Jo-an vertelt waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste pan!

Neem contact op via
010 - 443 10 75

Mail ons
Advies over pannen nodig? Je wilt er graag achter komen waar je op moet letten bij de aanschaf van jouw nieuwe pan(nen). Dat snappen wij maar al te goed, want het aanbod aan verschillende pannen is groot. In onze winkel krijgen onze pannenexperts dagelijks de meest uiteenlopende vragen over materialen, warmtebronnen en kooktechnieken. We gaan je dan ook stap voor stap helpen bij het kiezen van de juiste pan die aansluit op jouw wensen. 


Op deze adviespagina gaat onze pannenexpert Jo-an al jouw vragen over pannen beantwoorden. Zo weet je zeker dat je een pan koopt die voldoet aan al je verwachtingen.



Ga direct naar: 
1. Soorten pannen >>
2. Bereidingstechnieken >>
3. Warmtebronnen >>
4. Materialen pannen >>
5. Persoonlijk pannenadvies >>

 



Soorten pannen

 

Basis pannen

Als je nog helemaal geen pannen in huis hebt, kun je het best beginnen met een basisuitrusting: een pannenset, een koekenpan met antikleeflaag en een braadpan. Dit is een perfecte uitvalsbasis voor de beginnende chef. Met deze combinatie aan pannen kun je namelijk gebruik maken van de meeste kooktechnieken.
 



Pannenset


Een pannenset is een selectie aan kookpannen, vaak in combinatie met een steelpan. Kookpannen zijn in veel gevallen gemaakt van roestvrijstaal, hebben een hoge rechte rand en een vlakke bodem. Daarnaast beschikken ze over een deksel zodat de pannen goed afgesloten kan worden. Kookpannen worden over het algemeen dagelijks gebruikt voor het koken van bijvoorbeeld groente, rijst, pasta en het bereiden van soepen en sauzen.

Bekijk het actuele aanbod: Pannensets >>


 


Koekenpan met antikleeflaag


Voor de basisuitrusting adviseren wij een antikleeflaag koekenpan. Deze koekenpannen zijn namelijk echte allrounders en geschikt voor de bereiding van veel verschillende producten. Een koekenpan heeft een lage rand, vlakke bodem en een steel. De koekenpan met antikleeflaag gebruik je voor de bereiding van eiwitrijke producten. Denk hierbij aan alledaagse gerechten als pannenkoeken, gebakken aardappelen, vis en vlees.

Bekijk het actuele aanbod: Koekenpannen >>
 




Gietijzeren braadpan


Een braadpan is onmisbaar voor iedereen die naast koken en bakken ook een pan zoekt waarmee je zowel kunt braden, stoven als sudderen. Deze wijde en brede pan heeft een dikke bodem. Vaak zijn braadpannen gemaakt van (geëmailleerd) gietijzer. Met een braadpan kun je vlees of gevogelte aanbraden, een stoofpot maken of hachee- en goulashgerechten bereiden.

Bekijk het actuele aanbod: Gietijzeren braadpannen >>


 


Speciale pannen

Ben jij al helemaal voorzien van een basisuitrusting als het om pannen gaat? Bekijk dan welke soorten pannen er nog meer zijn. We hebben een compleet overzicht gemaakt van alle type pannen uit ons assortiment, zoals bijvoorbeeld een rookpan, peallapan en snelkookpan. Daarnaast geven onze pannenexperts uitleg over het gebruik van diverse pannen.





 
 


Bereidingstechnieken

 

Kooktechnieken
Welke kooktechnieken wil je gaan gebruiken? De volgende stap is namelijk het bepalen van jouw doel met de pan. Ieder type pan heeft namelijk een eigen functionaliteit. Bedenk je dus goed waarvoor je de pan wilt gebruiken.



Koken

 

Wat is koken?
Bij koken gaar je voedsel in een niet vette vloeistof. Het kookpunt van water bevindt zich op honderd graden. De kooktijd van voedsel is afhankelijk van het type product. Met deze kooktechniek bereid je onder andere groente, rijst, pasta, sauzen en soepen. Er zijn verschillende soorten pannen waarmee je ingrediënten kunt koken.

