vrijwel altijd te gebruiken op deze warmtebron. De andere materialen, voornamelijk koper en plaatstaal, zijn te gebruiken op inductie wanneer ze voorzien zijn van een speciale bodem. Lees hier meer over de verschillende warmtebronnen >

Antikleeflaag of niet?

Voor eiwitrijke producten raden we je aan om een pan met een antikleeflaag, ookwel anti-aanbaklaag genoemd, te nemen. Eiwitrijke producten zoals aardappel, vis en eieren hebben de neiging snel te plakken. De antikleeflaag zorgt ervoor dat dit niet gebeurt. Helaas zijn deze pannen niet geschikt voor hoge temperaturen. Hierdoor kun je het dichtschroeien van vlees of gevogelte beter in een koekenpan zonder een dergelijke laag doen. Voor het verder uitkiezen van je nieuwe koekenpan maken we hieronder onderscheid tussen pannen die handig zijn voor het bereiden van eiwitrijke producten of juist voor niet-eiwitrijke producten.

 

Eiwitrijke producten

1. Gewone anti-kleeflaag

Niets blijft plakken in deze pan, je kunt hier dan ook bijna alles in bakken. Het enige waar je nog op moet letten is dat je niet op een te hoge temperatuur gaat bakken; hier kan de anti-aanbaklaag niet tegen. Om de speciale laag zo lang mogelijk intact te houden raden we af de pan schoon te maken in de vaatwasser.

Voordelen en nadelen:

  • +     Ingrediënten zullen niet aanbakken
  • +     Weinig olie of andere vetten nodig om te bakken
  • +     Keuze uit verschillende materialen koekenpannen
  • -     Laag is niet krasbestendig
  • -     Kan niet tegen temperaturen boven de 200°C
  • -     Niet aangeraden om in de vaatwasser te reinigen
Koekenpannen met antikleeflaag

2. Keramische anti-aanbaklaag

Dit is een variant van de gewone antikleeflaag welke iets steviger is waardoor je ook op hogere temperaturen kunt bakken en braden. Na een tijdje kan er aanslag in de pan blijven zitten. In dat geval is hij goed schoon te maken met een reinigingsproduct voor roestvrijstalen pannen, dit is een heel zacht schuurmiddel dat de laag die aanbakt verwijderd.

Voordelen en nadelen:

  • +     Ingrediënten zullen niet aanbakken
  • +     Weinig olie of andere vetten nodig om te bakken
  • +     Kan temperaturen tot wel 400°C aan
  • -     Laag is niet krasbestendig
  • -     Er kan aanslag ontstaan in de pan, maar deze is gemakkelijk te verwijderen
  • -     Niet aangeraden om in de vaatwasser te reinigen
Koekenpannen met een keramische antikleeflaag

Niet-eiwitrijke producten

1. Roestvrij staal

De roestvrijstalen pannen zijn zeer geschikt voor hogere temperaturen. Indien de steel ook van RVS is, kan hij ook in de oven. Als je een biefstukje dicht wil schroeien, bakt deze eerst aan. Geen zorgen, na een tijdje laat het biefstukje vanzelf los en kun je hem omdraaien. Het kan wel even wennen zijn om met een dergelijke pan om te gaan, dit omdat RVS van zichzelf niet zeer warmtegeleidend is. Om dit te verhelpen combineren veel fabrikanten het materiaal met aluminium of koper. De pan kan in de vaatwasser, maar blijft langer mooi als je hem in een sopje afwast.

Voordelen en nadelen:

  • +     Bestand tegen hoge temperaturen
  • +     Krasbestendig
  • +     Zuurbestendig; zal niet roesten
  • +     Onverslijtbaar en onderhoudsvriendelijk
  • +     Vaatwasserbestendig
  • -     Niet gebruiken in combinatie met ijzeren producten
  • -     Niet zeer warmtgeleidend
RVS koekenpannen

2. Plaatstaal

Een plaatstalen pan kan wel tegen een stootje. Deze robuuste pan bakt geweldig, mits je hem goed behandeld. Een plaatstalen pan moet voor het eerste gebruik met olie ingebrand worden. Dit inbranden is even een klusje, maar daarna heb je er lang plezier van. De pan kan hoge temperaturen aan en gaat, hoe vaker je hem gebruikt, steeds beter bakken. De pan kleurt zwart en creëert zijn eigen antiaanbaklaag. Zorg dat je deze pan vet houdt, plaatstaal kan makkelijk roesten als het niet vet gehouden wordt. Plaatstaal is een sterk en duurzaam materiaal, waardoor deze pan wel een leven lang mee kan gaan.

