Terrine of paté? Als het maar lekker is.

Terrine of paté? Als het maar lekker is.

Eens per maand gaan Jesse Kikkert en Jaap van Rijn van De Nieuwspeper Rotterdam je verwennen met recepten geïnspireerd door één van onze producten.

Restverwerking is populair bij de hobby- en profi-kok. Een machtig gerecht waarin je zowel overgeschoten vlees als groenten kunt verwerken, is de paté. Ook bekend als terrine. Wat het verschil is, dat weten de uitvinders, de Fransen, ook niet precies. Er zijn Galliërs die menen dat een paté altijd verpakt wordt in pasteideeg, de pâte. De korstloze patés heten dan terrine, wat - om het kookleven ‘simpel’ te houden - ook een gerecht uit een diepe aardewerken pot kan zijn. Wat van oudsher een terrine in ieder geval altijd is: een smeuïge bonk diepsmakend eten. En daar is het hier om te doen. Ook fijn voor menig thuiskok: je kunt op zoek gaan naar keukengerei voor het beste resultaat.

De terrine van dit artikel gaart in een vorm met aandraaibare schroeven waarmee je een compact resultaat creëert. Zo vallen de gesneden plakken niet uit elkaar. De vorm wordt gemaakt van gietaluminium dat bij uitstek geschikt is voor de korstloze terrine. Want dit perfect warmtegeleidende materiaal maakt het mogelijk om de terrine au bain-marie, in een waterbak, in de oven te bereiden. Deze techniek voorkomt een droog resultaat. De thuisbakker draait uiteraard het vlees zelf fijn met een handvleesmolen. Deze hoeft niet na het bereiden van de terrine ergens in een kast te verstoffen omdat je waarschijnlijk niet elke week een terrine maakt. Zo’n molen komt ook van pas als je zelf hamburgers en worstjes wilt maken. Adelmann paté/terrinevormen, vanaf € 89,- en Ilsa handbediende vleesmolens vanaf € 35,-.


 
Op het menu staat de boerenterrine die grof van structuur is. Deze combineert goed met zure augurkjes en brood. Koop zuurdesembrood bij een van de toffe ambachtelijk bakkende bakkers die de stad inmiddels telt. Dit brood combineert goed met de zoetige vleessmaak van de terrine.

Bij het maken van een boerenterrine kun je uitgaan van drie gelijke delen varkensvlees:

  • 300 g schouderkarbonade zonder bot,
  • 300 g vers buikspek. (Ook lekker: 125 g gerookt spek en 125 g vers buikspek), 
  • en 300 gram varkenslever.
Zet een bak met heet water in de oven waar de vorm in past. Verwarm de oven voor op 180 °C. Draai het vlees fijn in de vleesmolen. Bekleed de vorm met crépinette (varkensnet) om uitdroging te voorkomen. Je kunt ook kiezen voor plakken vetspek. Kneed met de handen het vlees tot een samenhangende vulling met 4 fijngesneden sjalotten, 1 ei, 1 dl witte wijn, 2 el cognac, 1 dl slagroom, een handje pistachenootjes, tijm, peper en zout. Terrines kunnen zowel te zout of te flauw uitpakken. Controleer de smaak vooraf door een lepel rauwe vulling te bakken en vervolgens te proeven. Bak de terrine in de oven 90 minuten op 180°. Laat afkoelen en zet vervolgens 48 uur afgedekt in de koelkast om verder op smaak te komen.

 
             

Winkelmand

Er zijn geen artikelen
Bekijk

Klantenservice

Bel 010 - 4431075
Bekijk