Pannen om mee te koken

>> Kookpannen
>> Steelpannen
>> Sauspannen
>> Soeppannen
>> Snelkookpannen 
>> Pasta en aspergepannen
 



Bakken

 

Wat is bakken?
Bakken is een bereidingswijze waarbij je gebruik maakt van een open pan op hoog vuur. In veel gevallen beschikt de pan over een breder oppervlak met een lage tot middelhoge rand. Tijdens het bakken wordt het product als het waren dichtgeschroeid waardoor deze gaart of zelfs een knapperige buitenkant krijgt. Bij bakken laat je (in tegenstelling tot bijvoorbeeld wokken) de ingrediënten wat meer rusten. 

Wokken: is een vorm van bakken waarbij je juist wel de ingrediënten door elkaar husselt. Een wokpan is bedoelt om de ingrediënten in contstante beweging te houden. 


Pannen om mee te bakken

>> Koekenpannen
>> Hapjespannen
>> Vispannen
>> Paellapannen
>> Poffertjespannen
>> Pannenkoekenpannen

Pannen om mee te wokken

>> Wokpannen



Braden

 

Wat is braden?
Braden is een brede benaming voor verschillende technieken. We spreken over aanbraden, braden, stoven, sudderen en smoren. Hierbij kort uitgelegd wat deze bereidingstechnieken inhouden.

Aanbraden: Op hoge temperatuur bakken met weinig bakvet om te zorgen voor een bruining. Bijvoorbeeld: kippenbouten.
Braden: garen van een ingrediënt op een middelhoge temperatuur met weinig bakvat. Bijvoorbeeld: gehaktballen.
Stoven: ingrediënten garen op een lagere temperatuur in eigen kookvocht en eventueel met bakvet. Bijvoorbeeld: stoofvlees.
Sudderen: garen van ingrediënten op een lagere temperatuur in vocht zoals wijn / bouillion. Bijvoorbeeld: sukadelapjes met jus.
Smoren: garen van ingrediënten die een kortebereidingstijd hebben maar wel mals moet zijn. Je gaart met bakvet of vocht voor korte tijd op een hogere temperatuur dan sudderen of stoven. Bijvoorbeeld: vette vismoot. 


Pannen om mee te braden

>> Braadpannen
>> Braadsledes
>> Tajines
>> Dutch ovens







 



Grillen

 

Wat is grillen?
Grillen is een bereidingstechniek waarbij vlees, vis of groente dichtschroeit en gegaard wordt. Kenmerkend aan deze wijze zijn de bekende grillstrepen die over het product lopen. Deze strepen zijn afkomstig van het hete grilloppervlak van de pan of plaat. Bij grillen gaar je het product met relatief weinig vet of olie.


Pannen om mee te grillen

 

Stomen

 

Wat is stomen?
Bij stomen gaar je vlees, vis en groente gescheiden van het kookvocht. Je legt het product enkele centimeters boven het water, bouillon of zelfs wijn. De hete damp stroomt direct op het voedsel en omsluit het van alle kanten. Bij stomen gaar je dus voedsel door middel van de damp die vrijkomt van de kokende vloeistof. Deze vorm van garing is niet alleen delicaat, maar ook licht verteerbaar. Je gebruikt namelijk geen olie of vet.


Pannen om mee te stomen

>> Stoompannen
>> Sappannen
>> Cataplana

 


Roken

 

Wat is roken?
Met een rookpan rook je bijvoorbeeld vlees, vis, groenten en zelfs fruit. Je maakt hierbij gebruik van houtverbranding. Door rookmot te verbranden wordt er rook geproduceerd. Door je ingrediënt in deze rook te leggen krijgt het een herkenbare rooksmaak. Bij deze bereidingstechniek gaar je dus het product door middel van hete rook

Pannen om mee te roken

>> Rookpan




 


Warmtebronnen


Pannen en warmtebronnen 
Er zijn in totaal vijf verschillende gebruikelijke warmtebronnen welke we terug kunnen vinden in een keuken. Zo heb je een gas-, inductie-, elektrische-, keramische- of halogeen kookplaat. In moderne keukens is vrijwel alleen nog maar een gas- of inductiekookplaat te vinden. In enkele gevallen wordt er nog gekookt op een keramische of elektrische kookplaat. Halogeen is als warmtebron vanwege de dure halogeenlampen vrijwel niet meer te vinden.


