Ria vertelt je meer over sous-vide koken. Lees haar tips en advies!

Neem contact op via
010 - 443 10 75

Mail ons

Voedsel garen middels sous vide bereiding; een moleculaire kooktechniek waarbij je kunt blijven experimenteren. Voor de één een culinaire  uitdaging, voor de ander nog onontdekt kookgebied. We merken in onze winkel in Rotterdam een steeds grotere vraag om sous-vide thuis te kunnen toepassen. Daarom gaan we je middels dit artikel alles over deze bijzondere bereidingstechniek vertellen. Stap voor stap leggen we je de mogelijkheden voor sous-vide garen uit. Zo kun jij zelf binnenkort aan de slag!


In dit artikel vertellen we je alles over sous-vide. Onze specialist Ria deelt al haar sous vide tips en geeft je antwoord op vragen als: Wat is sous vide koken? Hoe werkt vacuümgaren? Welke soorten sous vide apparaten zijn er? Lees meer over sous vide, of bekijk direct ons actuele aanbod aan sous vide apparaten.






Ga direct naar: 
Wat is sous vide koken >>
Sous vide apparaten >>
Sous vide voordelen >>
Sous vide circulator gebruiken >>
Sous vide schoonmaken >>
Sous vide temperaturen >>
Zelf aan de slag met sous vide >>



Wat is sous vide koken?


Sous vide betekenis

Sous vide is de Franse term voor ‘onder vacuüm’. Met een sous vide apparaat kun je voedsel dus vacuümgaren. Dit is een moleculaire kooktechniek waarbij het voedsel in combinatie met bijvoorbeeld kruiden en specerijen, eerst vacuüm verpakt wordt. Vervolgens wordt het geheel in een waterbad op een lage constante temperatuur gegaard. Deze gecontroleerde vorm van bereiden zorgt voor een gelijkmatig garingsproces. Dit geeft als resultaat een bijzonder textuur en smaak aan het voedsel. Sous-vide garing kan voor vis, vlees, groenten, fruit, eieren, soepen, sauzen, toetjes en zelfs cocktails.
 

Sous vide geschiedenis

Hoewel de methode vacuümgaren voor het eerst werd beschreven door Benjamin Thomson in 1799, werd deze techniek opnieuw ontdekt mid jaren 60. Toentertijd werd er enkel gebruik van gemaakt in de industriële voedselbereiding. Pas later toen de sous vide meer in opkomst kwam, werd er met achterdocht naar deze ietwat wetenschappelijke kookmethode gekeken. Ondertussen heeft deze moderne bereidingswijze een vaste plek in de haute cuisine gekregen en is het ook voor thuisgebruik in snel tempo populairder aan het worden.


Sous vide werking

Welk sous vide apparaat je ook gebruikt, bij deze bereiding is er altijd sprake van een warmtecirculator. Dit element verhit en circuleert het water, maar zorgt daarnaast ook voor de constante temperatuur. Je kunt de sous vide daarom vaak tot een tiende graad nauwkeurig reguleren. Dit is met geen enkele andere kookmethode het geval.


 




Sous vide apparaten


Er zijn 4 verschillende manieren om voedsel sous vide te kunnen laten garen. Deze sous vide methoden en apparaten zijn er beschikbaar voor de Nederlandse markt:

 


1. Sous vide circulator

De sous vide circulator, ook wel een sous vide stick (sous vide dompelaar) genoemd. Dit is een losse staafvormige warmtecirculator welke middels een klem vastgezet kan worden aan de rand van een waterbad. Er bestaan speciale kunststof en RVS sous vide waterbaden (gastronormbakken), maar een grote RVS kookpan of zelfs een plastic emmer kan ook fungeren als waterbad.

Wij gaan in dit artikel ook aan de slag met een sous vide circulator, lees verder of ga direct naar de uitleg het gebruik van een sous vide stick.



+ Modernste type sous vide apparaat
+ Van ieder waterbad een sous vide maken
+ Gemakkelijk te plaatsen op een groter waterbad
+ Gemiddeld goedkoper dan sous vide cooker
+ Neemt weinig ruimte in
- Niet opzichzelfstaand, zonder waterbad te gebruiken
- Langdurige bereidingen altijd in combinatie met isolatieballen 





 

2. Sous vide cooker

De sous vide cooker, ook wel wateroven genoemd, is een sous vide en waterbad in één. Het waterbad heeft namelijk een ingebouwde warmtecirculator. Dit is eigenlijk de voorloper van de losse sous vide stick. Met dit type apparaat haal je gelijk een complete sous vide in huis.

+ Compleet, sous vide en waterbad in één
+ Geen isolatieballen nodig bij langdurige bereidingen
- Neemt veel ruimte in
- Gemiddeld duurder dan de sous vide circulator
- Voorloper van de sous vide circulator





 



 
3. Sous vide auber

Een sous vide auber is een hulpmiddel waarmee je een elektrisch product met watertank kunt veranderen naar een sous vide. Door de auber aan te sluiten op bijvoorbeeld een rijstkoker, frituurpan of slowcooker reguleer en stabiliseer je de warmte van het water. Stop de stekker van bijvoorbeeld de rijstkoker in de auber. Steek vervolgens de auber in het stopcontact en plaats de temperatuurmeter van de auber in het waterbad. Op de auber kun je de gewenste temperatuur instellen. Het water in de rijstkoker wordt dankzij de auber nooit warmer dan de aangegeven temperatuur.



