Vandaag open om 11:30
Maandag11:30 - 18:00
Dinsdag09:30 - 18:00
Woensdag09:30 - 18:00
Donderdag09:30 - 18:00
Vrijdag09:30 - 18:00
Zaterdag09:30 - 18:00
Zondag11:30 - 17:30

010-4431075

  • Voor 23:00 besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending vanaf 30,-
  • Uitgebreide fysieke winkel in Rotterdam
  • Beoordeling9.620188100

Welk materiaal bakvorm past bij jou?

Een bakker zonder bakblik is als een schoenmaker zonder schoen. Wie ook maar een beetje bakt, merkt al snel dat zo’n blik wel erg handig is. Maar welk bakblik past het beste bij je? Iedereen zal een voorkeur hebben voor een bepaald soort materiaal. Zoek je iets waar je makkelijk en snel in kunt bakken zonder al te veel onderhoud, dan ga je voor anti-kleef. Heb je liever een blik wat heel lang meegaat, maar waar wél wat meer onderhoud voor nodig is, dan ga je voor plaatstaal en dan zijn er ook nog bakblikken van aluminium. Wat je waarmee het beste kunt, leggen we hieronder uit. 

We hebben bakblikken in alle soorten, vormen, maten en materialen. Aan de hand van de materialen proberen we je te helpen bij het maken van de juiste keuze.

Plaatstaal

Onze plaatstalen bakblikken zijn duurzaam en makkelijk in gebruik. Doordat ze hun eigen antikleeflaag creëren is vastgebakken cake verleden tijd. Plaatstaal vraagt echter wel wat onderhoud. Allereerst is het belangrijk dat je het blik inbrandt. Hoe je dat doet wordt vermeld bij de handleiding van het blik. Vaak volstaat het om het blik een uur in een hete oven te zetten van 200 graden en het daarna insmeren met plantaardige margarine of (room)boter. Door de hitte gaan de poriën openstaan en door er daarna vet op te smeren, creëert het blik een eigen antikleeflaag. Het is erg belangrijk dat je dit materiaal vet houdt, niet afwast met sop en absoluut niet in de vaatwasser stopt. Door ontvettende middeltjes kan het blik gaan roesten. Mocht dat gebeuren, maak je dan vooral geen zorgen. Gewoon even schoonschuren met een sponsje en opnieuw inbranden. 

+ Duurzaam
+ Makkelijk in gebruik
Heeft veel onderhoud nodig
Kan niet in de vaatwasser

Aluminium

Aluminium is een extreem goede geleider. Je bakblik wordt dus snel heet en koelt ook redelijk snel weer af. Bovendien heeft aluminium geen tot heel weinig onderhoud nodig. Je mag het alleen absoluut niet in de vaatwasser stoppen. Agressieve vaatwasmiddelblokjes bijten het materiaal weg en als je het een paar keer doet, houd je geen bakblik meer over. Afwassen met heet water en misschien een klein druppetje wasmiddel, volstaat.

+ Geen laag die kan beschadigen
+ Goede geleider
- Kan niet in de vaatwasser  

Antikleeflaag 

Ga je voor ultiem gemak? Kies dan voor een bakblik met een antikleeflaag. De naam zegt het al: niets blijft kleven in deze blikken. Bovendien mag het gewoon in de vaatwasser. Bedenk wel dat de kwaliteit van de laag sneller achteruitgaat dan wanneer je het met de hand afwast. Hoewel de bakblikken heel handig zijn om allerlei soorten lekkernijen in te bakken, zijn ze wel minder duurzaam dan bijvoorbeeld plaatstaal. Het is erg belangrijk dat je nooit met scherpe voorwerpen in een bakblik komt omdat je daarmee de laag kunt beschadigen. Deze is niet meer te herstellen zoals bij het plaatstalen blik.

Bij de bakblikken met een antikleeflaag horen ook die met een keramische laag. Dit is iets steviger waardoor het duurzamer is en minder snel kan beschadigen. Qua onderhoud moeten deze blikken hetzelfde worden behandeld als de antikleeflaag.

+ Bakt niet aan & komt makkelijk uit de vorm
+ Kan in de vaatwasser
- Niet duurzaam
Kan beschadigen door krassen

Siliconen

Tot slot onze siliconen bakvormen. Het zijn geen ‘blikken’ want ze zijn niet van hard materiaal, maar van siliconen. Eigenlijk mag je alles met deze vormen. Ze kunnen temperaturen van -60°C tot +230°C aan  en kunnen zonder problemen de vaatwasser in. Het is waarschijnlijk wel even wennen omdat het flexibel materiaal is. Aan de andere kant is je baksel hierdoor makkelijk uit de vorm te halen. Bovendien gaan deze bakvormen lang mee en zijn ze dus behoorlijk duurzaam. Let wel op dat je niet met scherpe voorwerpen in de vorm gaat. Voordat je het weet snijd je in het materiaal.

+ Duurzaam
+ Komt makkelijk uit de vorm
+ Kan in de vaatwasser
+ Plakt niet
- Opletten met scherpe voorwerpen
Geen stevig materiaal, kan dus wiebelig zijn

Voor alle bakblikken geldt dat je eerst goed de handleiding door moet lezen voordat je het in gebruik neemt. Weet je niet precies van welk materiaal je nieuwe bakblik is? Neem dan contact op met één van onze experts 010-4431075 of kom even langs in de winkel op het Noordplein 29.  

Bekijk bakpagina