Koffie zetten met een percolator, in de jaren 50 zag je haast niet anders. Maar ouderwets koffiezetten met een pruttelpotje staat weer helemaal op de kaart. Of je nu thuis op de bank van een stevige kop koffie wilt genieten of de wildernis in trekt zonder toegang tot elektriciteit. Het enige wat je voor het gebruik van een percolator nodig hebt is een warmtebron, water, versgemalen koffie en een beetje geduld. Het is immers een vorm van slow coffee.


Wat is een percolator?

 

Term percolator

Er bestaat wat verwarring over wat een percolator precies is. Zo gebruiken we in de volksmond deze term vaak als alternatief voor de moka express, oftewel de Italiaanse koffiepot. Dit is echter niet helemaal hetzelfde, al komt de werking in grote lijnen wel overeen. Doordat deze term tegenwoordig wordt aangehouden bij gebruik van de moka express (zowel door gebruikers als leveranciers) gaan we in dit artikel ook uit van de percolator die we kennen als moka express.




Percolator koffiemaker

Een percolator bestaat uit vijf onderdelen. Het waterreservoir, de filter waar de gemalen koffie ingaat, het filterplaatje met de filterring en de percolatorkan waarmee de koffie tot slot uitgeschonken wordt. De percolator maakt middels stoomdruk sterke koffie met een zijdezachte en diepe smaak. In tegenstelling tot wat er vaak gedacht wordt, is een percolator niet ontworpen om espresso mee te zetten.

 

Hoe werkt een percolator?

 

Werking percolator

Het waterreservoir van de percolator wordt gevuld met water. De warmtebron verwarmt het waterreservoir. Zodra het water bijna het kookpunt heeft bereikt, wordt dit door het holle buisje in de kan naar boven gestuwd. Het water gaat door de druk via het filterzeefje langs de koffie naar de uitschenkkan. Op deze manier neemt het water de heerlijke smaken en aroma’s van de koffie mee. Je moet wel even geduld hebben voordat de slow coffee klaar is.

 

Percolator handleiding

 

Heb je een percolator gekocht of twijfel je nog of een percolator iets voor jou is? Wij leggen je graag uit hoe koffiezetten met een percolator in zijn werk gaat. Het is heel gemakkelijk, maar een beetje houvast is natuurlijk altijd fijn. Daarom laten we stap voor stap zien hoe je dit het beste kunt aanpakken.

 

Stap 1: Vul het waterreservoir


Het onderste deel van de percolator is het waterreservoir. Vul dit reservoir met de juiste hoeveelheid water. De hoeveelheid is afhankelijk van de maat van de percolator en het aantal kopjes wat je wilt zetten.

LET OP! Het water mag nooit boven het bevestigingsventiel van het reservoir uitkomen. Zodra het waterreservoir gevuld is plaats je de filter weer terug op de bovenkant van het reservoir.

Hoeveelheid water per kopje 
Er zijn al percolators vanaf 1 kop. Echter zijn de meeste percolators verkrijgbaar met een grootte tussen de 4 en 9 kopjes. Let wel op dat hierbij uitgegaan wordt van een espressomaatje (30 ml). Als hoeveelheid water kun je 30 ml per kopje aanhouden. Zet je maar één kopje, kies dan voor 40 ml aangezien er altijd wat water in het reservoir achterblijft.




Stap 2: Vul de filter met versgemalen koffie


De volgende stap is om de filter te vullen met versgemalen koffie. Het is de bedoeling dat de filter tot aan de rand toe gevuld is. Tik de filter gevuld met koffie een paar keer op het aanrechtblad en strijk de bovenkant glad.

Het is belangrijk dat het water er goed doorheen kan. Anders bouwt de percolator te veel druk op wat resulteert in een bittere koffiesmaak en een stomend ventiel. Mocht het zo zijn dat het ventiel gaat stomen, zet dan onmiddellijk de warmtebron uit. Zodra het filter gevuld is met koffie, plaats je de kan weer op de percolator.
 

Koffie voor percolator
Niet iedere koffie is geschikt voor een percolator. Gebruik altijd gemalen koffie, bij voorkeur versgebrand en zo kort mogelijk voor gebruik gemalen. Let op dat de koffie is gebrand voor filter (dit staat aangegeven op de verpakking), deze koffie is middelgrof in maling. Gebruik geen maling voor espresso, deze is te fijn. Te grove koffie resulteert in een zure smaak, te fijne koffie in een bittere smaak. Houd daarom altijd middelgrof gemalen koffie als standaard aan.



Koffiemolen voor percolator
De ene koffiemolen is de andere niet. Let daarom goed op dat wanneer je een koffiemolen koopt die je in combinatie met een percolator wilt gebruiken, deze een instelbare maalgraad heeft. Hiermee kun je zelf aangeven hoe grof of fijn je de maling van de bonen wilt hebben. Wellicht verstandig om een handmatige bonenmolen te overwegen in plaats van een elektrische koffiemolen. Dan kun je met een gerust hart zowel je percolator als de molen gebruiken tijdens een vakantie zonder toegang tot elektriciteit.


Percolator tipsTIP VAN ONZE HUISBARISTA
We hebben een aantal mooie filterkoffiebonen in ons assortiment. Deze bonen zijn licht gebrand en daarmee perfect voor deze zettechniek!




Stap 3: Plaats de percolator op de warmtebron


Zodra de percolator volledig in elkaar gezet is, kan deze op de warmtebron geplaatst worden. Gebruik hiervoor een gematigd vuur. Het is belangrijk dat het proces in de gaten wordt gehouden. Loop dus niet weg van de percolator tijdens het koffie zetten. Door koffie te zetten met een open vuur bestaat er een kans dat de koffie kan verbranden. Door het proces in de gaten te houden voorkom je dit. Hou het deksel open om het proces te volgen.