 



 

  1. Koken op gaskookplaat
  2. Koken op inductiekookplaat
  3. Koken op elektrische kookplaat 
  4. Koken op keramische kookplaat (worden steeds minder gemaakt)
  5. Koken op halogeenkookplaat (vrijwel niet meer gebruikt)

Niet iedere pan is geschikt voor iedere warmtebron. Daarom hebben wij bij iedere pan in ons assortiment een vermelding gemaakt voor welke warmtebronnen de pan geschikt is. Deze kun je terugvinden in de kenmerken op de productpagina's of filtering bij de verschillende pannencategorieën. Bekijk ons huidige assortiment aan pannen. Of lees meer over de verschillende warmtebronnen.


 

Overschakelen warmtebronnen


Pannen kunnen moeiteloos overgeschakeld worden van de ene naar de andere warmtebron, zolang de bodem vlak is en er geen beschadigingen zijn. Anders krijg je krassen op je glasplaat. De enige uitzondering is overschakelen op inductie.

 

Overschakelen op inductie
Verander je van warmtebron? Let dan op dat de pannen waarmee je kookt (nog steeds) geschikt zijn voor deze nieuwe warmtebron. Ook al was de pan in nieuwstaat geschikt voor alle warmtebronnen, dit hoeft niet meer het geval te zijn. Door een pan voor een langere periode op een warmtebron als gas gebruikt te hebben, kan het zijn dat deze is vervormd.

De kookring (de plek het vuur de pan raakt) kan namelijk na jaren bol of hol zijn gaan staan. Bij een overschakeling op inductie is het belangrijk dat de pannenbodem volledig vlak is. Een vlakke bodem heb je nodig om contact te maken met de inductieplaat. Test daarom altijd of de bodem niet vervormd is. Zet de pan voorzichting op de inductiekookplaat, maakt deze verbinding dan weet je zeker dat de pan geschikt is. 



TIP VAN ONZE PANNEN-EXPERT
Er is een snelle manier om te checken of een pan überhaubt geschikt is voor inductie, namelijk met een magneet. Alle pannen geschikt voor inductie moeten namelijk magnetisch zijn om contact met de kookplaat te kunnen maken. Blijft een magneetje tegen de bodem plakken? Dan is de pan inductiegschikt!





 



Materialen pannen


Pannen en materialen
Inmiddels weet je wat meer over de verschillende soorten pannen en warmtebronnen. Of een pan geschikt is voor een warmtebron heeft ook te maken met het materiaal waar de pan van gemaakt is, al geeft dit niet altijd honderd procent garantie voor het type warmtebron. Ieder type materiaal heeft eigen voor- en nadelen. Graag geeft onze pannenexpert je wat meer informatie over de vijf meest voorkomende pannen materialen:


RVS pannen
Bekijk alle RVS pannen >>


Gietijzeren pannen
Bekijk alle gietijzeren pannen >>


Koperen pannen
Bekijk alle koperen pannen >>


Plaatstalen pannen
Bekijk alle plaatstalen pannen >>


Pannen met antikleeflaag
Bekijk alle antikleeflaag pannen >>

 



RVS pannen

 

Pannen van roestvrijstaal
Roestvrijstaal is misschien wel het meest gebruikte materiaal als het om pannen gaat. In veel gevallen zijn kookpannen en pannensets gemaakt van RVS materiaal. De middelmatige warmtegeleiding (vaak in combinatie met aluminium) maakt het goed mogelijk om te koken. Maar ook koekenpannen worden vaak van roestvrijstaal gemaakt. Vlees kan namelijk middels een RVS oppervlak goed dichtgeschroeid worden. Roestvrijstaal is namelijk goed bestendig tegen hoge temperaturen. Daarnaast is RVS is een betaalbaar, veelzijdig en onderhoudsvriendelijk materiaal. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat RVS pannen niet alleen heel duurzaam, maar ook gemakkelijk in gebruik en onderhoud zijn.

