Vadouvan: de smaakhoop van vleesverlaters

Vadouvan: de smaakhoop van vleesverlaters
Om eten een flinke smaakbeuk te geven gebruiken thuiskoks regelmatig melanges als kerrie, boemboe, ras el hanout en garam masala. Voor velen is de Indiase mix vadouvan nog een onbekende grootheid. Terwijl juist dit mengsel de vleesverlater kan bijstaan in zijn zoektocht naar warme smaken. In de supermarkt kun je hier en daar een tot poeder gedraaide vadouvan kopen. Wellicht werkt fijnmalen bij genoeg mixen, maar toch niet bij vadouvan. Vadouvan is een grof, vettig mengsel van ongemalen kerrieblad, knoflook, fenegriek (dit kruid is smaakbepalend), komijn en kurkuma. De fabrikant grilt deze ingrediënten met olie en laat de melange vervolgens fermenteren. Zo kan de smaak zich verdiepen. Fijnmalen maakt dit product alleen maar minder.
 
De Fransen haalden vadouvan naar Europa. Dat zit zo. Ze bezaten ooit een piepklein stukje kolonie aan de Indiase oostkust. In het stadje Pondicherry kun je nog steeds stokbroden en croissants kopen. Omdat de Fransen toen al wisten wat lekker is, zijn ze vadouvan gaan verhandelen. Na eeuwen bereikt vadouvan via de Fransen eindelijk de Nederlandse keukens. Of beter gezegd, de keuken van de professioneel werkende kok die inmiddels weet dat vadouvan de smaken van gerechten verdiept. Ze trekken van vadouvan ook een vlezig smakende bouillon waarmee ze sauzen op smaak brengen. De meeste winkels verkopen (nog?) geen gefermenteerde vadouvan. Internet dicht deze lacune. Onder meer ISFI maakt een mooie kwaliteit vadouvan die je online kunt kopen. En een leverancier als Vanilla Venture biedt online ook topspul.


Door het te roosteren kun je van vadouvan een krokant ingrediënt maken dat je over een gerecht strooit.
  • Bak in wat olie een paar schepjes vadouvan in een Fissler Luno-pan. Deze lichtgewicht pan beschikt over een hoogwaardige antikleeflaag en de bodem is goed in staat de warmte optimaal te verdelen.
  • Zorg dat de vadouvan bruin blijft, het mengsel mag niet bitter gaan smaken.
  • Dep de vadouvan droog met keukenpapier.
  • Meng de vadouvan met wat grof zeezout.
  • Snijd een paddenstoelenmix in reepjes en bak ze in olie bruin.
  • Dep de paddenstoelen droog met keukenpapier.
  • Schep de paddenstoelen in kleine, geroosterde pitabroodjes en bestrooi deze dan met de vadouvan en wat platte peterselie.

Winkelmand

Er zijn geen artikelen
Bekijk

Klantenservice

Bel 010 - 4431075
Bekijk