Productreview Magimix Cook Expert
Magimix Cook Expert getest door food-watcher Anneke Ammerlaan


Speciaal voor de lancering van de nieuwe Magimix Cook Expert hebben wij trendonderzoeker en food-watcher Anneke Ammerlaan gevraagd of zij deze multifunctionele kokende keukenmachine zou willen uitproberen. In onderstaande review vertelt zij alles over haar ervaring met de Magimix Cook Expert.


"Zou je voor ons een nieuw apparaat willen testen?" Nieuwsgierig als ik ben naar alles dat met eten en vooral met nieuw te maken heeft, liet ik me dat geen twee keer vragen. Op apparaten in de keuken ben ik kritisch. Ze moeten wel écht gemak brengen. Het te testen apparaat bleek de spiksplinternieuwe Magimix Cook Expert te zijn. Met iets nieuws ben ik net een kind. Ik wil zo snel mogelijk ‘spelen’ oftewel aan de slag. Een beetje dom, omdat het vaak toch wel eerst mis gaat, maar dat was nu totaal niet het geval. 

 


Magimix Cook Expert

 

Stel hem voor als een wat groter uitgevallen Magimix. Met de bekende kunststof kom voor alle klassieke Magimix-klusjes zoals pureren, hakken etc., én een roestvrijstalen kom, die je in plaats van de kunststof kom op het apparaat kunt plaatsen voor een scala aan warme bereidingen. Die metalen kom, met onderin 4 mesjes die kunnen draaien – net zoals bij een staafmixer – ziet er zo simpel uit dat ik me niet kon voorstellen dat er echt zoveel mogelijk zou zijn. Maar volgens het bijgeleverde kookboek was dat wel het geval. 


Eerste karweitjes

Het resultaat van mijn experiment: de ‘compositie’ voor mijn huisgemaakte vanille-ijs was super. Het kritieke van het maken van de basis van mijn ijs is het verhitten van het mengsel van melk, room, eieren en suiker op 85°C. Dat luistert heel nauw. Iets te ver en je hebt een roerei in plaats van een mooie dikke saus. In het boek staat niet hetzelfde, maar wel een vergelijkbaar recept. De instructies hiervoor heb ik als basis genomen. Simpelweg de eiwitklopper in het apparaat plaatsen, de ingrediënten erin stoppen en dan nog instellen op type bereiding, temperatuur en tijd. Het resultaat was verbluffend. Snel, zonder veel gedoe, en een perfecte structuur. Alleen nog maar koelen en daarna in mijn (meer dan twintig jaar oude) Magimix ijsmachine er ijs van draaien.

Het zoete soezenbeslag, ook zo’n precies klusje, was het volgende experiment. Ik heb dit exact uitgevoerd volgens de aanwijzingen van het boek. Het ging snel en vooral zonder gedoe, omdat het hele beslag in één en dezelfde kom wordt gemaakt. Je laat er eerst de boter in smelten, voegt de bloem toe en tenslotte de eieren. Van het beslag heb ik hele mooie soezen gebakken. Nóg een aanrader uit het kookboek: de amandelkrullen. Succes verzekerd.

Superglad

Mijn derde experiment was een gepureerde paprikasoep. Normaal rooster ik eerst de paprika’s, zodat ik de velletjes kan verwijderen omdat die vaak zo hard blijven in de soep. Voor deze paprikasoep volgde ik de aanwijzingen van het boek en heb ik de paprika’s met vel plús alle andere ingrediënten in de kom gedaan en de machine ingesteld op het programma ‘romige soep’. Na 25 minuten had ik de prachtigste supergladde paprikasoep ooit. Ik kon geen velletje meer herkennen. Mijn tomatensoep heb ik liever wat grover en die heb ik bereid op het programma ‘gepureerde soep'. Weer zo’n verbluffend resultaat zonder moeite. Tijd voor een eigen recept.


Stomende keukenmachine


Met de Magimix Cook Expert kan ik dus culinair spelen, zoals ik dat noem. Recepten aanpassen en mijn eigen recepten creëren. Om het meeste uit de Cook Expert te kunnen halen was de volgende stap het uitgebreid bestuderen van de gebruiksaanwijzing en het bijgeleverde, superduidelijke en supergoede, kookboek. Ook om uit mijn culinaire comfortzone los te komen.