Bekende pannenmerken met een ruim aanbod aan RVS pannen zijn bijvoorbeeld Fissler en Demeyere.



Voordelen en nadelen RVS pannen

+ Duurzaam, hard en krasbestendig materiaal wat lang meegaat
+ Gemakkelijk in onderhoud, vaatwasmachinebestendig
+ Geschikt voor zure ingrediënten
+ Bestand tegen hoge temperaturen
+ Pannen volledig gemaakt van RVS zijn ovenbestendig

- Gemiddelde warmtegeleiding, daarom langer om op temperatuur te komen





 
 

Gietijzeren pannen

 

Pannen van gietijzer
Gietijzeren pannen zijn er in twee verschillende uitvoeringen, geëmailleerd gietijzer en en ongeëmailleerd gietijzer. Zonder emaillelaag vergen gietzijeren pannen meer onderhoud, maar hebben als voordeel dat de olie kan hechten aan het oppervlak en dit een natuurlijke antikleeflaag creeëert. Pannen met een emaillelaag zijn makkelijker in onderhoud. Een emaillelaag is gemaakt van gesmolten glas en zorgt voor extra bescherming tegen roest, daardoor is de pan bestand tegen zuren.

Bekende merken met geëmailleerd gietijzeren pannen zijn Le Creuset en La Cuisine. Daarnaast zijn er ook gietijzeren pannen zonder emaillelaag zoals van het Amerikaanse merk Lodge.



Voordelen en nadelen gietijzeren pannen

+ Blijft lang op temperatuur
+ Gaan levenslang mee bij goed gebruik
+ Geen chemische antikleeflaag
+ Vrijwel altijd ovenbestendig
+ Zonder emaillelaag: bouwt een natuurlijke antikleeflaag op
+ Zonder emaillelaag: bij roest opschuren en opnieuw inbranden daarna is de pan weer zo goed als nieuw

- Relatief zware pannen door het materiaal
- Niet geschikt voor reiniging middels vaatwasmachine
- Duurt lang om volledig op te warmen door slechte warmtespreiding en geleiding
- Zonder emaillelaag: de pannen hebben onderhoud nodig
- Zonder emaillelaag: moeten voor het eerste gebruik worden ingebrand
- Zonder emaillelaag: niet geschikt voor zure ingrediënten
- Zonder emaillelaag: kan roesten





 


 

Koperen pannen

 

Pannen van koper
Dit materiaal is behoorlijk kostbaar, maar heeft wel als voordeel een perfecte egale warmtegeleider te zijn. Koper is namelijk na zilver de beste warmtegeleider die er bestaat. Dat is de reden dat deze pannen uitermate geschikt zijn als saus- of sauteerpan. Met een koperen pan heb je een perfecte warmtespreiding welke van bodem tot panrand loopt. Behalve dat koperen pannen zich goed lenen als kookpannen, zijn ze ook een pronkstuk in het pannenrek boven het fornuis.

Een bekend koperen pannenmerk is Mauviel en het extravagante Ruffoni.



Voordelen en nadelen koperen pannen

+ Ultieme warmtegeleiders, daarom vaak gebruikt als sauspan of vispan
+ Zeer snel op temperatuur
+ Koperen pannen gaan een leven lang mee

- In enkel koper kan niet gekookt worden, daarom zijn er andere grondstoffen in de binnenlaag verwerkt.
- Koper is een kostbare grondstof en daarom relatief duur in aanschaf
- Koperen pannen zijn niet vaatwasmachinebestendig  
- Om ze mooi te houden moet je ze regelmatig oppoetsen met koperpoets





 


 

Plaatstalen pannen

 

Pannen van plaatstaal
Wanneer je op zoek bent naar een snel geleidende allround pan om op hete temperaturen te kunnen bakken, is plaatstaal materiaal perfect. Deze relatief gunstig geprijsde pannen kosten echter wel wat meer voorbereiding en onderhoud. Plaatstaal moet namelijk voor gebruik worden ingebrand. Het voordeel is wel dat dit materiaal ontzettend duurzaam is. Bij goed gebruik en onderhoud gaat een plaatstalen pan een levenlang mee. In een pan van plaatstaal bouw je een natuurlijke antikleeflaag op. Hoe vaker je de pan gebruikt en inbrand, hoe beter de pan na verloop van tijd wordt.

