Met deze pannen zit je gebakken

Met deze pannen zit je gebakken

Eens per maand gaan Jesse Kikkert en Jaap van Rijn van De Nieuwspeper Rotterdam je verwennen met recepten geïnspireerd door één van onze producten.

Veel mensen bakken verschillende producten allemaal in dezelfde pan met een anti-aanbaklaag. Ben je tevreden over het resultaat, dan is er geen reden om een extra pan aan te schaffen. Of zou je dat beter wel doen? De bodem van die pan kan beschadigen door keukengereedschap of door te hoge baktemperaturen. Zeker bij inductie kan een maximaal vermogen fataal zijn voor een gemiddelde anti-aanbaklaag.
Terwijl een aantal producten juist baat hebben bij hoge temperaturen,
denk aan rundvlees en groenten als broccoli en spruitjes.


De anti-aanbak koekenpan 
Vooral tere producten die snel aan de bodem kleven zoals een moot kabeljauw, komen perfect gebakken uit een anti-aanbakpan. Eerst de vis bloemen en dan in wat olie op de huid rustig gaar bakken. Wil je per se een bakt-alles-pan met anti-aanbaklaag in de keuken? Kies dan voor een Fissler Adamant. Dit is van de weinige pannen waarin je niet snel een kras kunt veroorzaken. Hierin is de laag namelijk voorzien van siliciumcarbide deeltjes. Die vormen een keihard oppervlak dat bestand is tegen metalen keukengerei en dat ook inductie aankan.

De roestvrijstalen koekenpan 
Fissler maakt ook de Original Profi, een krasongevoelige, roestvrijstalen koekenpan waarin je zowel kunt aanbraden als krokant bakken, want de pan kan hoge baktemperaturen aan. Daarbij wordt de hitte gelijkmatig verdeeld over de hele bodem van de pan. Dit is dus een ideale pan om vlees mee dicht te schroeien en groenten stevig te bakken. Je hebt er qua onderhoud geen omkijken naar: even met een rvs-sponsje schoonmaken en je bent klaar. Maar voor producten als vis en aardappeltjes die snel aan de bodem blijven kleven, is een pan met anti-kleeflaag iets gebruiksvriendelijker. 

             

De plaatstalen koekenpan
Wie voor het ambachtelijk bakken gaat, kiest een pan die ambachtslieden van het Duitse Turk met de hand van plaatstaal maken. Dit is wat de prof een crêpepan noemt: een koekenpan met een lage rand. Maar met alleen flensjes bakken doe je de pan tekort. De krasbestendige Turk kan goed tegen hoge temperaturen, vlees dichtschroeien gaat perfect. Een net aangeschafte plaatstalen pan krijgt een beschermend laagje bijenwas of olie. Maak de pan schoon met een sponsje, een paar druppels afwasmiddel en heet water, en maak de pan daarna goed droog. Vervolgens verwarm je de pan geleidelijk. Haal de pan van de warmtebron en voeg twee eetlepels arachideolie toe. Verdeel de olie met een stuk keukenpapier over de bodem en de rand. Zet de pan op het fornuis en draai de pit op een hogere stand. Als de olie rookt, ontstaat er een natuurlijke anti-aanbaklaag. Na ongeveer 10 minuten zet je de warmtebron onder de pan uit. Is de pan volledig afgekoeld, herhaal dan het inbrandproces tot de binnenkant er egaal bruin/zwart uitziet. Herhaal deze handeling eventueel nog een keer. Het eindresultaat: een anti-aanbaklaag die niet slijt, mits je de pan niet met sop schoonmaakt; gewoon afspoelen met heet water en afdrogen met een stuk keukenpapier is voldoende. Met deze pan schroei je vlees perfect dicht en je maakt er ook puike, knapperige flensjes mee.

Winkelmand

Er zijn geen artikelen
Bekijk

Klantenservice

Bel 010 - 4431075
Bekijk