Jo-an helpt je bij het uitzoeken van de juiste pannen

Bel Jo-an
010 443 10 77

Stuur een email

Alles over koekenpannen.

Een van de belangrijkste spullen in de keuken is de koekenpan. Ze zijn onmisbaar voor de meeste gerechten en daarom zijn er ook veel verschillende soorten. Voor een eitje bakken gebruik je een andere pan dan voor biefstuk. Hieronder maken we je wegwijs in de wereld van de koekenpan.



Welke warmtebron voor welke pan

Al onze koekenpannen kunnen op gas gebruikt worden. Ook keramische of elektrische kookplaten vormen geen probleem. Op inductie is een pan met een platte, stevige en magnetische bodem nodig. Gietijzer is het meest geschikt voor inductie. Ook de meeste roestvrijstalen pannen zijn geschikt.

Antikleeflaag of niet?

Voor eiwitrijke producten raden we je aan om een pan met een antikleeflaag te nemen. Eiwitrijke producten als aardappel, vis en eieren hebben de neiging snel te plakken. De antikleeflaag zorgt ervoor dat het product niet blijft plakken. Helaas zijn deze pannen niet geschikt voor hoge temperaturen. Hierdoor kun je het dichtschroeien van vlees of gevogelte beter in een andere pan doen.

Eiwitrijke producten

Hieronder vind je de pannen die het beste geschikt zijn voor eiwitrijke producten.

Gewone antikleeflaag
Niets blijft plakken in deze pan. Je kunt hier bijna alles in bakken. Let op dat je de temperatuur niet te hoog op laat lopen, daar kan hij niet tegen. Stop deze pan niet in de vaatwasser, de antikleeflaag moet intact blijven. Dat kan het beste door de laag vet te houden.

      +  Bakt niet aan
      +  Geschikt voor veel verschillende producten
      -   Laag is niet krasbestendig
Keramische laag
Deze pan heeft een iets sterkere laag dan de gewone antikleeflaag. Hierdoor kan de pan iets hogere temperaturen aan. Na een tijdje kan er aanslag in de pan blijven zitten. In dat geval is hij goed schoon te maken met een reinigingsproduct voor roestvrijstalen pannen (Fissler of Demeyere). Dit is een heel zacht schuurmiddel dat de laag die aanbakt verwijderd.

      +  Bakt niet aan
      +  Kan hogere temperaturen aan dan de antikleeflaag
      -   Laag is niet krasbestendig

Niet-eiwitrijke producten

Hieronder vind je de pannen die het beste geschikt zijn voor niet-eiwitrijke producten.




Roestvrij staal

De roestvrijstalen pannen zijn zeer geschikt voor hogere temperaturen. Indien de steel ook van rvs is, kan hij ook in de oven. Als je een biefstukje dicht wil schroeien, bakt deze eerst aan. Geen zorgen, na een tijdje laat het biefstukje vanzelf los en kun je hem omdraaien. De pan kan in de vaatwasser, maar blijft langer mooi als je hem in een sopje afwast

      +  Kan hoge temperaturen aan
      +  Laag is krasbestendig
      +  Makkelijk schoon te maken
      -   Temperatuur is zeer belangrijk, je moet om leren             gaan met de pan.
Plaatstaal
De plaatstalen pan moet voor gebruik eerst met zout en dan met olie ingebrand worden. Daarna kun je geweldig bakken met deze pan. Hij kan hoge temperaturen aan en gaat, hoe vaker je hem gebruikt, steeds beter bakken. De pan wordt zwart en creëert zijn eigen antiaanbaklaag. Zorg dat je deze pan vet houdt. Plaatstaal kan makkelijk roesten als het niet vet gehouden wordt.

      +  Gaat steeds beter bakken
      +  Kan hogere temperaturen aan
      -   Niet echt geschikt voor inductie vanwege de dunne                 bodem




Gietijzer

Gietijzer is een langzame geleider en heeft dus even de tijd nodig om op temperatuur te komen. Als de pan zover is, houdt hij ook lang zijn warmte vast. Zelfs als er koude producten in gelegd worden. Deze pan is dus perfect om vlees in dicht te schoeien of te carameliseren. De pan bakt het lekkerst als hij vet gehouden wordt. Zorg er dus voor dat je de pan, na het afwassen met warm water, voorziet van een laagje olie. Verzorg je gietijzer goed, gaat het tientallen jaren mee.

      +  Kan zeer hoge temperaturen aan
      +  Zeer duurzaam

Vragen?

Heb je ondanks deze informatie nog vragen over koekenpannen? Neem contact op met Expert Jo-an via 010-4431077 of stuur een e-mail naar gerei@kookpunt.nl

Winkelmand

Er zijn geen artikelen
Bekijk

Klantenservice

Bel 010 - 4431075
Bekijk
Zoek op merk, product of type...