Het klinkt als iets van vroeger: inmaken. En dat klopt. Lang geleden werd het gedaan omdat veel etenswaren niet het hele jaar door te verkrijgen waren. Hoewel dat niet meer het probleem is, kunnen we inmaken niet meer wegdenken uit de hedendaagse keuken. Het is lekker, gemakkelijk, geldbesparend en bovenal: leuk om te doen. Het is een manier om sommige conserveermiddelen, die in bijna alle supermarktpotten zitten, te omzeilen en daarnaast geeft het extra veel smaak aan het ingemaakte product.

Bij inmaken denken veel mensen vaak eerst aan groenten en fruit, maar ook vlees en vis kun je inmaken. Als conserveermiddel kun je kiezen uit alcohol (boven de 19%), suiker, azijn of zout. Je kunt dus eindeloos variëren met ingrediënten en conserveermiddelen. Denk bijvoorbeeld aan stoofvlees, een chutney van paprika, eigengemaakte atjar of peertjes in rode wijn. Op internet staan talloze recepten voor het inmaken. Bovendien zijn er veel leuke weck-en inmaakboeken op dit gebied.

Hoe werkt inmaken?

Het is erg belangrijk dat je de tijd neemt voor inmaken. Alles moet precies gebeuren anders kunnen bacteriën of schimmels in de pot komen en is al je werk voor niets geweest.

Een handig stappenplan:
  1. Je begint altijd met het steriliseren van de weckpotten. Dat kan op verschillende manieren. Eén van de makkelijkste is om de potten en deksels goed schoon te maken met een sopje. Zet de potjes en dekseltjes vervolgens in een pan en vul deze, tot de potjes en deksels volledig onderstaan, met warm water. Breng het water aan de kook en laat het 10 minuten doorkoken. Zet het vuur uit en laat het water afkoelen totdat je de potten er veilig uit kunt halen. Giet de potten en deksels leeg en zet ze ondersteboven op een schone theedoek om uit te lekken.
  2. Vul de gesteriliseerde potten met het product dat je in wil maken, gebruik hierbij altijd een bijpassend conserveringsmiddel. Dit kan suiker, zout, azijn of alcohol (boven 19%) zijn. Om ingrediënten netjes in de pot te krijgen kun je een trechter gebruiken.
  3. Nu is het tijd om de deksel te plaatsen. Dit kan een schroefdeksel zijn, maar ook één met een rubberen ring die bij een weckpot hoort. Waar je ook voor kiest: zorg ervoor dat je handen schoon zijn! Draai de deksel er stevig op of zorg ervoor dat bij je weckpot de klemmetjes per 2 goed geplaatst vastzitten.
  4. Zet de potten opnieuw in een pan. Zorg ervoor dat de onderkant geen contact met de bodem van de pan maakt. Dit kan door een speciaal rooster, zoals in een weckketel, of door middel van een handdoek. Vul de pan met water tot de potten ongeveer voor ¾ onder water staan .
  5. Raadpleeg je recept voor de juiste temperatuur van het water en kijk hoe lang de potten op moeten staan. Wanneer het klaar is, kun je ze uit de pan halen. Potten met schroefdop moet je ondersteboven af laten koelen. Weckpotten moet je volledig af laten koelen waarna je de klemmen kunt verwijderen.
 

Zelf jam maken

Een bekende inmaker is natuurlijk jam! Het is niet moeilijk, smaakt heerlijk en is vanzelfsprekend lang houdbaar. Voor een simpele aardbeienjam heb je 750 gram aardbeien, 750 gram geleisuiker en het sap van een halve sinaasappel nodig. Zo maak je de jam:
  • Spoel de aardbeien af en ontkroon ze. Stop ze in een jampan en verwarm het eventueel met wat water, tot een fijn goedje. Voeg daarna het sinaasappelsap en de geleisuiker toe.
  • Roer het geheel regelmatig door zodat de suiker niet aan de bodem blijft plakken. Als het kookt, moet je het 4 minuten laten koken.
  • Giet de jam in een gesteriliseerde pot met behulp van een trechter zodat de rand van de pot schoon blijft. Schroef de deksel goed dicht of zet het vast met clipjes bij een weckpot.
  • Zet de potten zoals hierboven beschreven in een pan en laat ze op 90 graden 10 minuten koken. Volg daarna de laatste stap van het inmaken. 
 

Sap uit de sappan

Van homemade jam naar zelfgemaakte sap. Dé manier om sap zonder toegevoegde suikers of conserveringsmiddelen te maken is met de sappan. Je kunt allerlei soorten fruit gebruiken. Het enige wat je hoeft te doen is het fruit te wassen en het in de bovenste laag van de pan te leggen. Onderin doe je wat water dat heel de tijd aan de kook moet blijven. De middelste laag zal je verse sap opvangen. Door middel van het slangetje kun je het sap in een gesteriliseerde fles gieten. Wil je het sap lang bewaren? Volg dan het bovengenoemde inmaakproces.
 

Kortom:

Er zijn veel mogelijkheden om het inmaken van voedsel of sappen leuk en lekker te maken. Ben je geïnspireerd geraakt en wil je meteen aan de slag? Kijk dan hier voor alle spulletjes die je kunnen helpen bij inmaken of kom langs in onze winkel te Noordplein 29. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met een van onze productexperts. Bel naar 010-4431072 of mail ons.
 

Winkelmand

Er zijn geen artikelen
Bekijk

Klantenservice

Bel 010 - 4431075
Bekijk