Na het lezen toch nog vragen over het bereiden van buikspek?
Onze experts in de winkel staan je graag te woord

Neem contact op via
010 - 443 10 71

Of mail ons


Werd het vroeger alleen door armelui gegeten, tegenwoordig is het door de eindeloze variatie in bereidingsmogelijkheden een delicatesse geworden. Wij vinden het in elk geval, mits goed bereid, echt goddelijk lekker. We hebben het hier over varkensbuikspek.

Wij hebben ons helemaal verdiept in buikspek en wat je er allemaal mee kunt. Vervolgens hebben we het vlees op drie verschillende wijzen bereidt. Benieuwd? Lees dan snel verder!




Even een stukje warenkennis en achtergrond.

Het spek zit bij de varken zowel op de rug als op de buik. Het spek op de rug is wat zachter dan het spek op de buik, maar bevat veel meer vet en veel minder vlees dan het spek dat op de buik zit. Varkensbuikspek is dus de ideale mix van vet en vlees. En nu denk je misschien: vet is toch ongezond? Dat is ook wel zo, maar het heeft ook zo z’n voordelen:

+ Omdat buikspek zo vet is, is het een gemakkelijk stuk vlees. Je kunt het eigenlijk bijna niet verpesten.
+ Het zal, als je het te lang bakt, niet zo’n schoenzool worden zoals een mager hamlapje. Sterker nog: hoe langzamer gegaard, des te lekkerder het buikspek uiteindelijk wordt.
+ Vet vlees is goedkoper.
+ Vet geeft veel smaak en malsheid aan het vlees, waardoor het al het ware op de tong smelt als het helemaal gaar is.

De grote test

We gaven al aan dat buikspek een makkelijk stuk vlees is, daardoor kun je het op ontelbaar veel manieren bereiden. Wij vinden ‘m op de barbecue toch echt het állerlekkerst. Zó lekker dat we besloten hebben om te testen welk type barbecue de het beste resultaat geeft. We hebben de bezoekers van Kookpunt laten proeven en gevraagd welke bereiding ze het lekkerst vonden. De volgende drie bbq’s zijn hiervoor getest:
• Hout gestookte barbecue van Fornetto;
• De Big Green Egg keramische houtskoolbarbecue;
• De gasbarbecue van Outdoor Chef

Alle drie de stukken buikspek hebben eerst een nacht in een pekelbadje gelegen. Dat is een badje van water, zout, laurier, kruidnagel, knoflook en peperkorrels. Dat resulteert in licht gezouten en gearomatiseerd vlees. Vervolgens zijn de stukken 4 uur op 80°C gegaard in een sous vide, daarmee verkortten we de tijd op de barbecue en wordt het vlees malser.

Het resultaat

En toen was het tijd om de drie stukken buikspek op de barbecues te bereiden. Ze hebben ongeveer 4 uur op de barbecue gelegen, waarbij het vlees de laatste 1,5 uur werd ingesmeerd met met een mengsel van stroop, honing en cola voor een lekkere zoete smaak als tegenhanger voor het zout van het pekelbadje. En nu ben je vast heel benieuwd naar de resultaten... Nou, daar komen ze:

Nummer 1: De houtgestookte barbecue van Fornetto
Buikspek dat op de houtgestookte barbecue is bereid geeft een erg mals en sappig resultaat. Dit komt doordat het vet goed de kans heeft om te smelten en door het vlees te druipen. Daardoor krijg je buikspek dat zo zacht is dat het op de tong smelt en een zoete, zilte en lichtvette smaak heeft. Onze bezoekers vonden het spek dat op deze barbecue is bereidt het lekkerst. Er zat een lichte rokerige smaak aan en had een knapperig korstje.

Nummer 2: Big Green Egg keramische houtskoolbarbecue
Er zit weinig verschil tussen het resultaat van het buikspek dat op de Big Green Egg is bereidt en het spek dat op de Fornetto gemaakt is. Beide barbecues zorgen voor een heel mals en sappig stuk vlees met een mooie krokante korst. De enige reden waarom de bezoekers de hout gestookte barbecue iets lekkerder vonden, kwam door de lichte rooksmaak. Maar die is ook met de Big Green Egg makkelijk te creëren door rooksnippers te gebruiken.

Nummer 3: De gasbarbecue van Outdoor Chef
Het spek dat op de gasbarbecue bereidt is komt als minste uit de test. Het buikspek blijft op deze barbecue geheel intact. Dat wil zeggen dat het vet niet smelt en niet door het vlees druipt, waardoor het een droger en steviger resultaat geeft dan bij de andere twee bbq’s. Een aantal bezoekers gaven de voorkeur aan deze barbecue, omdat het vlees mooi stevig bleef. Je kunt er mooie plakken van snijden.

Winkelmand

Er zijn geen artikelen
Bekijk

Klantenservice

Bel 010 - 4431075
Bekijk