Zoals bij stomen. Dat doe ik mijn klassieke roestvrijstalen stoompan. Al jaren. Snel, makkelijk, schoon! Het was écht even een drempeltje om de Cook Expert ook voor stomen te gebruiken. De stoomtijden zijn anders dan ik gewend ben. Maar na wat tussentijds controleren had ik het zo onder de knie!

Pocheren

De bereidingstemperatuur is per graad in te stellen van 30 tot 140°C. Pocheren moet dus ook kunnen. Ik heb namelijk een kabeljauw gepocheerd in gezouten water met een coulis van paprika en rode peper. Eerst heb ik de saus op het programma 'romige soep' bereid. Daarna water, zout en kabeljauw in de kom gedaan, het programma ingesteld op sudderen en 90°C, en de vis gaar laten worden. Zonder moeite, want ik hoefde niet op te letten of het vocht toch niet te heet werd. 


Sorbetijs

Je kunt de Cook Expert dus gebruiken voor warme bereidingen, voor heel veel deegsoorten, voor sudderen, stomen, koken, pocheren: als slowcooker voor stoofgerechten of bouillons, maar ook als blender! Je kunt de RVS kom namelijk ook gebruiken zonder verwarmen. Voor bijvoorbeeld smoothies, ‘crushed’ ice en je maakt er ook heel snel sorbetijs in van bevroren fruit. Natuurlijk moet je dat wel vlak voor gebruik doen. De basis is 400 gram diepgevroren fruit – gewoon het fruit uit het diepvriesvak van de supermarkt – afhankelijk van de stevigheid van het fruit gaat er meer of minder vocht bij. Dat kan sap, maar bijvoorbeeld ook yoghurt of kokosmelk zijn. De recepten in het boek zijn een goed uitgangspunt. Zo heb ik voor mijn aardbeienijs met rozenlikeur het recept voor frambozensorbet als uitgangspunt genomen. 

Petje af voor de ontwikkelaar

De Magimix Cook Expert is supersimpel te bedienen. Met een druk op een knop met een duidelijk en helder symbool ‘swipe’ je als het ware door het programma. Eerst stel je één van de hoofdbereidingen in, vervolgens de subbereiding en indien nodig tijd, temperatuur en snelheid waarmee iets gepureerd moet worden.

Voor de roestvrijstalen kom zijn er 4 hoofdprogramma’s:

  • ‘Expert’ voor o.a. sabayon en het soezendeeg,
  • ‘Koken’ voor o.a. stomen, de soepbereidingen, pocheren en slowcooking,
  • ‘Bakken’ voor deeg en stijfgeklopt eiwit,
  • ‘Blender’ voor smoothies, sorbet en gestampt ijs.
Gebruik je de Magimix cookexpert als klassieke Magimix, dan stel je het programma ‘foodprocessor’ in en plaats je de kunststof kom op het motorblok. Je kunt dan alles bereiden wat je ook met de klassieke Magimix bereidt, omdat exact dezelfde hulpstukken worden bijgeleverd.

Supersnel schoon

Maar waar ik misschien nog wel het meest door verbluft ben, is het speciale schoonmaakprogramma van de Magimix Cook Expert: een paar druppels afwasmiddel, een halve liter koud water (uiteraard inhoudsweergave in de kom), 1½ minuut draaien op het speciale schoonmaakprogramma en je hoeft de kom alleen nog maar met warm water na te spoelen. Vooral bij bereidingen met ei en room en als ik er deeg in draai, is dit echt een meerwaarde voor het apparaat.


Culinaire uitdager

Inmiddels is de Magimix Cook Expert voor mij een onmisbaar kooktoestel geworden. Voor het dagelijkse gebruik, zoals voor stomen, soepen en smoothies en voor al die gerechten en bereidingen die ik minder vaak maakte, omdat ze zo bewerkelijk zijn. De Cook Expert heeft de beste plek op het werkblad in mijn keuken veroverd. Zo is hij altijd klaar voor gebruik. De Magimix Cook Expert is mijn nieuwe culinaire uitdager.

 


Nu met tijdelijke introductie-actie!

Winkelmand

Er zijn geen artikelen
Bekijk

Klantenservice

Bel 010 - 4431075
Bekijk