Aan de slag met de crock-pot

Aan de slag met de crock-pot

Eens per maand gaan Jesse Kikkert en Jaap van Rijn van De Nieuwspeper Rotterdam je verwennen met recepten geïnspireerd door één van onze producten.

Richting het najaar gaan we sudderen. Dit doen we met een onmisbaar product als het om winterse kost gaat. Daarom gaan we in de maand oktober genieten van al het lekkers wat je kunt maken met een Crock-Pot! 

Prikkelend petroleumstelletje


Nederland gaat aan de stroom, de aardgaskraan wordt langzaam maar zeker dichtgedraaid. Wat betekent dit voor gasadepten die zweren bij een superstoof van het spaarzaam brandende pitje? Nog beter kunnen sudderen. En dat doe je met de Crock-Pot.


Menig thuiskok die regelmatig een perfecte stoof op tafel zet, heeft oma als referentie. Fanatieke hobbykoks beschikken dan ook over het onvolprezen petroleumstelletje, al dan niet geërfd. Heel langzaam garen dankzij de constante warmte van het petroleum- of een aardgaspitje zou het beste resultaat opleveren.

Fabel of werkelijkheid, deze onwrikbare kookwaarheid prikkelde een stel Amerikanen om een veilige, elektrische variant te bedenken. Stoven in de VS, vleesland bij uitstek, kent een lang traditie. De Amerikanen leerden in een gietijzeren pot stoven van de Nederlanders, de sudderkoningen van deze planeet. Daarover volgt in de volgende aflevering meer informatie.

Toen de welvaart toenam, konden meer mensen zich een fornuis veroorloven. De gasfornuizen verschenen, later volgden de elektrische ovens. Inmiddels verdringen de steeds beter presterende inductieplaten de gaspitten – straks zelfs met zachte dwang, de verstokte sudderaar die zweert bij het vuurpitje, verbitterd achterlatend.


Dubbelwandig stoven
Dankzij de Amerikanen houden aardgasverlaters zicht op topstoof. Zij bedachten de elektrische Crock-Pot, die naar eigen zeggen van alle kooktoestellen de meest constante warmtetoevoer levert. De pot is dubbelwandig en houdt de warmte goed vast. Doordat voedsel langzaam verwarmd wordt, ontstaan er rijke smaken. De Crock-Pot Duraceramic CR026X bestaat uit een buitenwand met bediening en een gladde, krasbestendige binnenpan van vijf liter. Deze binnenpan kun je op het fornuis zetten om bijvoorbeeld vlees dicht te schroeien, ook op inductie. Bij een aantal gerechten is stevig voorverwarmen aan te raden. Je zet vervolgens de binnenpan in de Crock-Pot en kiest uit de standen 85 en 96 °C. De Crock-Pot heeft ook een warmhoudstand voor laatkomers. Met de timer stel je een gaartijd in van 30 minuten tot maar liefst 20 uur. Houd zoveel mogelijk de deksel op de pot, want het ontsnappen van warmte rekt de suddertijd op. Bij de Crock-Pot zitten gerechtentips, zie ook de website.

 

Losse pols koken


Met de Crock-Pot kun je uit de losse pols koken, hierbij twee voorbeelden > Zet de Crock-Pot op de lage stand. Zet de binnenpan op het fornuis. Verwarm wat olijfolie op middelhoog vuur in de Crock-Pot-binnenpan > Snijd wat pompoen en knolselderij in blokjes en bak aan > Voeg een paar jalapeno-pepers, ontvelde tomaten en in stukken gesneden knoflooktenen en 3 dl groentebouillon toe, schep een paar keer om > Zet de pan in de Crock-Pot en voeg royaal tomatenpuree toe > Laat minimaal 3 uur garen > Schep wat crème fraîche door de groenten, breng op smaak met zout en garneer met groene kruiden.
 


Zuid-Franse stoofpot


Zet de binnenpan op het fornuis > Verwarm wat olijfolie op middelhoog vuur in de Crock-Pot-binnenpan > Voeg 1,5 kg in stukken gesneden, doorregen sukadelappen toe en geef het vlees wat kleur > Snijd 200 gram wortel, 1 grote ui en 6 knoflooktenen in stukken en bak kort mee > Voeg 1 liter rode wijn, 5 dl water en 200 g zwarte olijven toe > Breng tegen de kook aan en zet de binnenpan in de Crock-Pot > Voeg een paar takjes tijm en 2 blaadjes laurier toe > Laat minimaal 8 uur sudderen.


Productie
Jesse Kikkert & Jaap van Rijn
De Nieuwspeper Rotterdam

Winkelmand

Er zijn geen artikelen
Bekijk

Klantenservice

Bel 010 - 4431075
Bekijk