Vandaag open tot 18:00
Maandag11:30 - 18:00
Dinsdag09:30 - 18:00
Woensdag09:30 - 18:00
Donderdag09:30 - 18:00
Vrijdag09:30 - 18:00
Zaterdag09:30 - 18:00
Zondag11:30 - 17:30

010-4431075

  • Voor 23:00 besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending vanaf 30,-
  • Uitgebreide fysieke winkel in Rotterdam
  • Beoordeling9.616806100

Aanzetriemen

(4)

Aanzetriem kopen

Een aanzetriem wordt net als een aanzetstaal gebruikt voor het dagelijkse onderhoud van messen. Elk mes wordt botter naarmate je het meer gebruikt. Er ontstaan dan (voor het blote oog onzichtbaar) kleine braampjes op het snijvlak. Het aanzetleer 'vouwt' deze braampjes terug, waardoor het mes scherper wordt en soepeler zal snijden.

Functie van een aanzetriem

Een aanzetriem wordt niet gebruikt om een mes te slijpen, maar om een verbogen snede te herstellen. Het geeft een bot mes zijn scherpte terug, zonder materiaal weg te nemen. Een aanzetriem werkt het best met zachte staalsoorten. Een slijpsteen is harder dan een aanzetriem en neemt wel staal weg. Een slijpsteen is meer bedoeld om een keertje te gebruiken wanneer een aanzetstaal of aanzetriem niet meer goed werkt. Hierna kun je weer verder gaan met een aanzetriem. Gebruik een slijpsteen niet te vaak, want dan blijft er van je mes niets meer over.

Hoe gebruik je een aanzetriem?

Bij het aanzetten van een mes dien je de aanzetriem in de ene hand te houden, en het mes in de andere. Vaak heeft een aanzetriem een suède en een gladde kant. De kant met suède gebruik je eerst, daarna werk je het af met de gladde kant. Het leer bevat vaak een pasta om de snede van een mes weer scherp te maken. Hiermee wordt het mes ook meteen gepolijst. Belangrijk is de hoek waarin messen aangezet moeten worden. Bij Europese messen is dat 20 graden, bij Aziatische 15 graden. Vervolgens leg je het mes op de riem en maak je een trekkende beweging (doe dit niet te hard). Beweeg niet met de snede van het mes naar het leer toe, want dan kun je het leer kapot snijden. Voor meer informatie over het aanzetten met een aanzetriem kun je terecht op onze adviespagina Hoe houd je messen scherp?