Paasbrioche, wie is er niet groot mee geworden?

Paasbrioche, wie is er niet groot mee geworden?

Eens per maand gaan Jesse Kikkert en Jaap van Rijn van De Nieuwspeper Rotterdam je verwennen met recepten geïnspireerd door één van onze producten.

Binnenkort is het weer Pasen. Bij Pasen horen eieren. Die smaken ook goed in een goudbruine brioche, gebakken in een goudkleurige cakevorm.

Waarom zijn Pasen en eieren twee handen op één buik?
Dat zit zo. Lang geleden verbood de destijds almachtige moederkerk de consumptie van eieren tussen Aswoensdag en Pasen. Dat was een uitdaging voor de gewone man/vrouw. Want eten, dat gooide je niet weg. Dus werden de eieren beschilderd, dan hadden ze er nog wat aan. Zo gaat het verhaal. Maar mensen konden ze toch best koken en later opeten? Wellicht niet, want destijds hadden de meeste mensen een houtvuur en een grote pot. Het kostbare hout werd niet verstookt voor wat eieren. Het waarom van het verstoppen van beschilderde eieren is een inkopper. Met Pasen willen de mensen uitslapen. Dus verstop je eieren, zodat de koters een tijdje zoet zijn.

Feestelijk tintje
Op de Paastafel past naast de beschilderde eieren ook een paasbrood. Zoals een brioche, gemaakt met veel boter en extra smakelijk met gedroogde zuidvruchten en zelfgemaakte chocopasta. Om de presentatie een extra feestelijke tintje te geven, wordt deze gebakken in een goudkleurige cakevorm van Golden Heritage. Dankzij het staal geleidt deze vorm perfect de warmte. En dankzij de anti-aanbaklaag komt de brioche na het bakken puntgaaf uit de vorm.

Maak de brioche > Los 10 g gist en 1 tl suiker op in 2 tl warm water > Maak een bergje van 250 g bloem, maak een kuiltje in de berg en doe daar 2 eieren in (op kamertemperatuur) > Voeg 2 tl suiker, 5 g zout, de opgeloste gist en 35 ml warme melk toe > Roer tot een beslag > Voeg 170 g blokjes boter toe en kneed tot een glad deeg > Doe het deeg in een kom en laat op kamertemperatuur een uur rijzen > Dek af en zet een nacht in de koelkast.

Maak de hazelnootpasta > Doe 100 g noten met 100 g suiker in een hete pan > Roer tot de suiker lichtbruin kleurt > Haal het mengsel direct uit de pan en laat afkoelen > Draai in een keukenmachine de suikernoten tot een gladde pasta > Roer de pasta met 100 g pure chocolade en 1 el cacao in 2 dl warme melk tot een chocopasta > Doe de chocopasta in een pot en laat afkoelen.

Verwarm de volgende dag de oven op 220 °C > Meng voorzichtig 250 g zuidvruchten zoals zachte rozijnen, cranberries en stukjes abrikoos door het briochedeeg > Doe het deeg in een Golden Heritage -cakevorm en zet in de oven > Steek na 40 minuten een breinaald in de brioche, deze is gaar als de naald er schoon en droog uit komt > Serveer de brioche met de chocopasta.Productie
Jesse Kikkert & Jaap van Rijn
De Nieuwspeper Rotterdam

Winkelmand

Er zijn geen artikelen
Bekijk

Klantenservice

Bel 010 - 4431075
Bekijk