Vandaag open om 09:30
Maandag11:30 - 18:00
Dinsdag09:30 - 18:00
Woensdag09:30 - 18:00
Donderdag09:30 - 18:00
Vrijdag09:30 - 18:00
Zaterdag09:30 - 18:00
Zondag11:30 - 17:30

010-4431075

  • Voor 23:00 besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending vanaf 30,-
  • Uitgebreide fysieke winkel in Rotterdam
  • Beoordeling9.621515100

Hoe gebruik je een tofupers?

Een tofupers is erg handig om in huis te hebben wanneer je regelmatig tofu bereidt en eet. Tofu is een sojaproduct dat voor een aanzienlijk deel uit water bestaat. Met een tofupers druk je (overtollig) vocht uit de tofu, waardoor de tofu droger wordt en een stevige structuur krijgt. Tofu uit de pers laat zich veel beter snijden, marineren, bakken, frituren en grillen dan zachte(re) tofu waar relatief veel vocht in zit. 

Bekijk alle tofupersen

Tofu bereiden

Het internet staat er vol mee: tips om tofu zo lekker mogelijk te bereiden. Als het op warme bereidingen (zoals bakken, grillen en frituren) aankomt valt er één duidelijke rode draad te ontdekken. Om het beste, knapperigste en dus lekkerste resultaat te bereiken is het zaak om de tofu zo droog mogelijk in de pan, de olie of op de grill te krijgen. Sommigen halen tofu eerst door de bloem of laten het blok zelfs bevriezen en weer anderen snijden de tofu in kleine blokjes om deze vervolgens een tijd aan de lucht te laten drogen. Doel van al deze huis-tuin-en-keukentechnieken is om zoveel mogelijk vocht uit de tofu te krijg om te voorkomen dat de tofu gaat koken en niet lekker knapperig en krokant wordt.

Tofupers gebruiken

Het gebruik van een tofupers is zeker geen hogere wiskunde. Natuurlijk ben je afhankelijk van welke pers je hebt, maar in het algemeen valt het gebruik in een aantal zeer overzichtelijke stappen uit te leggen:

  1. Haal de tofu uit de verpakking en laat deze eventueel even uitlekken boven de gootsteen.
  2. Plaats het blok tofu voorzichtig in de pers en draai de pers aan. Bij sommige persen kan het zijn dat je de deze steeds een beetje strakker moet aandraaien. Doe dit elke paar minuten.
  3. De tofu begint vocht te verliezen. Zorg ervoor dat het vocht wordt opgevangen in de gootsteen of een opvangbak. Het spreekt voor zich dat hoe langer de tofu in de pers zit, hoe meer vocht er uit wordt geperst. Sommige mensen kiezen ervoor om de tofu slechts een kwartiertje in de pers te laten, anderen zetten de tofupers gerust een nacht in de ijskast. Dit heeft allemaal te maken met persoonlijke voorkeuren en omstandigheden. Er is niet één exacte tijdsduur te geven voor het persen van een blok tofu.
  4. Bepaal of je de tofu droog en stevig genoeg vindt. Zo ja, haal het blok uit de pers en en start met snijden, marineren en bereiden. Zo nee, draai de pers indien nodig aan en wacht tot het gewenste resultaat is behaald.

    Expert:

 

Tofu die je over hebt kan je uitstekend in de ijskast bewaren. Doe de tofu in een bakje met water en dek het af met keukenfolie. Zo blijft de tofu enkele dagen goed en hoef je het niet weg te gooien.

Tofu marineren

Tofu is een smaakneutraal product maar bezit juist de eigenschappen om uitstekend smaken te absorberen. Tofu komt tot leven en krijgt smaak en karakter door de wijze van bereiden maar vooral door het gebruik van kruiden, specerijen, sauzen en marinades. Het wordt sterk aangeraden om tofu te persen voordat je gaat marineren. Het vocht dat uit de tofu wordt geperst maakt ruimte voor de marinade. Als tofu niet geperst wordt zal de marinade bijna niet worden opgenomen,simpelweg omdat er geen plek voor is.

Als je tofu marineert is het van groot belang om geen of zo min mogelijk olie te gebruiken. Olie vormt een beschermlaagje om de tofu en sluit de buitenkant af. Dit maakt het bijna onmogelijk voor de smaakmakers om goed tot de kern door te dringen. Je kunt natuurlijk wel eindeloos variëren met verse en gedroogde kruiden en specerijen en lekkere zuren als azijn, citroen- en limoensap.

Tofu recepten

Tofu wordt dankzij de relatief hoge concentratie eiwitten in de Westerse wereld vaak slechts gezien als een alternatief voor vlees, gevogelte of vis. Met name in Azië denken ze daar compleet anders over. Daar is tofu een volwaardig en opzichzelfstaand ingrediënt dat moeiteloos in het rijtje vlees, vis, kip/gevogelte kan worden geschaard. Als je op internet zoekt word je overladen met ontzettend veel tofu recepten waarvan het water je direct in de mond loopt. Gegrild, gehakt, gebakken, gefrituurd, geroerbakt, rauw, en gebruikt als hoofdbestanddeel in avondmaaltijden maar ook in desserts, baksels en zelfs ontbijt. Je kan het zo gek niet bedenken en je vindt recepten en bereidingen waarin tofu een glansrol vervult.

Wist je dat?: Tofu precies hetzelfde is als tahoe. Tofu is de benaming die wordt gebruikt door Chinezen en ook door Japanners. De term tahoe wordt gebruikt in de Indonesische en Indische keuken. Hier zit trouwens wel een groot verschil tussen zit maar daarover een andere keer meer.

Silken tofu of Zijden Tofu

Tofu kan onderling sterk verschillen. Deze verschillen zitten vooral in de structuur en stevigheid. De meest bekende niet-stevige vorm is silken of zijden tofu. Silken tofu is zo zacht dat het bijna 'loopt' en is daardoor niet geschikt voor gebruik in de tofupers. Silken zegt het al; de tofu heeft een zachte, bijna zijdeachtige structuur. Silken tofu laat je even uitlekken en daarna kan je het direct verwerken. Deze tofusoort laat zich bijna niet bakken, grillen of frituren. Silken tofu wordt soms zelfs gebruikt als alternatief voor room of eieren in soepen, desserts, sauzen en andere bereidingen. Zijden tofu of silk tofu is niet geschikt om in te vriezen omdat door het bevriezingsproces de structuur wordt aangetast waardoor de unieke en kenmerkende eigenschappen van de silken tofu verloren gaan.

     Expert:

 

In Aziatische supermarkten en toko's vind je een uitgebreid tofu-aanbod. De tofu die daar in de schappen ligt is vaak van hoge kwaliteit en vriendelijk geprijsd.