Nog meer vragen over zuurkool maken?
Stel ze aan één van onze productexperts in de winkel!

Neem contact op via
010 - 443 10 77

Of mail ons

Zuurkool is inmiddels niet meer weg te denken uit de Nederlandse keuken. Veel mensen zetten ’s avonds een smakelijk zuurkoolstamppotje op tafel of maken er een lekkere ovenschotel van. Oerhollends, en ontzettend lekker!

Om het nog lekkerder te maken kun je je eigen zuurkool maken in een zuurkoolpot. Dit is niet alleen lekker, maar ook goedkoop en gezond! We vertellen je dan ook graag alle 'ins en outs' over het maken van verse zuurkool. 


Zure Kool




Eigenlijk is het heel simpel. Zuurkool is gesneden witte kool die door de inwerking van melkzuurbacteriën geconserveerd wordt. Je dekt de witte kool luchtdicht af waardoor gisting ontstaat. Hierbij worden suikers en zetmeel omgezet in melkzuur. Doordat de kool niet gekookt wordt, stijgt de voedingswaarde.

Een zuurkoolpot heeft een waterslot bij de deksel, waardoor er geen zuurstof in kan. De gesneden groenten worden met een beetje zout op de bodem gestampt met een stamper. Doordat dit zout het vocht onttrekt, komt de kool onder een laagje vocht te staan. Een verzwaringssteen zorgt ervoor dat de zuurkool op de bodem blijft liggen en dus onder het vocht blijft.





Even wachten

Zodra de kool in de zuurkoolpot zit, gaat het gisten. De eerste zeven tot veertien dagen moet de zuurkoolpot binnen staan (ongeveer 20-25 graden) zodat de gisting goed op gang kan komen. Daarna moet de pot drie tot negen weken in de kelder of in de schuur (onder de 15 graden) gezet worden. De zuurkool blijft op deze manier een half jaar goed als er maar wel een laagje vocht op ligt.

Schoonmaken

Na gebruik is het reinigen van de zuurkoolpot wel even een secuur klusje. Omdat het gemaakt is van keramiek kan je geen kokend heet water gebruiken. We raden dan ook aan om de pot met wat warm water en soda schoon te maken.

Variatie

Niet zo'n fan van zuurkool? Geen probleem! De zuurkoolpot kan ook gebruikt worden om andere groenten te fermenteren. Denk hierbij aan sperziebonen, broccoli, boontjes, rode kool en bloemkool bijvoorbeeld. 
De zuurkoolpot zal deze groenten een zure smaak meegeven, mocht je deze smaak te aanwezig vinden zou je deze af kunnen zwakken door wat suiker of honing toe te voegen

Een andere manier om te variëren met je zuurkoolpot is het toevoegen van andere smaken in de pot. Door bijvoorbeeld knoflook, venklzaad, uit, appel, jenevernessen of peperkorrels toe te voegen kun je eindeloos variëren en iedere keer andere gerechten maken.



Ook je eigen zuurkool thuis maken?


Winkelmand

Er zijn geen artikelen
Bekijk

Klantenservice

Bel 010 - 4431075
Bekijk