Wecken in de snelkookpan

Wecken in de snelkookpan
Eens per maand gaan Jesse Kikkert en Jaap van Rijn van De Nieuwspeper Rotterdam je verwennen met een recept geïnspireerd door één van onze producten.

Deze maand staat het recept in het teken van de zomerse oogst. Eind augustus en september komen namelijk de lekkerste vruchten van de bomen, denk aan steenfruit zoals pruimen. Leg een geweckt voorraadje van dit nazomerfruit aan. Voer voor meer smaak tijdens het wecken de druk stevig op, en doe dat met een snelkookpan.Wecken met een Fissler snelkookpan gaat perfect. Deze techniek verkort de wecktijd tot de helft. Bij onder druk wecken heb je wel de juiste pot nodig. Gebruik weckpotten met een afdichtring. Met merken als Le Parfait en Kilner kun je goede resultaten behalen.De echte Verte

 

De echte Verte Nederlandse telers bieden smakelijke pruimenrassen, zoals Opal, Reine Victoria en Monsieur Hâtif. Met de groene Reine Claude is het oppassen geblazen. Vaak wordt deze pruim verkocht als Reine Claude Verte, want dan kun je een hogere prijs vragen dan voor de gewone Reine Claude. De beste Vertes komen doorgaans uit Frankrijk, waar deze pruim beter gedijt en meer smaak ontwikkelt dan in het frisse Nederlandse klimaat. Koop van alle genoemde rassen bij voorkeur stevig aanvoelende, iets meegevende pruimen die rijp zijn. Snijd te zachte plekken weg, het begin van bederf.
 

 

Aan de weck


Steriliseer de weckpotten altijd voor gebruik. Zet de potten los van elkaar op de losse bodemplaat en niet direct op de snelkookpanbodem. Weck pruimen minimaal op 109 °C en nooit korter dan 12 minuten. De meeste micro-organismen overleven deze aanpak niet. Sommige overheidsinstanties adviseren 121 °C als veilige temperatuur.

Weck eerst een kleine weckpot vol ontpitte pruimen met wat water. Vind je de geweckte pruimen te nat, breng dan de hoeveelheid water terug. Bij Reine Claude Vertes kun je aparte smaakmakers toevoegen, zoals kardemompeulen. Rode pruimen krijgen een smaakoppepper van vers vanillemerg. Je kunt afhankelijk van de zoetheid wat fijne suiker toevoegen. Je kunt dit ook achteraf doen, zodat je de smaak nauwkeuriger kunt doseren.


INGREDIËNTEN

4 Brusselse wafels
Geweckte pruimen
Pruimensap
Citroen
Mascarpone
1 Vanillestokje
MunttopjesBEREIDING

Geweckte pruimen zijn heerlijk in een dessert! Verwarm de wafels in de oven. Verhit de geweckte pruimen in een pan op zacht vuur. Ze hoeven enkel te worden opgewarmd, dus laat  de pruimen niet te lang op het fornuis staan. Kook daarnaast wat pruimensap met suiker in en breng dit eventueel op smaak met citroensap. Snijd het vanillepeultje overdwars open en schraap het merg eruit, meng dit met de mascarpone en sla het mengsel los met een vork. Verdeel de wafels en de pruimen over de borden. Schraap met een lepel bolletjes van het mascarponemengsel en leg deze op de wafeltjes. Garneer het dessert met munttopjes en genieten maar!

Productie
Jesse Kikkert & Jaap van Rijn
De Nieuwspeper Rotterdam

 

Winkelmand

Er zijn geen artikelen
Bekijk

Klantenservice

Bel 010 - 4431075
Bekijk