+ Maakt van bijvoorbeeld een slowcooker, een sous vide
+ Compact, neemt weinig ruimte in beslag
- Minder relevant als je nog geen slowcooker of rijstkoker hebt
- Je bent gebonden aan het formaat van de apparatuur 





 


4. Sous vide in stoomoven

Sous vide koken gebeurt altijd op een lage en constante temperatuur. Deze effecten kun je ook creëren met een stoomoven. Bij stoomoven sous vide heb je dus geen losse warmtecirculator of sous vide apparaat meer nodig.

+ Zie sous vide bereiding als een leuke bonus
- Sous vide is niet het hoofddoel van een stoomoven





 


Sous vide voordelen


De voordelen van sous vide garen zijn groot. Om een beter beeld te geven waarom wij zo enthousiast zijn over deze bereidingstechniek, geven we 5 voordelen van sous vide koken:


  1. Perfect resultaat
    Doordat het voedsel bereid wordt op een constante temperatuur kun je dit compleet naar wens afstellen. Zo bereik je gemakkelijk iedere keer een perfect resultaat.

  2. Gelijkmatige garig
    Het voedsel wat je sous vide bereid, heeft een gelijkmatige garing. Bij enkel bakken of grillen zal de kern altijd een andere textuur hebben dan de buitenrand. Dit is bij sous vide niet het geval.

  3. Behoud van smaken
    Doordat het voedsel niet in direct contact komt met het kookvocht, blijven smaken behouden en zullen sappen niet wegsijpelen. Dit zorgt ervoor dat de smaak vol en geconcentreerd blijft.

  4. Behoud van vitaminen en mineralen
    Doordat het voedsel vacuüm verpakt is blijven de vitaminen en voedingsstoffen perfect behouden. Dit zorgt er ook nog eens voor dat sous vide bereiding gezonder is.

  5. Makkelijke bereidingsvorm
    Doordat je werkt met exacte instellingen, is sous vide koken makkelijk. Natuurlijk kun je het zo culinair maken als dat je wil. Maar een sous vide op zichzelf is laagdrempelig en voor iedereen toegankelijk.
 
 


Sous vide circulator gebruiken


Hoe gebruik je een sous vide?

Wij zijn aan de slag gegaan met een sous vide stick (dompelaar). Een losse sous vide circulator is namelijk een makkelijke en relatief goedkopere manier om zelf de eerste stappen met deze bereidingstechniek te zetten. Wij gaan in onderstaande handleiding sukadelappen 24 uur garen op lage temperatuur,  zo lijkt het net of je geniet van een mals biefstukje. 

Benodigdheden:
  • Sous vide circulator
  • Waterbad
  • Vacumeermachine
  • Vacumeerzakken
  • Sous vide isolatieballen
  • Keukentang of schuimspaan
  • EXTRA: roestvrijstalen / gietzijeren pan of créme brûlée brander
Ingrediënten:
  • 1,5 kg sukade
  • 2 kruidnagels
  • 2 laurierblaadjes
  • Peper en zout naar smaak
 


Stap 1: Bereid de ingrediënten voor


We beginnen met het voorbereiden van het vlees. Dep de sukade goed droog en wrijf het vlees in met zout en peper. Plaats vervolgens het vlees in een plastic vacumeerzak. Doe hier de kruidnagel en laurier bij en sluit de zak.

Kruiden en specerijen
Bij sous vide bereiding gebruik je in verhouding minder kruiden en specerijen dan bij andere kooktechnieken. Dit komt doordat het smaakresultaat bij deze bereiding geconcentreerder is en beter behouden blijft. Je hebt in dit geval dus relatief weinig kruidnagel en laurier nodig.



TIP VAN ONZE EXPERT
Gebruik voor een marinade geen dunne vloeistoffen. Werk met een dikkere specerijen smeerpasta. Het product wat je gaat bereiden zal tijdens het proces vocht verliezen. Dit vocht blijft in de vacuümzak en zal daarom gaan vermengen met de specerijenpasta. Zo heb je na bereiding alsnog een vloeibare marinade.




 

Stap 2: Vlees vacuüm verpakken


Plaats de rand van de zak in de vacumeermachine. LET OP: zorg dat de sealrand droog is, anders loop je het risico dat de zak niet goed vacuüm kan trekken. Zodra de sukade met seasoning gevacumeerd is, is deze klaar om te laten garen.
 
