Kiptajine met olijf en ingemaakte citroenen

Kiptajine met olijf en ingemaakte citroenen


Een tajine brengt gezelligheid op tafel. Zo verwen jij jouw gasten met de meest heerlijke Oosterse culinaire verwennerijen dankzij deze authentieke pan. Het leuke aan koken met een tajine is dat je het eindresultaat gelijk met pan en al op tafel kunt zetten. Onze pannenexpert Ria is aan de slag gegaan met de tajine. Hierover lees je alles in haar artikel: Hoe gebruik je een tajine? Zo laat ze stap voor stap zien hoe je een tajine werkt. Hieronder zie je het recept wat ze hierbij gemaakt heeft. 

 

Recept kiptajine

We gaan je nu stap voor stap vertellen hoe je zelf kunt gaan koken met een tajine. Wij gaan een kip tajine met olijf en ingemaakte citroenen maken (zie bovenstaande foto) geïnspireerd door Jamie Oliver.
 

 • 750 gr kippendijfilet (zie hieronder kipmarinade)
 • 2 kippenpoten
 • 2 stronken venkel
 • 3 grof gehakte uien
 • 2 tot 3 kleine ingemaakte citroenen in stukjes
 • 4 teentjes knoflook in plakjes
 • 0,5 liter kippenbouillion
 • 80 gram olijven
 • koriander, klein bosje
 • saffraan, mespuntje


Voor de kipmarinade gebruik je 1 theelepel gestampt korianderzaad, 1 theelepel komijnpoeder, 1 theelepel gemberpoeder en 2 eetlepels olijfolie. Laat bij voorkeur de marinade enkele uren afgedekt intrekken.


Afhankelijk van het materiaal van de tajine, bereid je deze voor. Lees hierboven meer over de voorbehandeling van het eerste gebruik van de tajine. Gebruik je een tajine van keramiek? Werk dan altijd met een sudderplaatje. Een gietijzeren sudderplaatje dempt namelijk de warmte van je gaspit. Anders loop je het risico dat het keramiek barst. Zorg daarnaast voor een goede spatel (niet te scherp i.v.m. krassen) en een keukentang. 

 1. Haal het kegeldeksel van de tajine en bestrijk de onderste pan met olie. 
  Een keramieken tajine mag nooit droogkoken, dus leeg op het vuur komen te staan. Hierdoor kunnen scheurtjes in het keramiek ontstaan. Behalve olie (wanneer je eerst gaat aanbraden) kun je ook direct alle ingrediënten in de pan doen samen met bouillon of wijn. 

 2. Plaats de tajine zonder deksel of ingrediënten op de warmtebron (sudderplaatje) en zet het vuur laag.
  De tajine moet langzaam op temperatuur komen. Anders loop je ook dan weer het risico op een thermische schok door het plotselinge temperatuurverschil. Dit geldt niet voor een tajine met een RVS of gietijzeren bodem.

 3. In ongeveer 5 minuten is de tajine op temperatuur. Zet de warmtebron hoger, verdeel de gemarineerde kip evenredig over de bodem en braad deze aan. 
  De exacte tijd van het op temperatuur brengen van de tajine is afhankelijk van de grootte van de kookpit en het formaat van de tajine.

 4. Zodra de kip is aangebraden en gekarameliseerd, haal je deze uit de pan.
  Je hebt namelijk weer een lege tajine nodig om verder te kunnen gaat met een bakken van de andere ingrediënten.

 5. Vul de tajine met de groenten en fruit deze aan. 
  De venkel, ui, koriandersteeltjes en knoflook mogen direct de tajine in. Je hoeft de pan na het aanbraden van de kip niet tussentijds schoon te maken. Het vooraf aanbraden van de kip is een extra smaakmaker voor bakken van de groenten. Zorg wel dat er genoeg olie of bakvet in de tajine blijft zitten.

 6. Zodra de groenten zijn gebakken leg je de ingemaakte citroen, olijven en de saffraan in de tajine. Daarna plaats je de reeds gebraden kip op het geheel.
  Leg de kip mooi weg, want deze presentatie gaat het gerecht behouden.Op deze manier is een opgemaakt geheel wanneer je de tajine op tafel zet.

 7. Voeg de kippenbouillon toe en plaats het deksel op de tajine. Zet het vuur eerst hoog en zodra de inhoud kookt en gaat dampen mag de warmtebron laag. Na circa 45 tot 60 minuten is de kiptajine klaar.
  Tussentijds mag je wel het deksel van de pan afhalen om te kijken hoe het staat met de bereiding van het gerecht.

 8. Haal het deksel van de tajine en proef zodat je indien nodig nog peper en zout kunt toevoegen. Garneer de kip tajine voor serveren met gesnipperde koriander blaadjes.
  Serveer de kiptajine waarbij de pan gelijk dient als opdienschaal met daarnaast rijst, couscous of stukjes brood om te dopen. De tajine zal lang zijn warmte vasthouden. In Marokko is het overigens gebruikelijk dat gasten direct uit de tajine eten wat ook nog eens zeer feestelijk is om het op deze manier aan jouw gasten te presenteren (scheelt ook weer afwas!). Smakelijk!
 


Wil je graag zelf aan de slag met een tajine? Bekijk dan hieronder wat je nodig hebt om een start te maken met jouw Oosterse culinaire avonturen. Voor je het weet maak jijzelf de lekkerste kiptajines, Shakshuka als ontbijt, lam- of vistajine, kefta en meer.

Winkelmand

Er zijn geen artikelen
Bekijk

Klantenservice

Bel 010 - 4431075
Bekijk