Bekende merken met plaatstalen pannen in het aanbod zijn De Buyer en Turk pannen.  



Voordelen en nadelen plaatstalen pannen

+ Zeer gunstige prijs, doordat je zelf de voorbewerking en het inbranden doet
+ Hoe vaker je een plaatstalen pan gebruikt, hoe beter deze bakt
+ Bij juist gebruik na inbranden een zeer duurzame pan
+ Bij roest of gebruik van zuren, opnieuw inbranden en de pan is zo goed als nieuw
+ Snel geleidende pan, geschikt voor allround bereidingen
+ Geschikt voor in de oven

- Plaatstaal moet altijd voor gebruik ingebrand worden en vergt onderhoud
- Niet onmogelijk voor inductie, maar wel lastig.
- Stapsgewijs verhitten anders grote kans op kromtrekken.
- Niet geschikt voor zuren (zoals bijvoorbeeld ingrediënten als tomaat)
- Is geen roestvast materiaal
- Plaatstaal is een relatief zwaar materiaal
- Plaatstaal is niet vaatwasmachinebestendig





 


 

Pannen met antikleeflaag

 

Pannen met antikleeflaag
Een ander type pan zijn de exemplaren met antikleeflaag. Het gaat hier om een pan samengesteld uit verschillende materialen. Bijvoorbeeld RVS of aluminium als basis geleider en een antikleef-afwerking in de binnenzijde van de pan. Het voordeel van pannen met een antikleeflaag is de veelzijdigheid. Koekenpannen, hapjespannen en wokpannen zijn voorbeelden van soorten pannen die over een antikleeflaag kunnen beschikken. Maar tegenwoordig zijn er ook kookpannen met antikleeflaag verkrijgbaar. Er zijn verschillende soorten antikleeflagen. Zo zijn er ook pannen met een keramische laag. Middels zo’n laag zijn de pannen geschikt voor eiwitrijke producten.

Een bekend merk met antikleef pannen is Woll.  



Voordelen en nadelen pannen met antikleeflaag

+ Zoals de naam al zegt: ingrediënten zullen bij juist gebruik niet aanbakken
+ Allround pan geschikt voor alledaagse eiwitrijke producten
+ Weinig olie of vet is er nodig om mee te bakken
+ Diverse materialen pannen zijn beschikbaar met antikleeflaag

- De meeste antikleeflagen zijn niet krasbestendig, niet gebruiken in combinatie met RVS gerei
- Oppassen met oververhitting, dit beschadigt de antikleeflaag
- Antikleefpannen zijn niet vaatwasmachinebestendig
- Er zit een groot kwaliteitsverschil in antikleeflagen. De ene antikleeflaag is de andere niet.






 



Meer weten? Kom naar Kookpunt!

 

Persoonlijk pannenadvies
Wij hopen dat we met bovenstaande informatie al je vragen hebben kunnen beantwoorden over welke pan het beste bij jou past. Maar wil je graag wat extra toelichting over pannen in het algemeen, één van bovenstaande onderwerpen of ben je benieuwd naar een specifieke pan? Neem dan contact op met onze pannenexperts of breng een bezoekje aan onze fysieke kookwinkel in Rotterdam. In onze showroom zijn honderden verschillende pannen te vinden.

Kookpunt
Noordplein 29
3035 EC Rotterdam
Tel: 0104431077
E-mail: webshop@kookpunt.nl

Of bestel direct online jouw pannen online.

Winkelmand

Er zijn geen artikelen
Bekijk

Klantenservice

Bel 010 - 4431075
Bekijk