Recept: Het hooi op je gaffel krijgen

Recept: Het hooi op je gaffel krijgen
Wat is er nu mooier dan hartje winter een mooi vuurtje maken en daarboven een gevulde kookpot hangen? Terwijl je met een dikke trui aan bij het vuur de wacht houdt, krijg je inspiratie voor nieuwe gerechten en bereidingswijzen. Zoals garen in hooi.
 

De Camp Dutch Oven, inderdaad een idee van Nederlanders, van het Amerikaanse Lodge, kan daadwerkelijk als oven dienst doen. Het is een kookpot waarmee je nauwkeurig gerechten als risotto, soep, stoofjes van groenten en vlees klaarmaakt. Lodge maakt zowel goed warmtegeleidende gietijzeren potten die je met een ketting aan een driepootstatief hangt, als Dutch ovens voor op het fornuis en in de oven. Met een pot die in een grote Dutch oven past, kun je zelfs brood bakken. Zoek een goed broodrecept of volg een recept van de Lodge website.
 
Garen op hooi
Steeds meer professionele chefs gaan met hooi aan de slag. Deze oeroude kooktechniek is ook voor de hobbykok interessant, omdat deze goed past bij de werking van de traditionele Dutch oven. Een oude techniek is garen in de hooikist. Het gerecht gaat ’s ochtends in de kist en is ’s avonds rond etenstijd klaar. Van de Dutch oven mag je gelijkwaardige resultaten verwachten. Want je kunt producten garen op een relatief lage temperatuur. Denk aan een groot stuk vlees gegaard op vochtig hooi dat een aantrekkelijke geur en smaak afgeeft.
 
Knolselderij met een frisse salade
Wie liever met groenten aan de slag gaat kiest bijvoorbeeld voor een hele knolselderij. Zet de oven op 210 °C. Koop grassig hooi. Dierenwinkels op internet bieden onder meer ruwvoer voor paarden en bergweidehooi aan dat vaak kruiden bevat. Maak het hooi vochtig en verdeel over de bodem van een Dutch oven. Leg een ongeschilde knolselderij op het hooi en zet de pan in de oven. Controleer af en toe met een breinaald of de knol al zacht is en of het hooi niet te droog wordt. Is dat het geval, bevochtig dan alleen het hooi met water uit een plantenspuit.
Laat de knolselder afkoelen en snijdt voorzichtig in dunne plakken. Proef de knolselderij. Wil je de knol een krachtiger smaak geven, rook dan de plakken met hooi in een rookoven als de DOK Smoker. Serveer de plakken knolselder met een frisse salade, geroosterde boekweitkorrels en een gemengde salade met tuinkers. Breng de sla op smaak met olijfolie, citroensap, zout en peper. Presenteer deze 100% vegansnack aan je gasten met de opmerking dat je dus wel degelijk het hooi op je gaffel hebt gekregen: je hebt het maar mooi gefikst!

Winkelmand

Er zijn geen artikelen
Bekijk

Klantenservice

Bel 010 - 4431075
Bekijk