Vakkundig advies van onze messenmeester Franz

Bel Franz
010 443 10 77

Stuur een email
Messen laten slijpen?
Ruim vijftig jaar geleden begon Kookpunt als messenslijperij en –speciaalzaak. Je kunt dus wel zeggen dat het slijpen van messen in ons bloed zit! Lees hier meer over de slijpservice en de bijbehorende tarieven.

Het juiste mes
Scherpe messen maken het snijden van brood, vlees, groente en fruit tot een feest. Kookpunt heeft een ruim aanbod in messen en vertegenwoordigt de beste merken. Maar wat sluit het beste aan bij jouw wensen en portemonnee, en hoe maak je de beste keuze?
Kookpunt heeft voor iedere productsoort één of meerdere experts die je alles kunnen vertellen over de artikelen die zij verkopen. Mensen die op de hoogte zijn van de ins en outs van de producten, en alles weten over de vertegenwoordigde merken.  Laat je in de winkel of op onze website adviseren door onze experts en je bent zeker van een geslaagde aankoop!
Onderstaande informatie helpt je alvast een stap op weg in jouw eigen keuzeproces.

Expert Franz over messen:
“Kookpunt verkoopt messensets en losse messen. Met een messenset ben je vaak voordeliger uit, omdat je alle messen, inclusief blok, in één keer koopt. Wil je echter rustig beginnen met je messenverzameling, dan is het kopen van losse messen een aanrader. Zo kun je iedere keer bedenken wat je écht nodig hebt in de keuken. Kookpunt heeft vaste series in het assortiment, dus bijkopen is nooit een probleem.”

Europese en Japanse messen
“Bij Kookpunt verkopen we zowel Japanse als Europese messen. Het verschil tussen die twee zit in het materiaal en de slijphoek. Japanse messen zijn doorgaans dunner en worden gemaakt van harder staal dan Europese messen. Ze worden geslepen onder een hoek van 15 graden, terwijl Europese messen een slijphoek van 20 graden hebben. Japanse messen zijn dus scherper geslepen, maar daardoor ook fragieler.

De hardheid van messen wordt bepaald aan de hand van het koolstofgehalte in het staal (hoe hoger dat gehalte hoe harder het staal). Dit wordt gemeten op de schaal van Rockwell. Europese messen hebben een gradatie van 50 tot 59 Rockwell. Messen van Kai Shun (uit Japan) een gradatie van 61.”

Gesmeed of gestanst?
“Er zijn twee manieren om een mes te maken: smeden en stansen. Een gesmeed mes is gemaakt uit één stuk. Het staal wordt verwarmd om het zo de gewenste vorm te geven. Door de hitte wordt ook het staal harder. Messen smeden is een ambachtelijke werkwijze. En dat merk je vervolgens in het gebruik. Als je goed met het mes omgaat en het zo nu en dan laat slijpen kun je er jarenlang plezier van hebben!
Gestanste messen worden uit dun bandstaal gesneden en vervolgens geslepen. Deze werkwijze maakt het productieproces stukken goedkoper dan het smeden van messen.”

Tip van Franz: “Weten welk mes perfect is voor jou? Iedereen heeft een andere voorkeur als het om messen gaat. Neem daarom het heft in eigen hand en kom voelen welk mes het beste past bij jou wensen!”

Heb je ondanks deze informatie nog vragen over messen? Neem contact op met expert Franz via 010 4431077 of stuur een e-mail naar
gerei@kookpunt.nl

Samen winkelen?

Uitgebreid advies onder het genot van een lekker kopje koffie: maak een afspraak met één van onze experts voor persoonlijke begeleiding!
Ook mogelijk buiten openingstijden.

Afspraak maken

Winkelmand

Er zijn geen artikelen
Bekijk

Klantenservice

Bel 010 - 4431075
Bekijk
Zoek op merk, product of type...