Openingstijden
Maandag11:30 - 18:00
Dinsdag09:30 - 18:00
Woensdag09:30 - 18:00
Donderdag09:30 - 18:00
Vrijdag09:30 - 18:00
Zaterdag09:30 - 18:00
Zondag11:30 - 17:30

010-4431075

  • Voor 23:00 besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending vanaf 30,-
  • Uitgebreide fysieke winkel in Rotterdam
  • Beoordeling9.620988100

Waarom voor Big Green Egg kiezen?

De Big Green Egg is niet zomaar een houtskoolbarbecue! Behalve grillen zoals je gewend bent, kan je met het groene ei ook bakken, roken, stomen, koken en slowcooken. Het is niet slechts een barbecue. De Egg is ook een pizzaoven, rookoven, slowcooker en ‘gewone’ oven in één. Met de Big Green Egg zet je een complete keuken in je tuin! 

Kookpunt heeft als één van de eersten de Big Green Eggs met succes verkocht in Nederland. Ondertussen hebben we meer dan 15 jaar ervaring op het gebied van deze fantastische barbecues. Graag delen we onze kennis en vertellen we wat het ‘Groene Ei’ nou zo bijzonder maakt.

Bekijk alle Big Green Eggs

Kamado

Als je een product écht goed wil kennen, is het handig om te weten waar het vandaan komt. Daarom nemen we je een stukje mee terug de tijd in. De Big Green Egg is namelijk gebaseerd op een Aziatische kleioven, welke al meer dan 3000 jaar bestaat.
 
Toen de Amerikanen na de Tweede Wereldoorlog Japan bezetten, zagen de Amerikaanse militairen potentie in de zogenaamde Kamado en namen ‘m mee terug. Kort daarop ontstond de Kamado als barbecue.

Helaas was de Kamado in deze vorm niet direct een succes. Door de klei was de barbecue te zwaar, brak makkelijk bij transport en bij te hoge temperaturen scheurde het materiaal.

Ruimteschip

Vanwege het ruimtevaartprogramma werd door NASA veel onderzoek gedaan naar hittebestendig en lichtgewicht keramiek. Big Green Egg deed als één van de eersten proeven met dit keramiek. Het resultaat was een lichtere en hittebestendige Kamado barbecue, in de vorm van een groen ei. 

“Juist het materiaal maakt deze houtskoolbarbecue zo speciaal”, zegt Hans, Kookpunt’s eigen Big Green ‘EGGxpert’. Hij doelt hierbij op de duurzaamheid van de barbecue. “De Big Green Egg gaat levenslang mee! Sterker nog: je geeft ‘m door aan je kinderen.”
Ook in gebruik is de Green Egg super duurzaam. Het keramiek zorgt ervoor dat de barbecue zijn warmte lang vasthoudt. Hierdoor is hij zuinig en blijft de temperatuur constant. Dit resulteert in de heerlijkste gerechten.

 

Werking

“De barbecue brandt al na 10 à 15 minuten, maar verder draait het allemaal om relaxed barbecueën. Het is heel anders dan alleen de grill volgooien, vervolgens alles opscheppen en dan is het barbecueën weer voorbij.” Volgens Hans gaat het om de hele ervaring. “Barbecueën is met de Green Egg een avondvullend programma. Het brengt een hoop gezelligheid met zich mee als je lekker aan tafel zit met zijn allen, in plaats van alleen maar achter de barbecue moeten staan.” Doordat Big Green Egg een breed scala aan accessoires biedt, kan je hele menu’s in de keramieken pot bereiden.
 
Een groot voordeel is de mogelijkheid om de BGE bijna tot op de graad nauwkeurig af te stellen tussen de 70 en 375°C. Via de thermometer bovenop het ei kan je precies aflezen hoe heet de kamado van binnen is. Door middel van een samenspel tussen de rEGGulator en de luchtregelaar valt de temperatuur precies te bepalen. “Er is niets lekkerder dan buikspek 14 uur lang op 70°C te garen”, vertelt Hans, die zelf inmiddels al 15 jaar een groen ei heeft. “Door het gesloten systeem blijft het vlees zijn vocht behouden en krijg je niet van die uitgedroogde stukken vlees.”

Bekijk alle Big Green Eggs

Onderhoud

De groene eieren zijn daarnaast zeer onderhoudsvriendelijk. Na ieder gebruik maak je het rooster schoon met een speciaal daarvoor gemaakte accessoire. Het resterende as veeg je gemakkelijk via de luchtregelaar er uit.  Om de hele barbecue makkelijk te reinigen, leg je een aantal doormidden gesneden citroenen op het rooster en stook je hem op tot 340°C. Half uurtje laten staan en je barbecue brandt zichzelf schoon.
 
De Big Green Egg kan altijd buiten blijven staan. Houd er alleen rekening mee dat bij extreem nat weer, de gietijzeren dop bovenop de barbecue vervangen moet worden door de keramieken dop. Keramiek roest namelijk niet.

Accessoires en formaten

Er zijn talloze accessoires voor de BGE te verkrijgen, afhankelijk van het formaat van je barbecue, waardoor je oneindig veel recepten uit kunt proberen. Volgens Hans zijn een aantal accessoires duidelijk het populairst. De beste accessoires zie je hier.

BGE heeft 7 verschillende formaten barbecues. Wil je weten welke bij jou past? Kijk dan hier.
 
Hans: “De Big Green Egg lijkt gewoon niet op de barbecue die meeste mensen gewend zijn. Door de BGE gaan zelfs mensen die niet graag barbecueën ervan genieten”, zegt hij lachend. Ook over de prijs is de BGE-expert duidelijk. “Het kost wat, maar een goedkope barbecue die veel meer houtskool verbruikt, na vijf jaar kapot is en dan vervangen moet worden, is veel duurder.”

Mensen die eenmaal een Big Green Egg hebben gekocht, willen – net als Hans – niets anders meer. “Nog een leuke tip voor BGE-bezitters. Als je na het barbecueën ’s avonds laat aan het borrelen gaat, kun je met de restwarmte van de barbecue nog wat lekkere hapjes verwarmen. Zo is je hele avond compleet.”

Ja, ik wil nu een Big Green Egg