Een cataplana kakofonie

Een cataplana kakofonie
Eens per maand gaan Jesse Kikkert en Jaap van Rijn van De Nieuwspeper Rotterdam je verwennen met recepten geïnspireerd door één van onze producten.

Je kunt allerlei gerechten in de cataplana maken, omdat dit kookgerei een bak- en stoofpan in één is. Eerst iets over de pan zelf. Die bestaat uit twee identieke bolle pannen, de een is het deksel, de ander de pan. Of omgekeerd. In Portugal vlamt regelmatig de discussie op over de vraag of de cataplana een puur Portugees ding is of een bedenksel van de Moren. De cataplana heeft wel iets weg van een tajine. En aangezien in vervlogen tijden Portugezen vaak bij hun buren, de Moren, op de koffie kwamen, zal er ongetwijfeld culinaire kruisbestuiving hebben plaatsgevonden. Wat belangrijk is voor ons Rotterdammers: doet de cataplana het wel of doet-ie het niet?

Meer smaak
Lang verhaal kort: hij doet het wonderwel goed. Maar dan moet je er wel een beetje gevoel voor ontwikkelen. Het is tenslotte een combipan die kan bakken, stoven en stomen tegelijk. Een traditionele cataplana wordt door Portugese koperslagers gemaakt van koper, dat spreekt. Maar ook met een Silampos cataplana van roestvrijstaal behaal je gelijkwaardige resultaten. Daarbij is deze cataplana geschikt voor alle warmtebronnen, dit in tegenstelling tot de traditionele versie. De werking is simpel. Bak eerst kort het eten, temper vervolgens het vuur en sluit de pan. De temperaturen gaan vervolgens stijgen, het vrijkomend stoom in de goed afgesloten bol laat het eten gelijkmatig garen. Na 20 minuten open je de pan en zul je ervaren dat het gerecht veel smaak heeft.

                                      


Aan de slag
Met de cataplana kun je lekker uit de losse pols koken. Dat maakt dit kookgerei zo geschikt voor de thuiskoks die niet op een grammetje meer of minder letten. Je zet de ene helft van de cataplana op een hittebron. Na toevoeging van olie kun je ingrediënten beetgaar bakken, zodat ze meer smaak krijgen. Voeg naar eigen smaak wat fijngesneden knoflook, sjalot en verse rode peper toe. Bak dit kort. Voeg bij voorkeur ook wat tomaten uit blik toe. Die zijn vaak minder zuur dan verse tomaten. Bak de tomaat een minuutje mee. Je kunt voor de smaak ook stukjes Portugese chouriço mee bakken, de Spaanse versie kan ook. Voeg daarna de inhoud van een netje kokkels of vongole toe en eventueel wat scheermessen. Bak ze een minuut mee, temper het vuur en sluit de pan. Ontkurk een fles witte Alentejo, schenk het glazen vol en laat ondertussen 20 minuten lang de cataplana het werk doen. Open de pan, strooi wat gesneden koriander en zwarte peper over het gerecht en zet de pan op tafel. Aanvallen maar. Bom apetite.

                              

Winkelmand

Er zijn geen artikelen
Bekijk

Klantenservice

Bel 010 - 4431075
Bekijk