Vacumeren zonder vacuümapparaat
Het is mogelijk, middels een ziplock bag, om voedsel bijna zo goed te kunnen vacumeren als met een vacumeerapparaat. Dit kun je doen middels de watermethode. Plaats de ingrediënten in de ziplock bag (te koop bij iedere supermarkt) en laat deze langzaam in het water glijden terwijl je de open sluiting boven het wateroppervlakte houdt. Door de druk van het water wordt de meeste lucht uit de zak geduwd. Sluit vervolgens de zak en deze is praktisch luchtdicht. Zorg wel dat de ingrediënten elkaar niet teveel overlappen. Let wel, deze methode is nooit zo accuraat als met het gebruik van een vacumeermachine.

 

TIP VAN ONZE EXPERT

Voor gerechten met een langdurige bereidingstijd zoals deze raad ik aan om een dubbele zak te gebruiken. Zo kan een eventuele lekkage voorkomen worden.

 




Stap 3: Vlees garen in waterbad


Zet de sous vide circulator in het waterbad en stel deze in op 57 graden. Zodra deze op temperatuur is plaats je de gevacumeerde sukade in het water. Omdat je werkt met een lange bereidingstijd en je wilt voorkomen dat het water verdampt, dek je het wateroppervlakte af met isolatieballetjes. Het is belangrijk dat het vlees goed onder water staat. Laat het vervolgens 24 uur garen.

Sous vide ballen 
Sous vide isolatieballen, ook wel isolatiekogels genoemd, zijn onmisbaar bij sous vide bereidingen die langer dan 6 uur duren. De balletjes zijn gemaakt van kunststof polypropyleen. Een andere optie is om het waterbad hermetisch af te sluiten met plastic huishoudfolie.


 

Stap 4: Vlees voorbereiden voor serveren


Na 24 uur haal je voorzichtig de vacuümverpakte sukade uit het waterbad. Wil je de sukade niet direct serveren? Laat dan het vlees in de verpakking en leg het in een bak met koud water (liefst ijswater) om dit zo snel mogelijk af te kunnen laten koelen. Wil je de sukade wel gelijk serveren? Haal deze uit de vacuümverpakking en snij het geheel in plakken. Je kunt dit natuurlijk direct al nuttigen, maar voor het beste resultaat leg je een plak sukade eerst in een hete RVS of gietijzeren koekenpan / grillpan om het heel snel nog knapperig te kunnen aanbraden. Je zult proeven dat het resultaat lijkt alsof je geniet van een biefstuk.

 
TIP VAN DE EXPERT
Je kunt er ook voor kiezen op de sukade niet in plakjes te snijden maar als geheel een krokante korst te geven. Dit kun je doen met een
créme brûléebrander, ook wel keukenbrander genoemd. Zet de brander aan en werkt voorzichtig beetje bij beetje de buitenrand van de sukade af.



 


Sous vide schoonmaken


Afhankelijk van welk sous vide apparaat je gebruikt, kun je deze schoonmaken. Onderaan de sous vide stick zit een kunststof kapje wat je kunt losdraaien. Hierachter bevindt zich de ventilator en de thermostaat. Je kunt de RVS behuizing verwijderen en schoonmaken middels een schuursponsje en sop. De overige onderdelen zijn in contact geweest met water wat kalkaanslag kan veroorzaken. Dit kun je reinigen met een ontkalkingsmiddel. 

 

Sous vide temperaturen

 

De mogelijkheden voor sous vide bereiding zijn groot, of je nu aan de slag wilt gaan met vlees, vis, gevogelte, groenten of fruit. We hebben hier enkele kooktijden voor sous vide op een rijtje gezet. Echter raden we je aan wanneer je een beginner bent voor sous vide te starten met een kookboek met toegankelijke thuisrecepten waar veel extra uitleg bij gegeven staat.

Zalmfilet van 25 mm dikte: 60 graden met een sous vide tijd van 40 - 50 minuten
Mals varkenshaasje: 56 graden met een sous vide tijd van 90 minuten
Asperges tot 50 mm: 83,5 graden met een sous vide tijd van 45 minuten
Garnalen: 55 graden met een sous vide tijd van 20 minuten
Gepocheerde eieren (in schaal): 63 graden met een sous vide tijd van 60 minuten






 


Zelf aan de slag met sous vide?


Wil je zelf graag gaan experimenteren met een sous vide apparaat en leren hoe je moleculair kunt koken? Dan heb je de volgende items nodig. Daarnaast kun je dit uitbreiden met diverse sous vide accessoires.
 
 
 


Meer weten? Kom naar Kookpunt!


Wil je graag meer weten over sous vide bereiding en apparatuur? Kom dan naar onze fysieke kookwinkel in Rotterdam. Hier hebben we verschillende specialisten als het gaat om sous vide. We laten je graag zien hoe alle sous vide en vacumeerapparaten werken en wat de onderlinge verschillen zijn. Daarnaast hebben we alle benodigde spullen zodat je direct aan de slag kunt gaan. 


Kookpunt 
Noordplein 29
3035 EC Rotterdam
Tel: 0104431077
E-mail: webshop@kookpunt.nl 

Of bestel direct jouw sous vide online.



 

Winkelmand

Er zijn geen artikelen
Bekijk

Klantenservice

Bel 010 - 4431075
Bekijk