Matthijs vertelt je meer over de verschillende soorten kookplaten!

Neem contact op via
010 - 443 10 75

Mail ons
Welke soorten kookplaten en type warmtebronnen zijn er voor in de keuken? Wanneer je een nieuwe keuken aanschaft, wil je er zeker van zijn dat je voor een kookplaat of fornuis kiest die bij jou en je (nieuwe) pannen past. Onze fornuizenexperts krijgen dagelijks vragen over warmtebronnen en hun gebruik. In onderstaand artikel leggen we uit welke soorten er zijn.


Met deze adviespagina gaat onze fornuizenexpert Matthijs kort uitleggen welke warmtebronnen er zijn en welke voor- en nadelen deze hebben. Daarnaast geeft hij per warmtebron kort aan wat dit betekent voor je huidige pannen. Of bekijk direct ons actuele aanbod aan fornuizen en kookplaten.





Ga direct naar:

1. Gaskookplaat >>
2. Inductiekookplaat >>
3. Elektrische kookplaat >>
4. Keramische kookplaat >>
5. Halogeenkookplaat >>

 


Soorten kookplaten


Koken op een gaskookplaat is na inductiekoken de populairste warmtebron voor in de keuken. Naast deze warmtebronnen wordt er in enkele gevallen voor een keramische kookplaat gekozen omdat de aanschaf van deze kookplaat een stuk goedkoper is. Elektrische kookplaten worden vrijwel niet meer gemaakt en ook het gebruik van dure halogeenlampen heeft niet langer de voorkeur.

 


Gaskookplaat

 


Koken op gaskookplaat
Een gaskookplaat is de meest gebruikte warmtebron in de keuken. Je verwarmt de pannen en het voedsel middels een direct vuur. Om gebruik te kunnen maken van een gaskookplaat heb je uiteraard een gasaansluiting nodig. Koken op gas is een hele toegankelijke warmtebron waarbij de temperatuur gemakkelijk te reguleren is. Bij Kookpunt verkopen we zowel losse kookplaten als complete fornuizen.

 

+ Gemakkelijk in gebruik, je ziet direct wat je doet
+ Gas reageert direct bij temperatuur reguleren
+ Geschikt voor vrijwel alle pannen (uitzondering aardewerk en oppassen met porselein)
+ Relatief goedkoper in aanschaf
+ Geschikt voor wokken
- Minder energiezuinig
- Meer schoonmaakwerk door uitstulpingen
- Veiligheid van open vuur, minder kindvriendelijk





 



Inductiekookplaat

 

Koken op inductiekookplaat
Inductieverhitting komt middels een elektrische spoel tot stand die vaak niet groter is dan een cirkel van 10 centimeter. De spoel genereert een magnetisch veld en deze energie wordt omgezet in de magnetische bodem van de pan. Zo wordt de pan verwarmd en kan de inhoud van de pan garen. Niet alle pannen zijn geschikt voor inductiekoken. Het is een vereiste dat de pan een magnetische bodem heeft wanneer je deze op een inductieplaat wilt gebruiken. Ook heb je een aparte kookgroep nodig binnen de elektriciteitsgroepen. Bij Kookpunt verkopen we zowel losse inductiekookplaten als complete inductiefornuizen.

+ Veilige warmtebron, geen open vuur
+ Weinig energieverspilling doordat alleen de bodem van de pan verwarmd wordt.
+ Sneller op temperatuur dan andere warmtebronnen
+ Gemakkelijk te reinigen door gladde oppervlakte
- Aparte elektriciteitsgroep nodig
- Niet alle pannen zijn inductie geschikt of kunnen vervormd zijn door gebruik op andere warmtebronnen.
- Relatief duurder in aanschaf
- Minder geschikt voor wokken






 

 


Elektrisch koken


  

Koken op elektrische kookplaat
Middels een verwarmde spiraal of gietijzeren plaat wordt de pan verwarmd. Elektrische kookplaten zijn relatief langzaam in opwarmen en afkoelen. Wanneer je gewend bent om op inductie of gas te koken is de overschakeling naar deze warmtebron even wennen. Daarnaast is er bij een elektrische kookplaat een aparte elektriciteitsgroep nodig. Bij Kookpunt verkopen we geen losse elektrische kookplaten maar wel luxe elektrische kookfornuizen van het merk AGA.

+ Geschikt voor alle pannen
+ Luxe modellen hebben een complete plaat om op te koken
- Langzaam op temperatuur en afgekoeld
- Lastiger om schoon te maken
- Niet geschikt voor wokken
- Aparte elektriciteitsgroep nodig

 



Keramische kookplaat

 


Koken op keramische kookplaat
Een keramische kookplaat is gemaakt van glas en beschikt over elektrische verwarmingselementen die zich direct onder de plaat bevinden. Een keramische kookplaat lijkt op een halogeen kookplaat, het enige verschil is het verwarmingselement. Bij keramisch koken zet je middels een knop het verwarmingselement aan en wordt de plaat heet. Afhankelijk van de stand kun je de plaat op een hogere of lagere temperatuur zetten. Ook een keramische kookplaat vereist een eigen elektriciteitsgroep. Bij Kookpunt verkopen we geen keramische kookplaten.

+ Goedkoper in aanschaf
+ Geschikt voor alle pannen
+ Gemakkelijk schoon te maken
- Meer energieverbruik
- Aparte elektriciteitsgroep nodig
- Warmtebron blijft lang warm, minder kindvriendelijk
- Kans dat vuil door hitte ingebrand kan worden in de plaat
- Niet geschikt voor wokken

 





Halogeen kookplaat

 


Koken op halogeen kookplaat
Een halogeen kookplaat lijkt zoals hierboven benoemd in alle opzichten op een keramische kookplaat. Bij een halogeen kookplaat zitten er echter halogeenlampen onder de plaat verwerkt. Deze lampen zijn slijtgevoelig en moeten dus eens in de zoveel tijd bij breken vervangen worden. Halogeenlampen zijn duur in aanschaf. Het is dan ook niet voor niets dat halogeen kookplaten niet veel meer worden geplaatst en steeds moeilijker te verkrijgen zijn. Bij Kookpunt verkopen we ook geen halogeen kookplaten.

+ Geschikt voor alle pannen
+ Gemakkelijk schoon te maken
- Halogeen lampen onderhevig aan slijtage
- Meer energieverbruik
- Aparte elektriciteitsgroep nodig
- Warmtebron blijft lang warm, minder kindvriendelijk
- Kans dat vuil door hitte ingebrand kan worden in de plaat.
- Niet geschikt voor wokken


 

Meer weten? Kom naar Kookpunt!



Persoonlijk advies
Wij hopen dat je nu een beter beeld hebt gekregen van welke warmtebronnen er zijn. Bij Kookpunt hebben we een ruim assortiment aan diverse kookplaten en fornuizen. We kunnen je alles vertellen over onderhoud, gebruik en verbruik. Daarnaast hebben we ook pannenexperts die je alles kunnen vertellen wat deze warmtebronnen voor effect hebben op je (nieuwe) pannen. 


Kookpunt 
Noordplein 29
3035 EC Rotterdam
Tel: 0104431077
E-mail: webshop@kookpunt.nl 

Of bekijk ons fornuizen en kookplaten assortiment online.



 

Winkelmand

Er zijn geen artikelen
Bekijk

Klantenservice

Bel 010 - 4431075
Bekijk