Vandaag open tot 18:00
Maandag11:30 - 18:00
Dinsdag09:30 - 18:00
Woensdag09:30 - 18:00
Donderdag09:30 - 18:00
Vrijdag09:30 - 18:00
Zaterdag09:30 - 18:00
Zondag11:30 - 17:30

010-4431075

  • Voor 23:00 besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending vanaf 30,-
  • Uitgebreide fysieke winkel in Rotterdam
  • Beoordeling9.621515100

Wat is slow coffee?

Slow coffee is op koffiegebied misschien wel dé trend van het moment te noemen. Vermoedelijk is deze manier van koffie zetten zo in trek omdat je controle kan hebben over elk onderdeel van het brouwproces. Van het kiezen en malen van je koffiebonen tot de soort koffiemaker die je ervoor wil gebruiken. Nieuwe technieken zijn in deze trend naar boven gekomen, maar ook methoden van vroeger zijn terug en trendy!

Slow coffee, ook bekend als slow koffie, is een zetmethode waarbij gesproken kan worden van langzaam gezette koffie. Het duurt wat langer dan een kopje koffie uit een machine, maar het is nog steeds gemakkelijk én erg lekker. Bijzonder aan deze manier van koffie zetten is de smaak. Koffiebonen met verfijnde smaken, zoals fruitig of fris, komen beter tot hun recht bij deze zetmethode. Bij andere zettechnieken loop je namelijk het risico dat de bonen hun bijzondere smaak verliezen of zelfs omslaan naar zuurheid. Juist de koffiebonen met complexere smaken raden wij aan voor slow coffee.

 

Alles voor slow coffee
Slow coffee maken

Bij deze manier van koffiezetten is het belangrijk om water te gebruiken dat niet te heet is. Zo gebruikt men doorgaans water rond de 90°C, of 80°C als je de koffie wat zachter qua smaak wil hebben. Kokend water kan de maling verbranden wat erg zonde is! Het zetten van een kopje slow coffee duurt, afhankelijk van methode, ongeveer 3 tot 5 minuten ('cold drip coffee' uitgezonderd).

Bij slow coffee wordt er veelal gebruik gemaakt van een 'pour-over techniek', hierbij schenk je heet water door een filter met gemalen koffie. Doordat het water niet kookt komt er minder druk op te staan en druppelt de koffie langzaam door het filter. Voor het filteren kunnen er standaardfilters gebruikt worden. Echter heeft iedere slow coffee maker ook speciale filters die nog meer uit het koffiemaalsel zullen halen

Slow coffee makers

Er zijn verschillende soorten slow coffee makers en apparaten. Hieronder laten we je zien met welke methoden en producten je zelf aan de slag kan gaan voor het maken van slow coffee. In totaal bespreken we 4 verschillende opties.

  • Chemex slow coffee
  • Vacuüm slow coffee
  • Aeropress
  • Cold drip coffee

 

Chemex Slow Coffee

De Chemex-methode bestaat al sinds 1941 en werd bedacht door de Duitse chemicus Peter J. Schlumbohm. Het is dan ook geen toeval dat deze koffiemaker rechtstreeks uit een scheikundelokaal lijkt te komen! Zijn bijzondere design doet vandaag de dag nog steeds modern aan, maar werd zelfs in 1944 al erkend met een plek in het MOMA in New York. 

De Chemex koffiemaker gebruiken
Plaats een filter in de trechter van de coffee maker en zorg hierbij dat er drie lagen aan één kant zitten (aan de kant van de schenktuit). Je kan er op dit moment wat heet water door laten vloeien zodat er geen enkele smaak van de filter straks in je kopje koffie zit, dit water giet je er vervolgens weer uit.  Vul het filter met de door jouw gewenste hoeveelheid gemalen koffie en giet er vervolgens een klein beet heet, maar niet kokend, water over voor de pre-infusie. Dit duurt ongeveer 30 seconden en zorgt ervoor dat de beste koffie-elementen loskomen van het maalsel. Hierna is het tijd om de rest van het hete water er langzaam bij te voegen. Zorg er altijd voor dat je niet te dicht bij de rand van de Chemex komt, dan kan het zijn dat je per ongeluk langs het filter schenkt. Je kan de koffiemaker zachtjes ronddraaien en heen en weer bewegen om te zorgen dat het water zich evenredig verspreid zodat alle koffiedeeltjes doordrenkt zijn. Eenmaal klaar haal je het filter eruit en kan je genieten van je eigengemaakte slow coffee.

 

Chemex koffiemakers
Vacuüm slow coffee

Met deze koffiemaker trek je koffie uit je koffiemaalsel door gebruik te maken van een vacuüm. Met deze techniek zet je tevens koffie op een optimale temperatuur, welke net iets hoger ligt dan bij de gemiddelde elektrische filterautomaat. Dit temperatuurverschil kan je uiteindelijk echt terugproeven in de smaak! Een koffiesifon ziet er indrukwekkend uit, maar werkt gelukkig gemakkelijk.

Vul de bol onderin met heet water, laat hierbij altijd 2 cm vrij tot aan de top, en vul de trechter met gemalen koffie. Steek de vlam onder de koffiemaker aan en laat de sifon zijn werk doen. Het water zal verdampen en naar de trechter stijgen. Wanneer je een borrelgeluid hoort weet je dat het water door de koffie is getrokken en is het tijd om het vlammetje te doven. Omdat het nu flink afkoelt in de bol ontstaat er een vacuüm en zal de koffie in de bol getrokken worden. Hierna is het tijd om uit te schenken en te genieten.

 

Vacuüm koffiesifons
Aeropress

Op zoek naar een snelle manier om Slow coffee te zetten? We've got you covered! Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar met de AeroPress kun je koffie zetten, die smaakt zoals koffie uit de andere technieken, maar dan snel gezet.

Het werkt ook nog eens erg simpel: vul het reservoir met gemalen koffie. Hier giet je heet, maar niet kokend, water op waarna je er even met een lepel doorheen roert. Zet het geheel boven een kopje koffie of koffiekan en zet de stamper bovenop. Druk de stamper zachtjes naar beneden en na ongeveer 20 seconden heb je een heel erg lekker en smaakvol kopje koffie. Deze koffiezettechniek kan je bijvoorbeeld doen met de Aerobie AeroPress koffiemaker.

 

Aeropress koffiemakers
Cold Drip Coffee

Last, but not least, gebruiken wij voor het maken van slow coffee de Cold Drip koffiemakers. Hiermee maak je geen warme koffie, maar juist een ijskoffie, ookwel Dutch Coffee genoemd. Deze manier van koffiezetten stamt uit het VOC-tijdperk. Omdat het koffiemaalsel totaal niet verwarmd wordt blijven alle smaken en aroma's van de boon behouden. Hierdoor is het wel belangrijk om een koffieboon te kiezen met een niet te sterke branding. 

De koffiemethode vergt wat werk, en tijd, maar dan heb je wel een pure smaaksensatie te pakken! Het koffiereservoir vul je met koffiemaalsel, deze druk je even aan. Vervolgens vul je de watertank met 1/3 water en 2/3 ijsblokjes. Zet het ventiel open en laat het maalsel volledig nat worden alvorens een rond filter te plaatsen. Hierna zal het water langzaam door de koffie heensijpelen en alle smaken en aroma's met zich meebrengen.

 

Cold Drip koffiemakers