Heb je de pagina gelezen maar wil je meer weten over paellapannen?
Onze adviseurs in de winkel staan je graag te woord

Neem contact op via
010 - 443 10 72

Of mail ons


Wie aan Spanje denkt, denkt automatisch ook aan Paella. Dit gerecht wordt in Spanje in iedere familie weer anders bereidt, maar het hoofdingrediënt is altijd rijst. Verder is wordt dit gerecht, afhankelijk van regio, aangevuld met heerlijke zeevruchten, maar ook kip of konijn worden vaak gebruikt!

Welke ingrediënten je ook gebruikt, voor lekkere paella heb je in ieder geval de juiste tools nodig en in dit artikel leggen we je uit wat je precies nodig hebt om zelf de perfecte paella te bereiden.


De oorsprong en achtergrond van Paella

Hoewel Paella vaak door niet-Spanjaarden als nationaal gerecht wordt gezien, komt het recept oorspronkelijk uit Valencia. Spanjaarden zelf zien het dan ook als een streekgerecht. Al sinds de 8e eeuw, na de komst van de Moren in Spanje, wordt in Valencia paellarijst verbouwd. Boeren maakten vroeger boven een houtvuurtje het rijstgerecht in een paellapan of een aardewerken pan klaar en gebruikten daar lokale ingrediënten voor. Naar verluidt ontstond zo het gerecht Paella.

Wat er naast rijst in paella gaat hangt af van de streek. Kustgebieden gebruiken voornamelijk vis en schaaldieren en in het binnenland wordt vooral konijn of kip gebruikt. Paella is vernoemd naar hetgeen waarin dit gerecht bereid wordt, namelijk het Valenciaanse woord voor ‘pan’.



Wat je nodig hebt voor de perfecte Paella

Voor een optimale smaakbeleving dient de paella altijd in een paellapan bereid te worden. Een goede paellapan is over het algemeen een lage, maar grote en brede pan met stevige handgrepen. Paella roer je niet, maar schep je om en dat is juist door de brede vorm in een paellapan goed mogelijk.

Paellapannen van eigen merk of De Buyer zijn lekker laag en breed en daarmee prima geschikt om heerlijke paella in te bereiden. Wanneer je de paella in huis gaat maken dan kun je pan gewoon op het fornuis gebruiken. Maar heb je een gigantische paellapan en veel vrienden of familie op bezoek, dan kun je de paella natuurlijk ook gezellig buiten bereiden. Je hebt dan ook een gasbrander en een onderstel nodig.


Belangrijkste tools

Je kunt de paellapan, gasbrander en onderstel los kopen, maar vaak is een paellaset een stuk goedkoper. Hier nog even een overzicht van de dingen die je nodig hebt voor het maken van paella:
  


Paellapan

Zoals hierboven vermeld kenmerkt de paellapan zich door zijn lage, brede vorm met stevige handgrepen. De afmetingen lopen uiteen van 24cm tot 130cm en het materiaal kan bestaan uit plaatstaal of geëmailleerd staal met anti kleef coating.

Gasbrander

Gasbranders zijn ideaal wanneer je de paella buiten bereidt of wanneer je een grote paellapan hebt die niet op het fornuis kan. De afmetingen variëren van 20cm tot 70cm.


Onderstel

De gasbrander kun je op het onderstel zetten, zodat de paellapan op de juiste hoogte komt te staan. Zo kun je er makkelijk bij en kun je de paella goed omroeren.

Gasfles en gas installatie-set

Tot slot heb je een gasfles nodig. En om de gasbrander aan de gasfles te koppelen, ook nog een gas installatiesetje.


Recept voor Paella uit Zee

Dit recept voor paella zit tjokvol schaal- en schelpdieren en is een super lekker gerecht voor een zomerse dag.

Voor Paella uit Zee voor 4 personen heb je de volgende ingrediënten nodig:
  • 1 grote ui (geschild en gesnipperd)
  • 5 el olijfolie
  • 2 tenen knoflook (fijngesneden)
  • 2 tomaten (ontveld en kleingesneden)
  • 1/2 tl suiker
  • zout
  • 1 tl milde paprikapoeder
  • flinke mespunt saffraandraadjes
  • 4 kleine pijlinktvisjes (schoongemaakt)
  • 400 gr middelkorte Spaanse rijst of risottorijst
  • 7,5 dl vis- of kippenbouillon
  • 2,5 dl droge witte wijn
  • 12 grote rauwe, ongepelde garnalen
  • minstens 16 mosselen of venusschelpen (schoongemaakt)

Bereidingswijze

  • Fruit de ui in de olie in een paellapan van 40cm op laag vuur zacht; schep vaak om;
  • Schep de knoflook erdoor en voeg de tomaten toe voordat de knoflook kleur krijgt;
  • Doe de suiker, het zout, de paprikapoeder en de saffraan erbij, roer goed en laat alles op een niet te hoog vuur pruttelen tot de tomaten tot een jamdikke saus zijn ingekookt en de olie sist;
  • Voeg de inktvisjes toe, schep een minuutje om, doe de rijst erbij en schep om tot alle korrels bedekt zijn;
  • Breng de bouillon en wijn aan de kook, giet de rijst erbij en voeg zout toe;
  • Schep goed om en zorg dat de rijst gelijkmatig over de pan verdeeld is; dan niet meer omscheppen;
  • Laat de rijst 20 minuten op laag vuur pruttelen en schuif de pan heen en weer over de branders zodat alles gelijkmatig gaar wordt;
  • Leg na 10 minuten de garnalen op de en keer ze als de onderkant roze is geworden;
  • Voeg tegen het eind nog wat hete bouillon toe als de rijst te droog lijkt en je knetterende bakgeluid op de panbodem hoort, voodat de rijst gaar is
  • Leg dan een groot stuk aluminiumfolie op de pan;
  • Stoom de mosselen in een pan met 1 vinger water en een goed sluitend deksel; zodra ze open zijn, zijn ze gaar;
  • Gooi exemplaren weg die niet opengaan en leg de andere op de rijst;
  • Serveer het direct aan je gasten!
Dit lekkere paella recept komt uit het boek De Smaken van Spanje van Claudia Roden (pag 265).



Winkelmand

Er zijn geen artikelen
Bekijk

Klantenservice

Bel 010 - 4431075
Bekijk