Voordelen en nadelen:

  • +     Bestand tegen hoge temperaturen
  • +     Krasbestendig
  • +     Bouwt een natuurlijke anti-aanbaklaag op
  • +     Kan een leven lang meegaan
  • +     Kan gebruikt worden in de oven
  • -     Wordt vaak gezien als ‘minder mooi’ omdat de pan van binnen zwart wordt
  • -     Kan roesten als het niet vet wordt gehouden
  • -     Minder geschikt voor inductie vanwege de dunne bodem
  • -     Niet vaatwasserbestendig
Plaatstalen koekenpannen

3. Gietijzer

Gietijzer is een langzame geleider en heeft dus even de tijd nodig om op temperatuur te komen. Als de pan zover is, houdt hij lang zijn warmte vast, zelfs als er koude producten in gelegd worden. Deze pan is dus perfect om vlees in dicht te schroeien of te karamelliseren. De pan bakt het lekkerst als hij vet gehouden wordt. Zorg er dus voor dat je de pan, na het afwassen met warm water, voorziet van een heel dun laagje olie. Verzorg je gietijzer goed dan gaat het tientallen jaren mee.

Voordelen en nadelen:

  • +     Bestand tegen zeer hoge temperaturen
  • +     Is, naast alle gebruikelijke warmtebronnen, geschikt voor de oven, BBQ of op een kampvuur
  • +     Kan een leven lang meegaan
  • +     Houdt temperaturen lang vast
  • -     Duurt even voordat het op temperatuur is
  • -     Vergt enig onderhoud
  • -     Zwaar materiaal
  • -     Niet vaatwasserbestendig
Gietijzeren koekenpannen

4. Koper

Koperen pannen zijn een lust voor het oog en hebben een prachtige herkenbare kleur en glans. Naast de esthetische waarde van koper, geeft een pan van dit materiaal ook ongeëvenaarde bakresultaten. Koekenpannen van koper zijn kostbaar, maar dan heb je wel een pan met een uitstekende warmtegeleiding. Hierdoor kan je dan ook heel precies bakken en braden. Omdat zouten en zuren een reactie geven met koper wordt dit materiaal altijd gecombineerd met roestvrij staal, hierdoor is het gemakkelijk schoon te maken na gebruik. Om de pan van de buitenkant mooi te houden kun je gebruik maken van koperpoets.

Voordelen en nadelen:

  • +     Uitstekende warmtegeleiding
  • +     Roestbestendig
  • +     Geschikt voor in de oven
  • +     Esthetisch
  • -     Kostbaar materiaal
  • -     Veelal niet geschikt voor inductie
  • -     Niet vaatwasserbestendig
Koperen koekenpannen

Welke koekenpan kiezen?

Wij hebben een grote verscheidenheid aan koekenpannen in ons assortiment en er is veel keus in zowel materiaal als merk. Waarschijnlijk heb je na het lezen van bovenstaande informatie al een idee welk materiaal aansluit bij jouw wensen. Nu is het zaak om te onderzoeken welk merk daar goed bij aansluit. Een aantal merken hebben zich gespecialiseerd in één bepaald materiaal, zo zijn de pannen van Lodge bijvoorbeeld uitsluitend gemaakt van gietijzer en kunnen we Demeyere een expert in roestvrij staal noemen. Maar er zijn ook merken die meerdere soorten pannen aanbieden, denk aan Le Creuset of Fissler. Daarnaast zal je keuze voor een bepaald merk vooral te maken hebben met het design, of met de pannen die je al thuis hebt staan.

Vragen over de verschillen tussen de merken, of heb je nog een andere koekenpan-vraag? Voor meer informatie over koekenpannen ben je van harte welkom in onze fysieke winkel in Rotterdam. Hier zijn alle pannen in het echt te bewonderen en kunnen onze pannenexperts je helpen met het maken van de juiste keuze. Voor vragen kun je ons ook altijd bellen, of stuur een mail naar webshop@kookpunt.nl.

Kookpunt
Noordplein 29 - 41
3035EC Rotterdam
010 443 10 77