De meeste mensen kennen het wel: die typische rooksmaak aan bijvoorbeeld een zalmmootje of kipfilet. Vroeger gebruikte men roken vaak om producten langer te kunnen bewaren: de rook van het hout doodt bacteriën en verlengt daarmee de houdbaarheid. Tegenwoordig doen we het vooral om de lekkere extra smaak die het geeft. Wil jij thuis graag roken, maar weet je nog niet hoe je het aan moet pakken of welke spullen je nodig hebt? We leggen het graag voor je uit!
 

Hoe?

Je kunt koud of warm roken. Koud roken gebeurt op maximaal 25 graden en is handig als je een gerecht de rooksmaak mee wil geven, maar het product niet echt mag garen, zoals chocoladesnippers bijvoorbeeld. Het zorgt er ook voor dat de etenswaren langer houdbaar zijn. Warm roken is bedoeld voor producten die gaar moeten worden en een rooksmaak moeten krijgen. De producten zijn hierna niet per se langer houdbaar.

Of je nou koud of warm rookt: het belangrijkste van het rookproces is de houtsoort. De meest bekende zijn eik, appel, kers, pecan, esdoorn, hickory en mesquite. Alle soorten geven een andere smaak aan het voedsel en het is een kwestie van smaak welke je bij verschillende producten het lekkerst vindt. Ben je een beginner? Kies dan voor beuk als houtsoort. Dit geeft een lichte rooksmaak en past bij de meeste producten.
 

Met wat?

Je hebt je stukje vlees, vis of groente en de rookmot en je bent klaar om te roken. Wat nu? Waar ga je alles instoppen? In de winkel hebben we meerdere producten waarmee je kunt roken. Zo hebben we rookpannen, rooktonnen en barbecues, elektrische rookovens en rookpistolen.

Rookpannen

Een goede manier om te beginnen met roken. Een compacte pan met een niet al te dikke bodem, een rooster en een deksel, oftewel: de rookpan. Het enige wat je hoeft te doen is rookmot of houtsnippers op de bodem leggen (1 á 2 theelepels), het rooster in de pan leggen, de pan op het gasfornuis, elektrische plaat of barbecue zetten en, als het hout smeult, het voedsel erop leggen. Deksel erop, wachten en lekker eten maar! Er zitten ook een paar kleine nadelen aan een rookpan. Koud roken is alleen mogelijk als je een generator voor koud roken aanschaft en je kunt er geen grote hoeveelheden in roken. Denk aan hoogstens een paar kipfiletjes of een handjevol garnalen.

+ Erg compact, past makkelijk in de kast
+ Binnenshuis te gebruiken
+ Hoeft niet duur te zijn
- Weinig ruimte in de pan
- Temperatuur precies afstellen niet mogelijk
- Koud roken alleen mogelijk met generator

 

Rooktonnen, -kasten en barbecues

Misschien heb je er al één of wil je een apparaat kopen waar je meer mee kan dan alleen roken. Het gaat natuurlijk over een barbecue. Barbecues met een deksel, ookwel een kamado-barbecue genoemd, zijn geschikt om mee te roken. Er is ook nog zoiets als een barbecue offset smoker, die heeft een apart deel voor roken. Wil je buiten koken, maar hoeft het apparaat niets anders te kunnen dan roken, raden wij een rookton of –kast aan. Dat is een metalen ton of kast waar je gecontroleerd in kunt stoken. Je kunt hierin grote hoeveelheden eten roken en er zit vaak een thermometer op waardoor je de temperatuur kunt regelen. Ideaal om het roken goed onder de knie te krijgen.

+ Je kunt de temperatuur goed regelen
+ Veel ruimte voor grote hoeveelheden voedsel
+ In de zomer lekker buiten koken
- Als het regent is buiten koken minder prettig
- Bij een gewone barbecue kun je niet roken en grillen tegelijk
- Stuk duurder dan een rookoven
 

Elektrische rookovens

Nog makkelijker dan een rookton of -kast. Als je de elektrische rookoven goed afstelt, is roken een eenvoudig en makkelijk herhaalbaar proces. Je kunt de temperatuur op de graad nauwkeurig afstellen en door de timer hoef je niet telkens te kijken of het al klaar is. Ook kun je met deze ovens goed koud roken. Let wel op: voor de elektrische rookovens in onze winkel heb je aromabisquetten nodig in plaats van houtsnippers of rookmot. Via onze webshop of in de winkel kun je deze bisquetten aanschaffen.

+ Temperatuur en tijd perfect af te stellen
+ Makkelijk herhaalbaar proces
+ Veel ruimte voor grote hoeveelheden
+ Koud roken heel goed mogelijk
- Duur in aanschaf
- Heeft niet de charme van ‘roken zoals vroeger’
 

Rookpistolen

Voor degenen die koud willen roken en geen zin hebben in grote apparaten in huis is er het rookpistool. Een handzaam apparaatje dat werkt op batterijen. In sommige pistolen kun je ook nog een extra aroma toevoegen door middel van een olie. Bijvoorbeeld rozemarijn of pepermunt. Zo kun je chocolade, gin-tonic of andere producten die je koud kunt roken extra smaak meegeven. Het pistool kan bijna overal in worden gebruikt. Als het maar afgesloten kan worden (bijvoorbeeld met een deksel of folie). Je kunt er ook een speciale glazen cloche voor aanschaffen. Dat ziet eruit als een glazen stolp en staat erg mooi op tafel.

+ Je kunt perfect koud roken
+ Nieuwe smaken ontdekken door de extra aroma’s
+ Makkelijk op te bergen
- Vrij duur
- Alleen kort roken vlak voor serveren mogelijk
- Warm roken niet mogelijk
 

Experimenteren

Het roken van voedsel vraagt vaak om wat oefening, maar als je het eenmaal onder de knie hebt is het een leuke manier om te experimenteren met andere smaken.
Voor vragen of als je meer wil weten kun je bellen naar 010-4431075 of mailen met onze productexperts. Ben jij er wel al uit?
 

Winkelmand

Er zijn geen artikelen
Bekijk

Klantenservice

Bel 010 - 4431075
Bekijk