Jo-an helpt je bij het uitzoeken van de juiste pannen

Bel Jo-an
010 443 10 77

Stuur een email

Goede pannen zijn onontbeerlijk in de keuken, daarom biedt Kookpunt een ruime keuze in bak-, stoof en kookpannen. Maar wat sluit het beste aan bij jouw wensen en portemonnee, en hoe maak je de beste keuze?
Kookpunt heeft voor iedere productsoort één of meerdere experts die je alles kunnen vertellen over de artikelen die zij verkopen. Mensen die op de hoogte zijn van de ins en outs van de producten, en alles weten over de vertegenwoordigde merken. Laat je in de winkel of op onze website adviseren door onze experts en je bent zeker van een geslaagde aankoop!
Onderstaande informatie helpt je alvast een stap op weg in jouw eigen keuzeproces.

Expert Jo-an over pannen:
“Pannen zijn zo ongeveer het belangrijkste keukengereedschap voor een kok. Want met goede pannen worden lekkere gerechten nóg beter, zo simpel is het. We hebben bij Kookpunt natuurlijk diverse soorten pannen, voor ieder budget. Voordat je nieuwe pannen gaat kopen is het handig om te bedenken wat je precies nodig hebt. ‘Wat wil ik in de pan klaarmaken?’ is de belangrijkste vraag om te beantwoorden. Van daaruit ga je verder.”

Koekenpannen
“Koekenpannen zijn er in soorten en maten. Wil je eiwitrijke producten bereiden, zoals kipfilet en omelet, of zoek je een pan om een lekkere biefstuk in te bakken? Wij adviseren pannen met antikleef laag voor het klaarmaken van eiwitrijke producten, omdat deze over het algemeen sneller aan een pan blijven plakken. Voor een goed stuk vlees kies je een roestvrij stalen pan of pan van plaatstaal. Deze materiaalsoorten kunnen hogere temperaturen verdragen, zodat je de biefstuk mooi kunt dichtschroeien. Bovendien blijven er aanbaksels in de pan zitten, heerlijk om jus van te maken!

De verschillende soorten koekenpannen op een rijtje:

• Roestvrij stalen pan
Een roestvrij stalen pan is bestendig tegen hoge temperaturen en, mits ook de greep van roestvrij staal is, geschikt voor gebruik in de oven. Bovendien gaat roestvrij staal erg lang mee en is het dus duurzaam. Je kunt roestvrij stalen pannen in de vaatwasser reinigen, maar je pan blijft áltijd langer mooi als je de pan in een sopje schoonmaakt.
Als je door hebt hoe je een roestvrij stalen pan optimaal gebruikt (temperatuur is erg belangrijk), kun je er in principe álles in klaarmaken. Je moet één worden met de pan!

• Plaatstalen pan
Een plaatstalen pan moet vóór het eerste gebruik worden ingebrand, eerst met zout, dan met olie. Als dat eenmaal gedaan is heb je een geweldige pan die hoge temperaturen aankan, snel op temperatuur is en een goede geleider van warmte. Wij adviseren om deze pan niet op inductie te gebruiken vanwege de dunnere bodem;

• Pan met keramische laag
Een pan met keramische laag kan het beste omschreven worden als een combinatie tussen een roestvrij stalen pan en pan met antikleef laag. Een keramische laag is harder dan een antikleef laag en kan daardoor hogere temperaturen aan. De laag is echter wel kwetsbaar, dus gebruik geen scherp keukengereedschap in de pan (maar wel spatels van bijvoorbeeld hout en siliconenmateriaal). Op den duur kan er aanslag in de pan blijven zitten. De pan is echter gemakkelijk schoon te maken met een reinigingsproduct voor roestvrij stalen pannen (van Demeyere of Fissler).

• Pan met antikleef laag
De voordelen van een pan met antikleef laag zijn duidelijk: wat je ook bakt, je krijgt ieder gerecht zonder moeite uit de pan. Een omelet, gebakken vis of aardappeltjes: vooral bij het klaarmaken van eiwit- en zetmeelrijke producten is een antikleef laag geen overbodige luxe. Let wel op: je kunt een pan met antiaanbaklaag beter niet in de vaatwasser schoonmaken. De laag blijft namelijk het langst mooi als je die vet houdt (gewoon met milde olijfolie). Schoonmaken met heet water is in principe genoeg, maar als je vis hebt gebakken gebruik je een druppel afwasmiddel tegen de geur. Een antikleef laag is niet bestand tegen hogere temperaturen (zoals plaatstaal, roestvrij staal en een keramische laag), dus zorg ervoor dat je de pan nooit lang op hoog vuur laat staan!”

Welke warmtebron?
“Ook het type warmtebron is bij de aanschaf van pannen van belang. Kook je op gas? Dan is iedere soort pan geschikt. Hetzelfde geldt voor keramische en elektrische kookplaten, mits de bodem van de pan niet kromgetrokken is. Koken op inductie is een ander verhaal. Een inductiekookplaat werkt namelijk met een magnetisch veld. Om contact te kunnen maken met de inductieplaat is het van belang dat de pan een magnetische bodem heeft. Een gietijzeren pan is altijd magnetisch, roestvrij stalen pannen meestal ook. De makkelijkste manier om te testen of een pan geschikt is voor inductie is een klein magneetje tegen de bodem van de pan te houden.”

Tip van Jo-an: “Verwarm je pannen altijd op middelhoog vuur. Zo kan je pan wennen aan de temperatuur en wordt de warmte gelijkmatig verdeeld. Als de pan warm genoeg is doe je het product in de pan, vervolgens kun je het vuur hoger of lager zetten.”

Kookpannen

“De bodem is het belangrijkste onderdeel van een kookpan, of zoals Kookpunt-expert Ria zegt: de bodem ís de pan! Pannen van bijvoorbeeld Fissler, Demeyere en Iittala hebben een recht toelopende bodem (in tegenstelling tot een tap toelopende bodem). Dat betekent dat de diameter van de pan gelijk is aan de diameter van de bodem; ideaal voor gebruik op fornuizen van Smeg en Boretti die vaak grote pitten hebben, en dus een groot kookoppervlak. Bedenk dat pannen met koude grepen vaak alsnog warm worden als het vuur onder de pan vandaan komt!
Hoe dikker de bodem van een pan, hoe meer afstand tussen de warmtebron en het product. Dat houdt in: minder last van aanbranden én een betere warmteverdeling.”

Heb je ondanks deze informatie nog vragen over pannen? Neem contact op met expert Jo-an via 010 4431077 of stuur een e-mail naar gerei@kookpunt.nl 

Samen winkelen?

Uitgebreid advies onder het genot van een lekker kopje koffie: maak een afspraak met één van onze experts voor persoonlijke begeleiding!
Ook mogelijk buiten openingstijden.

Afspraak maken

Winkelmand

Er zijn geen artikelen
Bekijk

Klantenservice

Bel 010 - 4431075
Bekijk
Zoek op merk, product of type...