Grootste zaadbank van Nederland

Grootste zaadbank van Nederland

Gro(en)te gevolgen!


Misschien heb je er al over gehoord. Stichting Bionext voert campagne onder de titel ‘De Grootste Zaadbank van Nederland’ tegen patenten op gewassen. Dat is misschien een onderwerp waar je moeilijk een beeld bij krijgt, maar voor alle kookliefhebbers wellicht toch iets om bij stil te staan.

 

Als kookwinkel staan wij voor ‘eat real food, use good tools’. Goede kookspullen en de bereiding van echte voeding gaan voor ons hand in hand. Daarom steunen we de campagne van Bionext en brengen dit graag onder de aandacht.
 

Patenten op eigenschappen in gewassen


Wat is er precies aan de hand? Het komt steeds vaker voor dat bedrijven patent aanvragen op natuurlijke eigenschappen in groenten. Dit houdt in dat zo’n bedrijf eigenaar wordt van alle zaden, vruchten en planten met deze specifieke eigenschap. Denk bijvoorbeeld aan een groente met een natuurlijke afweer tegen schadelijke insecten. Alle gewassen met deze eigenschap vallen dan onder dat patent. Klinkt surrealistisch, maar dat is precies wat er nu gebeurd.

De ontwikkeling van nieuwe rassen (verdeling) wordt zo geremd. Het gevolg is dat het aanbod van groente & fruit in de winkels zal krimpen en de prijzen zullen stijgen. We hebben zeker geen baat bij een zadenmonopolie, omdat dit de diversiteit van gewassen sterk vermindert. Zo kan het straks zijn dat er van elk stuks groente en fruit maar één soort overblijft.
 

Actie zadenpakket


Kookpunt steunt deze campagne door deel te nemen als verkooppunt van actiezaden. Dit doen we door het zadenpakket van de campagne aan te bieden in onze winkel. Het pakketje bevat 5 soorten zaden van bijzondere rassen groenten die bedreigd worden met een patent. Het is te koop in onze winkel voor € 3,95 en bevat de volgende zaden: Matina (tomaat), Groene Calabrese (broccoli), Jubilandska (paprika), Golden Bantam (suikermais) en Black Beauty (courgette).

Zaai deze gewassen in je tuin of bewaar ze in je vriezer (kan minstens 10 jaar). Vanaf nu beschik jij over een back-up van deze bijzondere rassen.


Meer weten over deze campagne? Kijk dan op de website van De Grootste Zadenbank van Nederland

Winkelmand

Er zijn geen artikelen
Bekijk

Klantenservice

Bel 010 - 4431075
Bekijk