De kunst van het dun snijden

De kunst van het dun snijden
Eens per maand gaat Jesse Kikkert van De NIeuwspeper Rotterdam je verwennen met recepten geïnspireerd door één van onze producten.

Groenten met een scherp geslepen mes in dunne plakjes snijden, voor bijvoorbeeld chips of strips: daar krijgen niet alle thuiskoks een warm gevoel bij. Dit intensieve snijwerk kun je ook uitbesteden aan de mandoline, ook bekend als schaaf, en de slicer.
 
Al in de prehistorie gebruikten mensen messen. Maar hoe zit dat met mandolines? Dat gereedschap is niet bepaald geweldig gedocumenteerd. Een standaard lesboek voor koks, Eugen Pauli’s Complete Leerboek voor de Keuken, rept er met geen woord over. Een Google-sessie komt uit bij het denkwerk van monsieur Guillotin. Hij stelde ooit voor om mensen wat humaner de andere wereld in te helpen. Dat bracht anderen op het idee om een hakker te bouwen en die naar hem te vernoemen. Geen idee wat de man daarvan vond, wellicht was hij er niet blij mee. Het schijnt dat dit apparaat mensen inspireerde om de schaaf te maken. Die inspireerde weer een Fransman om een wat ingewikkeldere schaaf te maken, de mandoline. Volgens de overlevering vernoemd naar Mandy, een ex van Guillotin. Dat laatste zette onder meer een Japanner aan om slimme, uitgeklede versies te bedenken. En dankzij deze mensen hebben thuiskoks en talloze professionals die inmiddels ook het licht zagen, de keuze uit een lekker groot assortiment slicers.
 
Gemak dient de mens
Je werkt met een mandoline sneller en met minder inspanning. En het resultaat is perfect, want alle plakjes en strips zijn even dik. De klassieke mandolines van De Buyer en Bron bieden de meeste mogelijkheden: denk aan strips, plakjes, wafeltjes en frietjes. De Japanse Kyocera-slicers verrichten de plakjesklus met een instelbaar keramisch mes dat lang scherp blijft.

Snijd met de mandoline een courgette in strips door deze schuin over het mes te halen > sla een dressing van olijfolie, witte balsamicoazijn en wat gembersiroop > schep deze door de courgettes > breng het geheel op smaak met zwarte peper uit de molen en wat zout > snijd wafeltjes van een aardappel door deze steeds een kwartslag te draaien > dep de wafeltjes droog en bak ze krokant in arachideolie > zout de wafeltjes en presenteer ze met de courgettesla.
 
Snijd met een slicer een rode ui en een rode paprika > verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak de groenten beetgaar > kook ondertussen verse pasta al dente > breng de pasta op smaak met een mooie olijfolie, zwarte peper en zout > schep de groenten door de pasta > snijd met de slicer nog wat plakjes knoflook en verdeel deze over het gerecht.

Winkelmand

Er zijn geen artikelen
Bekijk

Klantenservice

Bel 010 - 4431075
Bekijk