Artikel gelezen maar nog meer vragen over Slow Coffee?
Stel ze aan onze koffie-experts!

Neem contact op via
010 - 443 10 70

Of mail ons

Slow Coffee is op koffiegebied misschien wel dé trend van het moment te noemen. Vermoedelijk is deze manier van koffie zetten zo in trek omdat je controle kan hebben over elk onderdeel van het brouwproces. Van het kiezen en malen van je koffiebonen tot de soort koffiemaker die je ervoor wil gebruiken. Nieuwe technieken zijn in deze trend naar boven gekomen, maar ook methoden van vroeger zijn terug en trendy!




Wat is er zo bijzonder aan Slow Coffee?

Slow Coffee vertaald grofweg naar langzaam gezette koffie, en dat is dan ook precies juist. Het duurt wat langer dan een kopje koffie uit een machine, maar het is wel nog steeds gemakkelijk én erg lekker. Bijzonder aan deze manier van koffie zetten is de smaak. Koffiebonen met verfijnde smaken, wat fruitiger of fris bijvoorbeeld, verliezen die bijzondere smaak bij het snel zetten van koffie, zo’n smaak kan zelfs omslaan naar een zuurheid die helemaal niet aangenaam is. De koffiebonen met dergelijke smaken zijn daarom uitermate geschikt voor de Slow Coffee methode.


Waarmee moet ik rekening houden?

Belangrijk bij deze manier van zetten is dat je nooit kokend water gebruikt, dit kan de maling verbranden wat erg zonde is! Gebruik daarom liever water rond de 90°C, 80°C als je de koffie wat zachter qua smaak wil hebben. Het zetten van een kopje slow coffee duurt, afhankelijk van methode, ongeveer 3 tot 5 minuten. (De uitzondering hierop is Cold Drip Coffee, hierop komen we later terug). De methode vraagt erom dat je het hete water over de gemalen koffie giet die in een (speciaal) filter zit. Het is dus een ‘pour-over techniek’. Omdat het water niet kookt zit er minder druk opstaat en de koffie langzaam door het filter druppelt. Voor het filteren kan je standaardfilters gebruiken, maar bij elke koffiemaker horen ook speciale filters die nog meer uit je koffiemaalsel zullen halen. Hieronder zullen we de verschillende methoden van slow coffee voor je toelichten:

Chemex Slow Coffee

De Chemex-methode bestaat al sinds 1941, waar het bedacht werd door Peter J. Schlumbohm. Deze koffiemaker ziet eruit alsof hij past in een scheikundelokaal en dat is dan ook wel onderdeel van z’n charme. Open een filter en zorg hierbij dat er drie lagen aan één kant zitten (aan de kant van de schenktuit). Je kan er op dit moment wat heet water door laten vloeien zodat er geen enkele smaak van de filter straks in je kopje koffie zit, dit water giet je er vervolgens weer uit waarna je het koffiemaalsel toe kan voegen.

Giet een klein beetje heet, maar niet kokend water, over het koffiemaalsel voor de pre-infusie. Dit duurt ongeveer 30 seconden en zorgt ervoor dat de beste koffie-elementen loskomen van het maalsel. Hierna is het tijd om de rest van het hete water er langzaam bij te voegen, zorg er altijd voor dat je niet te dicht bij de rand van de Chemex komt. Je kan de koffiemaker zachtjes ronddraaien en heen en weer bewegen om te zorgen dat het water zich evenredig verspreid zodat alle goede koffiedeeltjes doordrenkt zijn. Wanneer er voldoende koffie doorheen is gelopen kan je de filter uit de Chemex halen en weggooien. Hierna is het tijd om te genieten van je zelf gezette kopjes slow coffee.


Koffie Sifon: vacuüm slow coffee

Met een vacuüm koffiemaker trek je koffie uit je koffiemaalsel op de optimale temperatuur, welke net iets hoger ligt dan bij de gemiddelde elektrische filterautomaat. Dit temperatuurverschil kan je uiteindelijk echt terugproeven in de smaak! Een koffie sifon, bijvoorbeeld van Hario, ziet er indrukwekkend uit, maar werkt gelukkig gemakkelijk.

In de bol onderin doe je heet water, laat hierbij altijd 2cm vrij tot aan de top. Bovenin de trechter doe je de gemalen koffie. Steek de vlam onder de koffiemaker aan en laat de sifon zijn werk doen. Het water zal verdampen en naar de trechter stijgen. Wanneer je een borrelgeluid hoort weet je dat het water door de koffie is getrokken en is het tijd om het vlammetje te doven. Omdat het nu flink afkoelt in de bol ontstaat er een vacuüm en zal de koffie in de bol getrokken worden. Hierna is het tijd om uit te schenken en te genieten.


Aeropress


Op zoek naar een snelle manier om Slow Coffee te zetten? We got you covered! Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar met de AeroPress kun je koffie zetten, die smaakt zoals koffie uit de andere technieken, maar dan snel gezet.

Het werkt ook nog eens heel erg simpel! Het koffiemengesel doe je in het reservoir. Hier giet je heet, maar niet kokend, water op waarna je er even met een lepel doorheen roert. Zet het geheel boven een kopje koffie of koffiekan en zet de stamper bovenop. Druk de stamper zachtjes naar beneden en na ongeveer 20 seconden heb je een heel erg lekker en smaakvol kopje koffie. Deze koffiezettechniek kan je bijvoorbeeld doen met de Aerobie AeroPress koffiemaker.



Cold Drip Coffee

Last, but not least, gebruiken wij voor het maken van slow coffee gebruik van de Cold Drip koffiemakers. Hiermee maak je geen warme koffie, maar juist een ijskoffie, ookwel Dutch Coffee genoemd. Deze manier van koffie zetten stamt uit het VOC-tijdperk. Omdat het koffiemaalsel totaal niet verwarmd wordt blijven alle smaken en aroma's van de boon behouden. Hierdoor is het wel belangrijk om een koffieboon te kiezen met een niet te sterke branding. 

De koffiemethode vergt wat werk, en tijd, maar dan heb je wel een pure smaaksensatie te pakken! Het koffiereservoir vul je met koffiemaalsel, deze druk je even aan. Vervolgens vul je de watertank met 1/3 water en 2/3 ijsblokjes. Zet het ventiel open en laat het maalsel volledig nat worden alvorens een rond filter te plaatsen. Hierna zal het water langzaam door de koffie heensijpelen en alle smaken en aroma's met zich meebrengen.





Winkelmand

Er zijn geen artikelen
Bekijk

Klantenservice

Bel 010 - 4431075
Bekijk