Een beetje meer biet, bitte.

Een beetje meer biet, bitte.
Eens per maand gaan Jesse Kikkert en Jaap van Rijn van De Nieuwspeper Rotterdam je verwennen met recepten geïnspireerd door één van onze producten.

Bietensap op fles stond decennia lang in ongezellige reformwinkels vooral stof te vangen. Eenmaal aan deze vluchtheuvels der geitenwollensokkendragers onttrokken maakt bietensap een zegetocht langs onder meer sapbarretjes. Je kunt thuis ook bietensap maken en op die manier zelf de smaak sturen. Je hebt dan de keuze uit de sappan en de slowjuicer.
 

Sijpelen

De sappan is een stoompan die uit drie delen bestaat. In de onderste pan kook je water, in de bovenste pan leg je fruit en groenten. De hete stoom die ontstaat, zorgt ervoor dat de vezels van de bietjes en andere producten open gaan staan en dat het sap eruit sijpelt. Dit sap vangt de tweede pan op. Met een slangetje tap je vervolgens het sap af. Door de hete stoom is het sap gepasteuriseerd dus langer houdbaar in de koelkast dan rauw sap dat niet wordt verhit. Je kunt het sappansap in de koelkast zetten en er zeker een week mee doen. Je kunt ook extra veel sap maken en dit in gesteriliseerde potten of flessen op een donkere, koele plaats een paar jaar bewaren. Dit is echt een handige tip voor mensen die een handeltje in bietensap willen opzetten.

Steenfruit voor een smaakboost

Met de sappan kun je profiteren van het grote aanbod seizoensfruit zoals druiven, peren en steenfruit als pruimen, abrikozen, perziken en nectarines. Zo hebben de echte Reine Claude Verte pruimen een heerlijke, diepe smaak . Kies deze groene Reine Claude met zorg, want er worden zat groene pruimen uit Nederland als Reine Claudes aangeboden. De smaak van deze pruimen haalt het niet bij de honingachtige van de echte Franse Reine Claude Verte. In een warmer klimaat dan het Nederlandse rijpt de Reine Claude namelijk beter. Je kunt met fruitsap bietensap een smaakboost geven. Onder meer peren, appels en gember combineren perfect met bieten.

Bietensap uit de sappan

De hoeveelheden groenten en fruit waarmee je een geslaagde bietensap plus maakt, is een kwestie van persoonlijke smaak. Fruit dat veel zoet sap biedt, zoals druiven en steenfruit, zorgt ervoor dat de bietensap krachtiger maar zoeter gaat smaken. Te zoet? Dan kun je achteraf de smaak altijd corrigeren met citroen- of limoensap. Kookpunt Day Sappan, 8 liter, 69 euro. Geschikt voor elektrisch, gas, halogeen, inductie en keramisch. De sappan is vaatwasserbestendig met uitzondering van de rubberen onderdelen. Kookpunt Day Sappan, 8 liter, 69 euro. Geschikt voor elektrisch, gas, halogeen, inductie en keramisch. De sappan is vaatwasserbestendig met uitzondering van de rubberen onderdelen.


Slooowwww!

Wie het lichaam wil verwennen met rauw bietensap, kiest voor de slowjuicer. De machine is beschikbaar in vele maten en prijzen, vanaf zo’n 150 euro tot ver over de 1000. De Angel is de fourwheeldrive onder de slome, maar sterke duikelaars. Deze machine kreeg zelfs de legendarisch nuchtere Wouter Klootwijk in de juichstand. Hij wijdde een hele NRC-column aan de Angel en kwam tot de conclusie: volstrekt onmisbaar in de moderne keuken. Klootwijk maakte met de Angel van de vellen, graten en vinnen van een schol en boter een romige visbouillon die elke verwachting overtrof. De truc: de Angel maakt van vaste stoffen een pulp waarmee je soepen en sauzen kunt binden. Deze eigenschap komt ook van pas bij groenten. Nog een pluspunt van de koude persing: de voedzame enzymen blijven intact. Bij verhitten boven de 40 °C, zoals tijdens stomen, is dit veel minder het geval. Wel is een sapje uit de slowjuicer niet lang houdbaar. Ook met een veel goedkopere blender kun je sapjes maken. Maar omdat de blender producten fijn maalt met vezels en al, zul je altijd vocht moeten toevoegen. Dit is bij een slowjuicer niet het geval. De blender is vooral geschikt voor smoothies en niet voor vezelvrije sapjes.

Drie paardenkrachten Je kunt een puike haute cuisine bietensap maken met onder meer de Yden en de al genoemde Angel slowjuicers. De Yden is relatief betaalbaar en is goed op de zware perstaak berekend. De Angel is een prijzig apparaat dat vanwege de duurzaamheid vooral door de horeca wordt aangeschaft. Het apparaat beschikt over een beresterke 3 pk motor en twee wormwielen van industriële kwaliteit. De trekkracht en de persende wielen zorgen ervoor dat zowel de Yden als de Angel al het sap aan groenten en fruit onttrekt. Zo haal je het mooiste uit onder meer bieten. Met groene appels geef je het zoete van biet wat tegenspel, en gember geeft het sapje pit. Ook aromatische frisse smaken van producten als laos, kentjoer en citroengras doen het goed in bietensap. Snijd deze vezelige producten wel in kleine stukjes. Andere bietenlovers zijn komkommer, venkel, sinaasappel en ijzerkruid (verveine).

            

Winkelmand

Er zijn geen artikelen
Bekijk

Klantenservice

Bel 010 - 4431075
Bekijk