Warmtebron voor percolator
Voor het gebruik van een percolator heb je een warmtebron nodig. Er zijn percolators van verschillende materialen: aluminium en roestvrijstaal. LET OP! Aluminium percolators zijn geschikt voor enkel gasfornuizen. Een percolator van RVS is geschikt voor alle warmtebronnen: gas, inductie, een keramische kookplaat en zelfs open vuur.

Percolator tipsTIP VAN ONZE HUISBARISTA
Zorg ervoor, wanneer je met gas kookt, dat de gasvlam niet onder de percolator uitkomt. Is je percolator te klein voor de gaspit? Kies dan een vlamverdeler. Zo kun je de kleine percolator toch gebruiken!

 

 

Stap 4: Koffie laten doorsijpelen


Vervolgens is het belangrijk om de slow coffee door te laten sijpelen. Zodra de percolator in contact komt met de warmtebron herkennen we 3 fases tijdens het koffieproces. Hierbij de kenmerken die bij iedere fase horen:

Fase 1: Er komt waterdamp uit het holle buisje. Er zijn koffiebelletjes en de percolator begint te pruttelen.

Fase 2: De koffie loopt langs het holle buisje in de uitschenkkan. Het extractieproces is begonnen. Inmiddels zijn de koffiebelletjes gestopt, maar de koffie is begonnen met lopen en spettert lichtelijk in de kan.

Fase 3: Er zijn weer koffiebelletjes te zien. De koffie is klaar!

Zodra er geen nieuwe koffie meer in de kan loopt en de koffiebelletjes stoppen met pruttelen is het tijd om de percolator van de warmtebron af te halen. Laat de percolator niet te lang op het vuur staan. Klaar is klaar.

TIP VAN ONZE HUISBARISTA:
Het is belangrijk dat je regelmatig de percolatorring vervangt. Wanneer er aan de buitenkant van de percolator waterdruppels bij de filter ontstaan, weet je dat de tijd daar is.

 



Stap 5: Koffie uitschenken


Het is tijd om de koffie uit te schenken. Doordat deze koffie wordt gezet middels stoomdruk heeft percolator koffie altijd een wat troebele uitstraling. LET OP: de percolator wordt erg heet. Het is dus aan te raden ovenhandschoenen aan te doen of een theedoek te gebruiken. Daar kwamen we wel achter tijdens het maken van deze foto...

Het uitschenken van de koffie kan op twee verschillende manieren. Rechtstreeks vanuit de percolator, of door deze eerst over te schenken in een andere kan. De percolatorkan heeft een hoge temperatuur waardoor de kans groter is dat de smaak van de koffie bitter wordt. Met overschenken verklein je deze kans. Hoe langer je de koffie laat staan, hoe sneller de versheid achteruit gaat. Schenk de koffie dus direct uit.






Percolator koffiemakerStap 6: Percolatorkoffie drinken


Dit is het leukste deel van het hele proces. Je ruikt nu de verse koffie aroma’s. Dat betekent dat het tijd is om te genieten van jouw versgezette percolatorkoffie! Alleen of met gasten. Deze manier van koffiezetten brengt namelijk een hoop sfeer met zich mee. Het is dus de perfecte afsluiting van een door jou georganiseerd diner.

Presentatie van de koffie
Doordat je de percolatorkoffie uitschenkt per hoeveelheid van 30 ml, is het voor de presentatie leuk om espressokopjes te gebruiken. 

TIP VAN ONZE HUISBARISTA
Wil je nog een kan percolatorkoffie zetten? Plaats dan de percolator onder koud water zodat deze in rap tempo afkoelt. Zo wordt deze snel weer hanteerbaar. Je kan dan in no-time een nieuw potje pruttelkoffie zetten.

 
 
 

Stap 7: Percolator schoonmaken


Zodra alle koffie is uitgeschonken en je de percolator niet meer wilt gebruiken, laat deze dan ongeveer 30 minuten staan voordat je hem uit elkaar haalt.

Een percolator schoonmaken is gelukkig heel gemakkelijk. Zodra de koffie is uitgeschonken draai je de bovenkant los. Vervolgens haal je het filter eruit en spoel je deze af onder de kraan. Vergeet ook niet om eens in de zoveel tijd de filterring en het filterplaatje goed schoon te maken.

LET OP! De percolator mag niet in de vaatwasser. Was deze ook niet met sop. Een zacht sponsje of een afwasborstel met heet water volstaat. Zo voorkom je dat de percolator gaat oxideren. Laat geen koffieresten in de percolator zitten, dit komt niet ten goede van de smaak voor een volgende zetting.

Gebruik je een aluminium percolator? Droog deze dan extra goed af om oxidatie te voorkomen.


 

Video: Koffie zetten met een Bialetti percolator


Om helemaal een compleet beeld te krijgen van koffiezetten met een percolator, kun je ook ons filmpje bekijken. Natuurlijk heeft iedere koffie-expert een eigen idee en techniek als het om percolator koffie gaat. Maar dit is wel je kans om de Bialetti Moka Express Percolator in actie te zien!

 

 



Zelf aan de slag met een percolator?


Ben je helemaal overtuigd en kun je niet wachten om zelf aan de slag te gaan met jouw eigen percolator? Dan zijn dit de spullen die je nodig hebt om zelf zo'n heerlijk bakje koffie te zetten.
 


 

Winkelmand

Er zijn geen artikelen
Bekijk

Klantenservice

Bel 010 - 4431075
Bekijk