Vandaag open tot 17:30
Maandag11:30 - 17:30
Dinsdag09:30 - 18:00
Woensdag09:30 - 18:00
Donderdag09:30 - 18:00
Vrijdag09:30 - 18:00
Zaterdag09:30 - 18:00
Zondag11:30 - 17:30

010-4431075

  • Voor 23:00 besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending vanaf 30,-
  • Uitgebreide fysieke winkel in Rotterdam
  • Beoordeling9.620188100
Filters

Vergieten

(21)

Vergiet kopen.

Een vergiet is een grote schaal., waarin openingen zijn gemaakt. Het is een onmisbaar keukengerei dat wordt gebruikt om etenswaren van overtollig vocht te ontdoen. Door de openingen in de schaal loopt het (kook)vocht weg en blijft het voedsel in de schaal liggen.

Bijna dagelijks gebruiken we een vergiet. Om pasta af te gieten, rijst uit te laten lekken, om fruit en sla af te spoelen met fris water, enzovoorts.

Wat is nu het verschil tussen een vergiet en een zeef? De termen worden dikwijls door elkaar gebruikt maar er is wel degelijk een verschil in nuance. Een zeef heeft een fijnmazig raster waar je bijvoorbeeld klontjes mee uit je bloem of saus kunt halen. Een vergiet kan gemakkelijker grote inhoud hebben, heeft veel minder gaatjes en heeft dus een grovere structuur.

Hoe moet je nu een vergiet op de juiste manier gebruiken? De conventionele wijze is om het eten in de vergiet te storten. Het vergiet plaats je van te voren in de gootsteen. Het vocht loopt dan door de openingen van het vergiet weg. Een andere handige manier is om het vergiet met de bolle kant in de pan te laten zakken. Door daarna de pan en het vergiet ondersteboven te houden, loopt het vocht weg maar blijft het eten in de pan. Dat scheelt een hoop gedoe met de afwas.

De meeste vergieten van een goede kwaliteit worden tegenwoordig gemaakt van roestvrijstaal. Voorheen zag je veel geëmailleerde vergieten. Tegenwoordig worden goedkope vergieten ook van kunststof gemaakt. Moderne keukens hebben soms in de gootsteen een geïntegreerd vergiet. Kookpunt verkoopt ook vergieten die over de gootsteen heen kunnen hangen.