Kiemen: zaden ontkiemen

Kiemen: zaden ontkiemen

Kiemgroenten zelf kweken; een peulenschil! Het is mogelijk om kiemgroenten te kopen in de supermarkt, maar het is veel smakelijker, verser en goedkoper om het zelf te kweken. Naast dat kiemenscheuten verrassend lekker zijn om te verwerken in gerechten of als garnering, zijn ze ook nog eens ontzettend gezond. Wij gaan je laten zien hoe zelf zaden ontkiemen in zijn werk gaat.
 


Wat is kiemen?


Kiemen zijn de spruiten, ofwel de uitlopers van de zaden. De term kiemen wordt ook gebruikt voor het zelf ontkiemen van zaden. De spruiten bevinden zich als het ware in het stadium wat ligt tussen het zaad en een jonge plant.

Kiemen zijn de nieuwste generatie voeding. Iedereen kan er namelijk van genieten, welk voedingspatroon je ook volgt. Veel kiemen bevatten een hoge concentratie aan waardevolle voedingsstoffen en mineralen zoals ijzer, magnesium, fosfor en kalium. Daarnaast zijn kiemgroenten licht verteerbaar, arm aan verzadigde vetten en zijn een bron van vezels.

 

Kiemgroenten zelf kweken


Wij gaan je laten zien met welke kweekmethodes je zelf kiemgroenten kunt kweken. De bekendste zijn de weckpot- en kiemschaalmethoden. Maar daarnaast zijn er ook een paar andere fijne hulpmiddelen op de markt om het kiemen nog gemakkelijker te maken.
 

Kiempot
Eén van de populairste kweekmethoden is het gebruik van een kiempot. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van een glazen weckpot met een brede opening. Dit is belangrijk voor de luchtcirculatie en om schimmel tegen te gaan. Gebruik je geen speciale kiempot met gaasdeksel? Dan is een normale weckpot in combinatie een neteldoek om de pot af te dekken ook prima geschikt.


Doe één eetlepel zaden in de weckpot en vul deze met lauw water. Sluit de pot af met een neteldoek of glasfiber horrengaasje. Week de zaden eerst een nacht in de pot (8 tot 10 uur). De volgende ochtend spoel je de zaden met schoon water en giet je ze weer af. Dit proces herhaal je 2 keer per dag: ’s ochtends en ’s avonds. Het is belangrijk dat de zaden heel goed uitlekken. Er mag geen laagje water in de pot blijven staan. Zet de pot daarom schuin omgekeerd weg in een vergiet of bakje (bij kampertemperatuur). Enkel het water wat aan de kiemen blijft hangen is genoeg om het kiemproces in gang te houden. Na 3 tot 9 dagen zijn kiemen volgroeid, afhankelijk van de kweektijd.


Zoek je een moderne versie van de traditionele weckpot om te kiemen? Gebruik dan de Gefu Bivita Kweekpot. Deze kiempot werkt volgens het zelfde principe maar is van alle gemakken voorzien en ziet er ook nog eens geweldig uit. 


Terracotta kiemschaal
Kiemen kweken in een terracotta kiemtoren is dankzij de absorberende eigenschappen van de klei, misschien wel de mooiste methode. Hierdoor zijn de groeiomstandigheden vergelijkbaar als die met de aarde. Daarnaast is deze kiemmethode geschikt voor alle zaden en kun je de kiemtoren ook gebruiken voor het bewaren van uien, knoflook en gember.

Week de zaden ongeveer 6 uur in lauw water voordat je ze in de terracotta kiemtoren doet. Verdeel de zaden per soort over een verdieping in de toren. In de onderste verdieping zorg je dat er ten alle tijden water in staat. Plaats vervolgens het deksel op de terracotta kiemtoren. Besproei twee keer per dag iedere verdieping met zaden met water. Na 3 tot 9 dagen (kweekduur) kun je gaan genieten van de kiemen. Bekijk ook onderstaande video van de Point-Virgule Kiemtoren. Zo zie je stap voor stap het complete kiemproces.


 

Kweekduur per kiemgroenten

Tarwegraszaad – 3 dagen
Radijszaad – 3 dagen
Rode koolzaad – 5 dagen
Gierst kiemzaad - 7 dagen
Chinese preizaad – 9 dagen  
 

Zelf kiemen?

Zelf aan de slag gaan met kiemgroenten? Dat kan met de Terracotta Kiemtoren en de Gefu kiempot. Meer weten over kiemen en alle verschillende kiemmethodes? Lees dan het boek Kiemen kweken in je eigen keuken.

Gefu kweekpot

Winkelmand

Er zijn geen artikelen
Bekijk

Klantenservice

Bel 010 - 4431075
Bekijk